Visa fullständig version : Så här bra är potatisen!
Har jämfört med vitt ris.
Vitt ris är referens med 100% (D.v.s. 100% är 100% av risets halter av vitaminer och mineraler per Mega Joule)
Potatis till höger i diagrammet visar mycket höga halter av B-vitaminerna, Där den t.ex. innehåller 5 ggr (500%) så hög halt Tiamin (B1) per Mega Joule (239 kcal)
http://www.nyttgrepp.se/potatisgraf.jpg
Vitt ris innehåller ingen C-vitamin, därför blir det ju oändligt antal procent mer i potatisen.
Däremot är inte potatis någon höjdare när det gäller E-vitamin, men olivolja, rapsolja, samt solrosfrö innehåller en hel del. Innehållet av Selén är också lågt, men det är det i ris också, jämfört med behovet på minst 20mcg per dygn. Selén får man främst från marina källor t.ex. Sardiner.
Potatis är grymt. Lite mycket kalium kanske, men i övrigt är det perfekt.
Holabandola
2012-09-06, 18:50
Potatis är väldigt näringsrikt, men också fyllt med solanin som är ett nervgift. Jag reagerar på det.
http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/3042
Vilket sammanträffande att jag har Selen/Vit-E piller hemma som jag tar post-potato.
Börjar med en jämförelse beträffande vitaminerna mellan potatis, samt ris & pasta, baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer om näringstäthet per MJ. En MJ 239 kcal, rekommendationerna ang. vitaminer är:
E 0,9 mg/MJ, Tiamin 0,12 mg/MJ, Riboflavin 0,14 mg/MJ, Niacin 1,6 mg/MJ, Folat 45 mcg/MJ, Vit. C 8 mg/MJ
Råris är detsamma som fullkornsris. Fk. Pasta står för fullkornspasta.
Första kolumnen visar hur många gram av respektive basföda som ger en MJ.
2-8:e kolumnen visar hur många procent av rekommendationen om näringstäthet livsmedlena ger.
http://www.nyttgrepp.se/vitamin_potatis_m.fl.jpg
Fortsätter med en jämförelse beträffande mineralerna mellan potatis, ris & pasta, baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer om näringstäthet per MJ. En MJ 239 kcal. Rekommendationerna ang. mineraler är:
Kalium 350 mg/MJ, Kalcium 100 mg/MJ, Fosfor 80 mg/MJ, Magnesium 35 mg/MJ, Järn 1,6 mg/MJ, Zink 1,1 mg/MJ, Selén 4 mcg/MJ. Råris är detsamma som fullkornsris. Fk. Pasta står för fullkornspasta.
Första kolumnen visar hur många gram av respektive basföda som ger en MJ.
2-6:e kolumnen visar hur många procent av rekommendationen om näringstäthet livsmedlena ger.
Kalcium är inte med i jämnförelsen, då inget av livsmedlen nådde över 22% av Rek/Mj, likadant med Selén , där inget livsmedel nådde över 34 % av Rek/Mj.
http://www.nyttgrepp.se/potatis-mineraler_Mj.jpg
Potatis är väldigt näringsrikt, men också fyllt med solanin som är ett nervgift. Jag reagerar på det.
http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/3042
Solanin bildas när potatisen utsätts för ljus, så om du vill undvika det, så köp antingen otvättade potatis eller potatis på påse alt. säck.
Ett tecken på att solanin bildats är att potatisen är grön. För att förtydliga, potatisen blir inte grön för att solanin bildas, utan för att den utsatts för, för mycket ljus.
Potatis är grymt. Lite mycket kalium kanske, men i övrigt är det perfekt.
Om jag inte är helt fel ute, så balanserar kalium och natrium varandra i kroppen har för mig det kallas natrium-kalium pumpen. Men jag är ingen proffessor i Fyssiologi, så nå'n kanske kan förtydliga.
Det jag tänkte på var att ett högt intag av kalium kanske kan minska de blodtryckshöjande effekterna av ett högt salt intag (Natrium Klorid)
En annan effekt jag är mer säker på är att Kalium tillsammans med kalcium, natrium och magnesium reglerar syra-bas balansen i kroppen mot de syrabildande grundämenena fosfor och svavel, som en proteinrik kost är rik på.
Holabandola
2012-09-06, 19:42
Solanin bildas när potatisen utsätts för ljus, så om du vill undvika det, så köp antingen otvättade potatis eller potatis på påse alt. säck.
Ett tecken på att solanin bildats är att potatisen är grön. För att förtydliga, potatisen blir inte grön för att solanin bildas, utan för att den utsatts för, för mycket ljus.
Finns i potatisen oavsett, bara mer eller mindre. Det finns tex vissa potatissorter du inte ens ska äta enligt LSV, just för att de innehåller FÖR mycket solanin.
Potatis är väldigt näringsrikt, men också fyllt med solanin som är ett nervgift. Jag reagerar på det.
http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/3042
Så värst fyllt är det inte om man skalar potatisen och dessutom tillagar den på hög värme. Tvärtom är det rätt lite solanin kvar då.
Holabandola
2012-09-06, 19:46
Nope, men reaktionen är olika stark. Pommes märks knappt, men pulvermos är värst.
Det jag tänkte på var att ett högt intag av kalium kanske kan minska de blodtryckshöjande effekterna av ett högt salt intag (Natrium Klorid)
En annan effekt jag är mer säker på är att Kalium tillsammans med kalcium, natrium och magnesium reglerar syra-bas balansen i kroppen mot de syrabildande grundämenena fosfor och svavel, som en proteinrik kost är rik på.
Ja, mängder av kalium sänker nog blodtrycket. Det märkte jag själv när jag åt flera kilo potatis om dagen.
I övrigt har du också rätt.
Nope, men reaktionen är olika stark. Pommes märks knappt, men pulvermos är värst.
Jo, det är mindre solanin då. Jag tog det från en källa jag läste på området.
Var kommer din information ifrån?
Kan du inte göra en tråd med dina diagram och hoppas på best of?
Ja, mängder av kalium sänker nog blodtrycket. Det märkte jag själv när jag åt flera kilo potatis om dagen.
I övrigt har du också rätt.
Gjorde du ett experiment, för att se om det gick att leva på enbart potatis, eller vad var syftet med det?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.