handdator

Visa fullständig version : Säkert att äta mängder av potatis?


tjing
2012-08-16, 14:14
Jag tänkte mig att äta potatis nu när jag bulkar och kommer då upp i c:a 3 kg om dagen. Det blir t ex en väldans massa kalium, uppåt 15 000 mg. Kalium från tillskott ska man ju absolut inte överdosera men vad tror ni om samma mängd från potatis. Och finns det någon annan risk?

Jag har kollat runt lite men hittar inget bra förutom att man inte ska äta gröna potatisar, vilket är givet.

Jag har ätit en massa ris tidigare, men jag blir så slemmig i halsen och går runt täppt i näsan hela tiden (eventuellt korsallergi med min gräspollenallergi) så jag tänkte byta till potatis som verkar funka bättre.

King Grub
2012-08-16, 14:38
Rekommendationer är att äta max 12.5 mg solanin per dag från potatis.

Solaninmängder i potatis: http://ntp.niehs.nih.gov/index.cfm?objectid=6F5F05D9-F1F6-975E-74330A88C0B9A49A

tjing
2012-08-16, 14:45
Tack.

Verkar som att solanin bryts ned vid 170 grader. Och jag kör de i ugn utan skal på 225 grader.

"The authors noted that the critical temperature for the decomposition of both alkaloids in cooked potatoes was 170 (grader celsius)".

Känns dock inte helt hundra med sådana mängder potatis dagligen ändå. Känns som att man helt klart riskerar att få i sig för mycket solanin. Får kanske ta och överväga andra alternativ. Dessutom funderar jag fortfarande på den höga kaliummängden i potatis.

Anton Fräs
2012-08-16, 14:51
Du kan ju alltid blanda livsmedel?

Sniggel
2012-08-16, 14:51
Från Grubs länk:

Potato breeders attempt to keep the a-solanine content of potatoes below 0.2 mg/g (200 ppm) fresh weight (Smith, 1977; cited by Beier, 1990), but the concentrations of a-chaconine and a-solanine in potato tubers vary between 0.5-635 ppm (0.0005-0.64 mg/g potato) and 5-125,100 ppm (0.005-125.1 mg/g potato), respectively (Beckstrom-Sternberg and Duke, 1997). In a study by Wolf and Duggar (1946; cited by Beier, 1990), the a-solanine content of 32 Wisconsin potato varieties varied from 0.02 to 0.13 mg/g of tuber. The average glycoalkaloid content is usually 0.075 mg/g potato (Jadhav et al., 1981), which is equal to 12.5 mg/person/day (0.18 mg/kg/day), based on average personal consumption and a body weight of 70 kg (154 lbs.). Although storage for extended periods increases the glycoalkaloid content, Wilson et al. (1983) showed that storing potatoes for 3 months under home storage conditions at 12.2oC did not increase the glycoalkaloid content to levels which are toxic to humans.

...

Boiling is not effective in decreasing the concentrations of a-chaconine and a-solanine in potatoes (Takagi et al., 1990)

...

The authors noted that the critical temperature for the decomposition of both alkaloids in cooked potatoes was 170oC

...

Thirty to eighty percent of the glycoalkaloids in the potato tuber are found in the outer layers (Meyer, 1895; Bomer and Mattis, 1924; Griebel, 1924; Wolf and Duggar, 1946; all cited by Maga, 1980). Thus, peeling generally reduces glycoalkaloid intake (Lagolo et al., 1991; cited by Hoskins, 1994). However, a study by Mondy and Gosselin (1988; cited by Beier, 1990) concluded that peeling potatoes prior to cooking did not decrease the glycoalkaloid content.

...

The presence of high levels of glycoalkaloids in potato can be determined by chewing a small piece of the raw potato peel; bitterness indicates high glycoalkaloid content (Wood and Young, 1974; cited by Beier, 1990). Levels of glycoalkaloids above 0.1 mg/g tuber cause a slow developing, hot burning persistent irritation of the sides of the tongue and back of the mouth. An immediate burning sensation is induced by glycoalkaloid levels greater than 0.2 mg/g tuber.


Haha tänkte bara klippa ut det intressant och så slutade det med att jag klippte ut det mesta av länken :P

Om jag går efter "average potato" och rekommenderat intag så verkar det som om 160g potatis om dagen (snitt antar jag) är rekommenderat. Hmmm...

Kinbote
2012-08-16, 14:53
Har för mig att de flesta sorterna i Sverige ligger mellan 50-100 mg/kg men då försvinner ju oftast en stor procent av detta om man skalar potatisen.

Nebuchadnezzar
2012-08-16, 14:53
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?p=5870751#post5870751

tjing
2012-08-16, 14:54
Du kan ju alltid blanda livsmedel?

Frågan gällde ju potatis, men tack ändå.

Kinbote
2012-08-16, 14:55
Har för mig att de flesta sorterna i Sverige ligger mellan 50-100 mg/kg men då försvinner ju oftast en stor procent av detta om man skalar potatisen.

"However, a study by Mondy and Gosselin (1988; cited by Beier, 1990) concluded that peeling potatoes prior to cooking did not decrease the glycoalkaloid content."

Eller kanske inte. :d

tjing
2012-08-16, 14:55
Visste väl att jag frågat om något om potatis innan!

tjing
2012-08-16, 14:57
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?p=5870751#post5870751

Jupp.

Dock skrev du i min andra tråd att risken för hjärtarytmier ökar vid 15-20 g kalium. Nu kommer jag liksom upp i typ 16 g kalium idag, vilket är väldigt mycket. Så det känns kanske inte så hållbart. Samtidigt styr ju kroppen näringsupptag väldigt strikt i tarmen i vanliga fall, men jag vet inte.

Kinbote
2012-08-16, 15:00
400 mg solanin anges ju som en klart dödlig dos för en normalperson, äter du 3 kg potatis om dagen borde du kunna riskera att komma i närheten av detta.

"doses of 3 to 6 mg per kilogram of body weight can be fatal." - wiki

Men det kanske måste ske vid ett tillfälle? Vet inte hur snabbt kroppen gör sig av med toxinet.

Nebuchadnezzar
2012-08-16, 15:00
Dock skrev du i min andra tråd att risken för hjärtarytmier ökar vid 15-20 g kalium.

Nej det gjorde jag inte, men det låter rätt.



3 kilo är mycket. Även om det inte svarade på trådens frågeställning så var Antons råd gott. :thumbup:

Får det dock till närmare 11-12 gram enligt SLV-databasen.

tjing
2012-08-16, 15:02
400 mg solanin anges ju som en klart dödlig dos för en normalperson, äter du 3 kg potatis om dagen borde du kunna riskera att komma i närheten av detta.

"doses of 3 to 6 mg per kilogram of body weight can be fatal." - wiki

Men det kanske måste ske vid ett tillfälle?

Det sker ju typ under 4 timmar :)

Låter dessutom bisarrt att 3 kg (inte ENORMT mycket trots allt), skalad potatis, dessutom stekt i ugn på 225 g skulle döda mig. Dessutom har jag ätit såhär fler dagar tidigare, ska nämnas.

Nebuchadnezzar
2012-08-16, 15:05
Allt är ju inte leva eller dö heller.

tjing
2012-08-16, 15:06
Nej och den som lever får se.

Dock inser jag att det kanske inte är hållbart med den mängden potatis dagligen. Får bli och prova någon annan variant.

jokem
2012-08-16, 15:06
Jamaicanerna påstår ju att dom är så bra på att springa pga att de äter "jams" dvs sötpotatis. Ge det ett försök sen vinner du 100, 200 och 4x100 m på världsrekordtid i janeiro 2016

tjing
2012-08-16, 15:07
Jamaicanerna påstår ju att dom är så bra på att springa pga att de äter "jams" dvs sötpotatis. Ge det ett försök sen vinner du 100, 200 och 4x100 m på världsrekordtid i janeiro 2016

Förutom att yams kostar mycket i Sverige.

Nebuchadnezzar
2012-08-16, 15:09
Jamaicanerna påstår ju att dom är så bra på att springa pga att de äter "jams" dvs sötpotatis. Ge det ett försök sen vinner du 100, 200 och 4x100 m på världsrekordtid i janeiro 2016

Jams är inte samma sak som sötpotatis.

Kinbote
2012-08-16, 15:10
Det sker ju typ under 4 timmar :)

Låter dessutom bisarrt att 3 kg (inte ENORMT mycket trots allt), skalad potatis, dessutom stekt i ugn på 225 g skulle döda mig. Dessutom har jag ätit såhär fler dagar tidigare, ska nämnas.

Jag har dragit i mig 2 kg kokt oskalad (borstad) nypotatis på kort tid vid några tillfällen utan att känns några symptom. :hbang:

tjing
2012-08-16, 15:20
Jag har dragit i mig 2 kg kokt oskalad (borstad) nypotatis på kort tid vid några tillfällen utan att känns några symptom. :hbang:

Jepp, därav min skepsis över att det skulle vara så farligt.