Visa fullständig version : Fett vs kollisar
sexydanny23
2004-01-26, 16:41
Jag undrar lite kring hur måltider ska vara sammansatta...Jag försöker att äta alla måltider med 40 % protein, 40 % kolhydrater och 20 % fett....Om man typ käkar en måltid med låt säga 100g spagetti (somm innehåller 72g kolhydrater) innebär detta att man måste få upp fettet till 36 g ...Det blir ju i såna fall en jäkla massa kalorier:eating:
King Grub
2004-01-26, 16:49
Det är energiprocent det handlar om, inte viktprocent. 1 gram kolhydrat och protein ger 4.1 kcal, 1 gram fett ger 9.3 kcal.
sexydanny23
2004-01-26, 17:01
aha.... Det hade jag inte en aning om...Fast på livsmedelsverkets hemsida står det ju kalorier per 100g och det är vad jag utgått från...Är det fel??
sexydanny23
2004-01-26, 17:04
I såna fall skulle 100g pasta och 100g ryggbiff ge kanske bort emot 1000kcal
King Grub
2004-01-26, 17:14
Avrundad uträkning:
Pasta innehåller 350 kcal per 100 gram.
Kolhydrat: 71 gram * 4 / 350 = 81.1 energiprocent
Protein: 12 gram * 4 / 350 = 13.7 energiprocent.
Fett: 2 gram + 9 / 350 = 5.1 energiprocent
Ryggbiff innehåller 122 kcal per 100 gram.
Kolhydrat : 0 gram = 0 energiprocent
Protein: 21.8 gram * 4 / 122 = 71.4 energiprocent
Fett: 3.85 gram * 9 / 122 = 28.4 energiprocent
King Grub
2004-01-26, 17:15
Originally posted by sexydanny23
I såna fall skulle 100g pasta och 100g ryggbiff ge kanske bort emot 1000kcal
350 + 122 = 472 kcal
Energiprocenten på hela måltiden:
Kolhydrat: 71 * 4 / 472 = 60.1 energiprocent
Protein: (12+21.8) * 4 / 472 = 28.6 energiprocent
Fett: (2+3.85) * 9 / 472 = 11.1 energiprocent
Det är alltså den uträknade energiprocenten som gäller. Denna måltid gav 60 % K, 28 % P, 11.1 % F.
sexydanny23
2004-01-26, 17:22
men hur räknar man ut energiprocenten...Kanske bara jag som e dum!!:em:
King Grub
2004-01-26, 17:22
Originally posted by sexydanny23
men hur räknar man ut energiprocenten...Kanske bara jag som e dum!!:em:
Jag har gjort det ovan nu.
sexydanny23
2004-01-26, 17:44
12 gånger 4 delat med 350 blir väl inte 13.7 :em:
King Grub
2004-01-26, 17:46
Originally posted by sexydanny23
12 gånger 4 delat med 350 blir väl inte 13.7 :em:
12 gånger 4 är 48. 48 delat med 350 är 13.7. Procent!
Dags att öppna matteboken? ;)
sexydanny23
2004-01-26, 18:19
okej jag fattar nu efter mycket om o men...Fast icke desto mindre ska man komma upp till 30 energiprocent i fett och 60 i protein för att balansen ska vara 40/40/20????
MVH
Korkad blondin
King Grub
2004-01-26, 18:26
Originally posted by sexydanny23
okej jag fattar nu efter mycket om o men...Fast icke desto mindre ska man komma upp till 30 energiprocent i fett och 60 i protein för att balansen ska vara 40/40/20????
MVH
Korkad blondin
VA! :confused:
Det där förstod jag inte ett dugg av. Vill du ha 40 energiprocent från protein... så måste du upp till 40 energiprocent protein, inget annat. För att ta målet ovan som exempel igen får du äta mindre kolhydrater så energiprocenten från dessa hamnar på 40 procent, mer protein så energiprocenten därifrån hamnar på 40, och mer fett så energiprocenten därifrån hamnar på 20, om du vill ha fördelningen 40/40/20.
sexydanny23
2004-01-26, 18:32
ja precis...men måsta man upp med energiprocenten för att kunna balansea kosten 40-40-20...Jag menar ryggbiffen o pastan innehöll ju 60-28-11...det blir ju ungefär detsamma om man räknar om det i procent och i såna fall måste man ju höja fettet till 30 och proteinet till 60 fö att balansen ska bli 40-40-20 (med lite överslagsräkning i alla fall)...I såna fall läggs ju massa extra kalorier på för att få upp balansen!!
sexydanny23
2004-01-26, 18:36
Lättare uttryckt är det energiprocenten som ska va balanserade 40-40-20??
King Grub
2004-01-26, 19:14
Originally posted by sexydanny23
Lättare uttryckt är det energiprocenten som ska va balanserade 40-40-20??
Ja. Och det är hela måltidens energiprocent som måste räknas ut, inte de enskilda livsmedlen.
sexydanny23
2004-01-26, 19:17
men är 40-40-20 en bra fördelning??
King Grub
2004-01-26, 19:19
Helt individuellt. Där får du prova dig fram, och det är inte säkert att du hittar den för dig optimala fördelningen på första deffen.
sexydanny23
2004-01-27, 12:27
En sista fråga: Om man ska äta den fördelningen som jg tänkte testa dvs 40/40/20 måste man då komma upp i dom energiprocenten eller går det bra med exempelvis 20/20/10 ... Procentuellt blir det ju detsamma
King Grub
2004-01-27, 12:30
Originally posted by sexydanny23
En sista fråga: Om man ska äta den fördelningen som jg tänkte testa dvs 40/40/20 måste man då komma upp i dom energiprocenten eller går det bra med exempelvis 20/20/10 ... Procentuellt blir det ju detsamma
Nu är du ute och yrar igen. ;) Det är självklart 100% det blir, eftersom det är frågan om energiprocent av dagens matintag. Dina siffror blir bara 50%. Eller är det någon annan som äter upp hälften av maten för dig? ;)
Det är alltid 100%. Du måste räkna med allt du får i dig; det är fördelningen av all din mat det här handlar om, inget annat.
sexydanny23
2004-01-27, 13:05
alla dagens mål med andra ord?? Borde ju bli detsamma om man har en jämn fördelning på alla dagens mål!!
sexydanny23
2004-01-27, 13:14
om man käkar en måltid innehållande :
50g kyllingfilé
40 g pasta skruvar
0,05g olivolja
2 dl Minimjölk
1portion Protein (whey -80)
Så blir energivärdet :
P= 28,9 energiprocent
K= 27,8 energiprocent
F= 13,6 energiprocent
Här räknar jag ungefär 30/30/15
Räknar man det omvänt 75 g (dvs totala summan enerhiprocent) * 0.4 (dvs 40 %) blir intaget 30g. 30 g är alltså lika med 40 % av matintaget.
MVH
Daniel
King Grub
2004-01-27, 13:25
P= 28,9 energiprocent
K= 27,8 energiprocent
F= 13,6 energiprocent
Summan måste bli 100! P, K och F är de tre energigivande delarna i maten, och tillsammans blir de ALLTID 100. Vad är resten?
Du kan aldrig, aldrig få mindre än 100 energiprocent sammanlagt. Du har räknat fel någonstans.
Här räknar jag ungefär 30/30/15
Så där kan du inte räkna alls. Det där blir bara 75. Det är överhuvudtaget inte gram det är frågan om här, utan hur många procent av energiintaget som kommer från P, K respektive F.
sexydanny23
2004-01-27, 13:31
det finns inget resten ..:Däremot är 30 energiprocent 40 vanliga procent om du räknar det på den sammanlagda summan av 75 energi procent:
P= 75 x 0.4 =30
K= 75 x 0.4 =30
F= 75 x 0.2 =30
0.4+0.4+0.2=1 dvs 100 %
King Grub
2004-01-27, 13:32
Du är fullständigt ute och cyklar. ;) Du kan inte ha 75% i sammanlagd energiprocent.
sexydanny23
2004-01-27, 13:46
Mat Kcal P K F
50g Kyckling 220 10,5 0,3 1
40 g Pastaskruvar 139,6 4,7 28,8 0,7
0,05 g Olivolja 45 0 0 5
2 dl Minimjölk 70 7 10 0,1
1 port. (whey-80) 109 21 1,5 2
Totalt 583,6 42,2 40,5 8,8
Uträkning:
P= 42,2 x 4=168,8/ 583,6= 28,9 energiprocent
K= 40,5 x 4=162/ 583,6= 27,8 energiprocent
F= 8,8 x 9=79,2/ 583,6= 13,6 energiprocent
King Grub
2004-01-27, 13:51
Problemet är att 168.8 + 162 + 79.2 inte är 583.6. Det är 410. ;) Det är 410 du får dela med, inte 583.6
sexydanny23
2004-01-27, 13:55
aha...okej nu e jag med...Fast sak samma.... Det blir samma andel ändå...Jag tror jag räknat rätt men på mitt eget sätt..Tack för hjälpen... Nu ska jag inte ställa fler skitfrågor
King Grub
2004-01-27, 13:59
Den riktiga energiprocentuträkningen blir:
P: 41.1 E-%
K: 44.4 E-%
F: 19.3 E-%
Rätt nära dina eftersträvade 40/40/20, alltså. Felet du gjorde var att du av någon anledning räknade med en för hög total kalorinivå.
sexydanny23
2004-01-27, 14:03
jag tog den sammanlagda kalorinivån istället för att dela med p+k+f!!
King Grub
2004-01-27, 14:12
Förresten - vilken kyckling äter du som innehåller 220 kcal på 50 gram? Det skulle ju bli 440 kcal för 100 gram kyckling - det kallar jag fläskig fågel!
sexydanny23
2004-01-27, 14:17
Ska man va riktigt petig blir kolhydraterna 39,5 %...haha.... nej nu ska jag springa ner på gymmet ...Man måste ju träna i mellanåt med!!
Originally posted by King Grub
Den riktiga energiprocentuträkningen blir:
P: 41.1 E-%
K: 44.4 E-%
F: 19.3 E-%
Rätt nära dina eftersträvade 40/40/20, alltså. Felet du gjorde var att du av någon anledning räknade med en för hög total kalorinivå.
Ja jag har alltid sagt det Grub - om man inte ger 104.8% när man äter så är man ingen riktig byggare.
/pez ;)
King Grub
2004-01-27, 15:09
Originally posted by Pez
Ja jag har alltid sagt det Grub - om man inte ger 104.8% när man äter så är man ingen riktig byggare.
/pez ;)
Eftersom vi räknade med avrundade energivärden (4,4,9) blir det en viss felmarginal. Skyll inte på mig, förresten - jag använde hans siffror. :booty: :D
shirunai
2004-01-27, 16:34
herregud det där lät jobbigt, smartast är väll att
sätta ett kcalvärde, sätta E% sen räkna ut hur många gram av de 4 energienheterna.
(ja 4, fett,protein,kolhydrat, booze! :cheers:)
exempel 1000kcal
fett: 37g = 333kcal
kolhydrat: 83g =333kcal
protein: 83g =333kcal
ett exempel för en 30/30/30 diet.
Det låter enklare för de som har svårt att förstå :)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.