handdator

Visa fullständig version : Okokta havregryn igen


Tjockiz
2012-05-24, 00:22
Tycker det är godare att äta okokta gryn i vatten än gröt men betyder detta att jag går miste om betaglukanerna? Utsöndras de i vattnet eller beror det allena på kokningen? Och hur komma det sig att magen inte klarar av ta ur b. Ur grynen på egen hand i magen? Där finnes ju vatten och enzymer.
Reserverar mig för eventuella missförstånd :MrT:

Sverker
2012-05-24, 17:52
Till att börja med måste man veta att beta-glukanerna ligger integrerat med cellulosan. De sitter tillsammans som lera och långhalm. Okokta blir beta-glukan som ren cellulosa. Med värme och vatten sväller beta-glukanerna precis som potatisstärkelse i en redning och bildar en tjock gel. Gelen är possitiv eftersom den sänker GI på resten av kolhydraterna i grynen.

Peter Hansen
2012-05-24, 18:06
Betaglukaner har väl en kolesterolsänkande effekt också?

Bluesparv
2012-05-24, 21:28
Till att börja med måste man veta att beta-glukanerna ligger integrerat med cellulosan. De sitter tillsammans som lera och långhalm. Okokta blir beta-glukan som ren cellulosa. Med värme och vatten sväller beta-glukanerna precis som potatisstärkelse i en redning och bildar en tjock gel. Gelen är possitiv eftersom den sänker GI på resten av kolhydraterna i grynen.

Går det att bearbeta fram det mekaniskt? Gissar på ett prompt nej där, men måste ju ändå fråga :)

RassK
2012-05-25, 13:20
Ytterligare ett slag för okokta havregryn på bulk om man inte vill ha för mycket (förbannade) kostfibrer!

Eddie Vedder
2012-05-25, 14:23
Ytterligare ett slag för okokta havregryn på bulk om man inte vill ha för mycket (förbannade) kostfibrer!

Det blir inte mindre fibrer för att det är okokt. Det är betaglukanerna som inte frigörs lika effektivt.

Sprint
2012-05-25, 15:17
Kanske dum fråga men vad gör betaglukanerna?

Eddie Vedder
2012-05-25, 15:19
Kanske dum fråga men vad gör betaglukanerna?

http://en.wikipedia.org/wiki/Beta-glucan

Sänker även GI.

Sverker
2012-05-25, 16:30
Går det att bearbeta fram det mekaniskt? Gissar på ett prompt nej där, men måste ju ändå fråga :)



Man brukar inte mala havre. Fettet i havren härsknar rätt fort. Krävs vatten och värme för att lösa upp beta-glukanerna.

RassK
2012-05-25, 17:32
Det blir inte mindre fibrer för att det är okokt. Det är betaglukanerna som inte frigörs lika effektivt.

Satan. Trodde de blev mindre "fibriga" eftersom de tog bort betaglukanernas extrafibrika effekt. Får börja forska på ett beta-glukanfritt havre då.

Sverker
2012-05-25, 19:01
Cornflakes ?

Innehåller inga fibrer och massor av snabba kolhydrater:D

Tjockiz
2012-05-25, 19:31
Ytterligare ett slag för okokta havregryn på bulk om man inte vill ha för mycket (förbannade) kostfibrer!

Hur sjutton kan man ha någonting emot kostfibrer? *jorgen*

Eddie Vedder
2012-05-25, 19:33
Hur sjutton kan man ha någonting emot kostfibrer? *jorgen*

Det finns ingen anledning att bara äta ännu mer om man får i sig tillräckligt.

Acetyl
2013-01-12, 10:50
So, at the end of the day... Vore det bättre med kokt havregryn än okokt?

Har den senaste veckan har jag till frukost bara blandat havregryn med mjölk för att jag är lat (+ att det är gott :)) Men det är alltså bättre för kroppen att koka med vatten? (kvittar om det är på spisen eller mikron va?). Hur mycket bättre är det egentligen? :s

King Grub
2013-01-12, 10:51
Bättre för vad?

Hur mycket bättre är det egentligen?

36.2%.