Visa fullständig version : äggulan
aldoschadewitz
2012-04-15, 14:58
Hej, har på grund av att nästan alla andra också gör det alltid slängt äggulan. Men inte tänkt riktigt på varför..
Det är ju mycket fett i den men är det också dåliga fetter eller är det ändast mängden (procenthalten)? mättat?
tacksam för svar
Om jag inte är helt ute och cyklar bör väl de som har högt kolesterol undvika äggula och det tyder ju på att det inte skulle vara "bra" fetter.
Personligen äter jag ganska mycket ägg (blir 1-1½ 20p i veckan 57-67g/ägg L) och har aldrig slängt någon gula. Tycker smaken blir bättre och det ryms utan problem i min kost så ser ingen anledning.
Läs detta: http://traningslara.se/agg-ett-fantastiskt-livsmedel/
Såvida du inte har någon sjukdom eller liknande så reglerar kroppen själv kolesterolet beroende på hur mycket du får i dig via maten. Ägg är inget att vara rädd för.
Jättedumt att slänga bort gulan. Det är ju den bästa delen! All näring, allt fett, stor del av proteinet. Äggvitan är ju bara fyllnadsmedel.
Jättedumt att slänga bort gulan. Det är ju den bästa delen! All näring, allt fett, stor del av proteinet. Äggvitan är ju bara fyllnadsmedel.
Nej, äggvitan innehåller det mesta proteinet. Äggvitan i ett vanligt ägg innehåller runt 3.5 g protein (2/3 av ägget är vita varav 10% är protein). Den innehåller också en del selen, kalium m.m. Äggulan innehåller helt klart mest näring dock.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=852&lang=sv
King Grub
2012-04-15, 16:02
Per viktenhet innehåller gulan mycket mer protein.
Per viktenhet innehåller gulan mycket mer protein.
Ja, för att 90% av äggvitan är vatten. Men mindre protein per kalori.
ägg är ruggigt bra mat.
speciellt gulan
Eddie Vedder
2012-04-15, 18:10
Men mindre protein per kalori.
Fast det var inte vad Morty pratade om. Visst kan man välja att se till energiprocent om man vill men faktum kvarstår att i ett ägg kommer det mesta av proteinet från gulan.
Fast det var inte vad Morty pratade om. Visst kan man välja att se till energiprocent om man vill men faktum kvarstår att i ett ägg kommer det mesta av proteinet från gulan.
100 g äggula innehåller 15.5 g protein: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=851&lang=sv
100 g äggvita innehåller 9.8 g protein: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=852&lang=sv
Men grejen är ju den att 2/3 av ett ägg består av äggvita så äggvitan i ett vanligt ägg innehåller ca 3.6 g protein, medan äggulan innehåller 2.8 g.
Eddie Vedder
2012-04-15, 19:17
100 g äggula innehåller 15.5 g protein: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=851&lang=sv
100 g äggvita innehåller 9.8 g protein: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=852&lang=sv
Men grejen är ju den att 2/3 av ett ägg består av äggvita så äggvitan i ett vanligt ägg innehåller ca 3.5 g protein, medan äggulan innehåller 2.7 g.
Du behöver inte länka siffror. Jag vet dom redan.Det ändrar ingenting att jag får se dom igen. Jag vet hur du menar men din invändning mot Mortys inlägg handlar inte om vad Morty skrev. Det vara bara det.
Paperbasket
2012-04-15, 19:18
100 g äggula innehåller 15.5 g protein: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=851&lang=sv
100 g äggvita innehåller 9.8 g protein: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=852&lang=sv
Men grejen är ju den att 2/3 av ett ägg består av äggvita så äggvitan i ett vanligt ägg innehåller ca 3.5 g protein, medan äggulan innehåller 2.7 g.
Var får du 2/3 och 1/3 ifrån? Jag har ingen aning om vilken ratio det ena förhåller sig till det andra så nyfiken.
Du behöver inte länka siffror. Jag vet dom redan.Det ändrar ingenting att jag får se dom igen. Jag vet hur du menar men din invändning mot Mortys inlägg handlar inte om vad Morty skrev. Det vara bara det.
Jättedumt att slänga bort gulan. Det är ju den bästa delen! All näring, allt fett, stor del av proteinet. Äggvitan är ju bara fyllnadsmedel.
Morty trodde alltså att äggulan i ett ägg bidrar med större delen protein, vilket jag visade inte stämmer.
Var får du 2/3 och 1/3 ifrån? Jag har ingen aning om vilken ratio det ena förhåller sig till det andra så nyfiken.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=852&lang=sv
aldoschadewitz
2012-04-15, 19:23
tack för alla svar. Men det jag egentligen bryr mig om är inte hur mycket protein per vikt eller hur mycket protein i förhållande till ägg. Det är bara att köpa mer ägg i så fall..
Utan det som är det vesentliga är hur mycket protein i förhållande till kaloriantalet (säkert otydligt) asså om det är 100g och 10g är protein och resten vatten äter jag helre det än något som det är 11g protein men de resterande 89g är fett eller kolisar. nån som kan de förhållanderna? :)
Eddie Vedder
2012-04-15, 19:24
Morty trodde alltså att äggulan i ett ägg bidrar med större delen protein, vilket jag visade inte stämmer.
"Stor del" skrev han. "Det mesta" var det jag som skrev. Och det verkar vara fel.
"Stor del" skrev han.
Är väl bara Morty som vet egentligen vad han menade, men den enda rimliga tolkningen är att han menade att större delen av proteinet finns i äggulan. Vore märkligt annars.
Sen så skrev han ju att äggvitan bara var fyllnadsmedel...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.