Logga in

Visa fullständig version : Sugar: the bitter truth


Klauk
2012-04-03, 13:00
En video värd att se.

http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&ob=av3e

Klauk
2012-04-03, 13:47
Lite utdrag från videon som annars är grymt långt:
- Fruktos är ett gift (som är rätt okej i frukt eftersom det är fibrer i frukt) men i Juice osv har det nästan samma effekt som alkohol på vår lever.
- Fruktos bryts bara ner i levern, och triggar inga mättnadskänslor.
- För att göra sötningsmedel billigare används numera "high fructos corn syrup" som består av 50% fruktos.
- Glukos bryts ner på ett helt annat sätt och är inte alls giftigt som frukos.

Man blir inte mätt, man bryter ner levern och det lagras omedelbart som fett vid nedbrytning när man äter fruktos.

begt
2012-04-03, 13:51
Man blir inte mätt, man bryter ner levern och det lagras omedelbart som fett vid nedbrytning när man äter fruktos.

Såvida man inte har låga glykogennivåer efter träning.

Klauk
2012-04-03, 13:58
Svårt att sammanfatta 1.5h lång video på ett par rader. Helt rätt Bengt, men se gärna videon. Han förklarar mycket bättre än vad jag kan.

Dreas
2012-04-03, 14:23
Svårt att sammanfatta 1.5h lång video på ett par rader. Helt rätt Bengt, men se gärna videon. Han förklarar mycket bättre än vad jag kan.Den har varit uppe förut. Och det kan här vara bra att vara lite källkritisk.

Sök: http://kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=164325&highlight=bitter+truth

Deep Thought
2012-04-03, 14:40
CBS 60 Minutes gjorde en uppföljning av detta som sändes häromda'n.

http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7403942n&tag=contentBody;storyMediaBox

Ola Wallengren
2012-04-03, 14:41
Läs lite i de här länkarna exempelvis

http://traningslara.se/robert-lustig-fruktos-och-overvikt-vad-ar-det-han-sager/
http://www.alanaragonblog.com/2010/01/29/the-bitter-truth-about-fructose-alarmism/
http://www.alanaragonblog.com/2010/02/19/a-retrospective-of-the-fructose-alarmism-debate/
http://www.mdpi.com/2072-6643/3/4/491

Sheogorath
2012-04-03, 18:36
Han lyfter fram en del viktiga poänger men det finns också en del tveksamheter som lyfts fram bra i Träningslära-artikeln. En sak som han säger som så vitt jag vet är helt felaktigt är att levern har en viss buffert för fruktos och en annan för glukos; att man kan lagra in obegränsat med glukos i levern. Källorna jag hittat anger att leverns förmåga är begränsad till omkring 100 g kolhydrat (d.v.s glykogen), små människor såklart mindre och vältränade idrottare upp mot 140 g. Men detta är också anledningen till att fruktos snabbt kan bli problematiskt vid överätning (som gärna sker tillsammans med andra kolhydratkällor än ren fruktos!): levern ockuperas av glukos och de novo lipogenesis inträder av fruktosen när utrymmet för inlagring är slut. Mer glukos däremot buffras enkelt av musklerna.