Logga in

Visa fullständig version : Gröt med ägg


Springer
2012-02-22, 18:02
Äter ibland det nyjpptäckta havregrynagröt med mjölk och kanel (och lite.russin). Men har sett både här på kilo och andra som tipsar att man skall ha i ägg?

Då har jag följande dumma frågor:
Lägger man i äggen före eller efter kokning?
Samma sak i mikron som på spisen?

vicarious
2012-02-22, 18:07
I slutet av grötkoket kör jag.

Sheogorath
2012-02-22, 18:09
Jag har i två vitor från början. Kör 2,20 min i micron, tar ut och slår om så att gröt/äggsmeten blir jämn och kör sen 1,30 till. Tar jag inte ut och blandar om blir det lite klumpigt och ojämnt fördelat i gröten, och ofärdigt mitt i skålen (iaf med min microvågsugn).

Egentligen är det ett onödigt jobbigt sätt att öka på proteinet futtiga 6-7 gram men nu har jag alltid gjort så och då måste jag fortsätta. Eller nått.

Springer
2012-02-22, 18:10
Antal ägg per dl gryn för bra resultat?

Sheogorath
2012-02-22, 18:12
Antal ägg per dl gryn för bra resultat?

2 vitor tycker jag är max för 50 g (säg 1,5 dl?). 3 vitor för 70 g (kanske 2 dl?). Jag är inte överdrivet förtjust i äggsmaken kan tilläggas. Man kan säkert ha mer om man diggar det. Jag gör min gröt på rågflingor men densiteten är nog ungefär den samma för havregryn.

Springer
2012-02-22, 18:12
Hörde att det skulle vara gott, och ägg skall mätta bra så kände för att pröva. :-) Får inte i ni så hemskt lyckte protein annars tror jag.

Springer
2012-02-22, 18:12
Antar att det funkar med hela ägg åsså?

Sheogorath
2012-02-22, 18:15
Hörde att det skulle vara gott, och ägg skall mätta bra så kände för att pröva. :-) Får inte i ni så hemskt lyckte protein annars tror jag.

Testa du. Vette tusan om ett par vitor gör så djäkla mycket för mättnaden och det är bara ~3,3 g protein / vita. Men många bäckar små...

Att ha i gulan också har jag aldrig testat men jag gissar att det blir äcklo.

Lepras
2012-02-22, 18:16
Bara pröva sig fram.. Körde 100g havregryn, 400g äggvita,100g vatten och 50g proteinpulver--det slank ner ;)

Zizou
2012-02-22, 18:22
Antar att det funkar med hela ägg åsså?

Det fungerar utmärkt. Blir krämigt och gott

Springer
2012-02-22, 20:05
Föredrar att lära från andras misstag om det går. :-)

paatrik
2012-02-22, 20:42
Drar ner allt från början i en kastrull (havregryn, hela ägg, vatten och kanel). Bara och värma på, röra runt och njuta. Fördelen med kastrull är att man enkelt får en fin konsistens, kör du mikro krävs en del avbrott för att röra runt men klart det fungerar. Under uppbyggnad sitter de fint med 5-7 dl havregryn, 3 ägg, 4-5 dl vatten, en massa kanel och så i med valnötter samt mjölk vid servering.

vicarious
2012-02-22, 22:23
Proteinpulver i gröten är annars gott och enkelt om man vill få upp proteinmängden. Chokladprotein gör sig extra bra i havregröten, gärna med lite kakao. Glöm inte saltet :)

Fishtank
2012-02-22, 23:09
Håller med.
Aldrig riktigt förstått det med ägg
Tar hellre lite mer gryn och proteinpulver om jag vill ha upp kcal och proteinmängden.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Supermicke
2012-02-22, 23:36
Har i 1dl havregryn 2ägg med sen koka på plattan bara funkar fint, blir godare än utan ägg och smidigare! :)

Akerhage
2012-02-23, 07:57
Keso är också en höjdare tycker jag i havgregrynsgröt! Aldrig testat ägg, kanske skall göra detta med!

Springer
2012-02-23, 09:23
Jag gjorde såhär: 2 dl havregryn, 4 dl vatten, 1 krm salt. Koka upp. Rörde i 2 ägg. Lät puttra några minuter (fem?). Upp på tallrik, i med mjölk och kanel.

Blev lite vattnigt, skall pröva med 3 dl nästa gång.

Smakade helt OK, tyckte att det mättade mer än bara havregryn. Skall köra detta som min skogshuggarfrukost några gånger, och se hur man står sig.

500 kcal. 30 g protein

Tier
2012-02-23, 09:35
jag kör gröt och på sidan 2 kokta ägg ^^

Morty
2012-02-23, 10:05
Jag har bara gulan i, den löser sig bra och ger en härligt krämig konsistens. Nu äter jag inte ägg särskilt ofta, men i gröten är nog "godaste" sättet att äta dem på. Vitan steker jag med lite salt och peppar och äter på bröd.

Springer
2012-02-23, 10:43
Tier, brukar steka två ägg till. Optimerar lite. ;)

Fugly
2012-02-23, 15:33
ät 2 kokta ägg vid sidan om så blir du mer mätt :)

Springer
2012-02-23, 15:37
--> "Optimerar lite" <---

Perramja
2012-02-23, 15:52
Antar att det funkar med hela ägg åsså?

Givetvis, att slänga gulan är ju inget annat än störtlöjligt;)

Mitt recept: 2 dl havregryn eller boveteflingor, 4 dl H2O, hackade nötter, lite russin och krossade linfrön, 2 hela ägg, salt och en tesked honung med blåbär på toppen. En kopp kaffe på det med givetvis:)

TheIsh
2012-02-23, 15:55
stekt i teflonpanna å direkt ner i gröten. Mängden har inte så stor betydelse tycker jag, då det inte smakar något.