Logga in

Visa fullständig version : Mättnad fullfet vs light


Springer
2011-11-29, 12:26
Har det gjorts (blind-?)studier på mätnadskänsla av lightprodukter vs fullfeta? det borde ju gå ganska bra med smör och ost tex.

Blir man dubbelt så mätt på att äta 100g grevé 28% som att äta bondmorans 10%? (har inte räknat kalorierna exakt)

BelowAverage
2011-11-29, 13:07
Abstract
BACKGROUND: In healthy elderly people, reduced appetite and the consequent decrease in food intake has been defined as the "anorexia of aging"; this condition may lead to malnutrition. The aim of this study was to investigate how different compositions of macronutrients affect satiety and hunger signals as well as subjective sensations after meals in healthy elderly subjects.

METHODS: Experimental controlled study. Ambulatory healthy community-dwelling subjects evaluation in a single center on 12 elderly subjects, (75.2+/-2 years old) and 12 younger controls (28.2+/-2 years old). Using a visual analogical scale, hunger was evaluated under fasting conditions and at 30-minute intervals for up to 4 hours after two 800-kcal meals, where 20% and 40% of the calories were derived from fat. Serum samples were collected at -30, 60, 120, and 240 minutes to determine the concentrations of GLP-1, acylated and desacylated ghrelin, triglycerides, glucose, and insulin.

RESULTS: Serum concentrations of GLP-1 were higher after the 40% fat meal than after the 20% fat meal (P < .01) in the elderly but not in the younger subjects. Acylated to desacylated ratio was lower after the 40% fat meal (P < .05) in the elderly. Only in the older group were triglycerides higher (P < .05), whereas hunger was significantly lower (P < .05) after the 40% fat meal.

CONCLUSION: In healthy elderly people relatively large amounts of fat increase the satiety signal from GLP-1 and lower the acylated to desacylated ratio of ghrelin, consequently decreasing hunger. This condition may lead to a reduction in calorie intake.

(c) 2010 American Medical Directors Association. Published by Elsevier Inc. All rights reserved.





http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20188316

Kanske är någorlunda relevant för det du frågar?
Enligt deras slutsats så borde en minskad mängd fett ge så mycket svagare mättnadskänsla att man vill äta en större mängd kcal efter målet.
Alltså att du "tjänar" mättnadskänsla på att äta ett fettrikt mål.
Eller så kan du helt enkelt testa och se, så vet du säkert vad som funkar för dig :MrT:

Ola Wallengren
2011-11-29, 16:40
Detta jämför isokaloriska måltider med olika fetthalt, inte riktigt det "light" går ut på.
Det gav ju inte heller någon skillnad hos yngre, så relevansen är tveksam.
Dessutom är detta resultat inte speciellt typiskt för mättnadsstudier, då brukar fetare livsmedel ge sämre mättnad.
Lightproukter brukar, om det finns någon skillnad, oftast ge lägre energiintag men är inte effektiva som enda åtgärd för att gå ner i vikt.

Fredrik_S
2011-11-29, 17:16
Desutom mätte dom bara mättnaden genom att personerna fick ange på en skala hur hungriga de kände sig upp till 4 timmar efter måltiden.

Korrekt utfört mättnadsmätning måste pågå i flera veckor för att visa någonting meningsfullt.
Exempelvis är man ofta mindre hungrig dagen efter man ätit mycket och vise versa.

Ola Wallengren
2011-11-29, 19:01
Som den här tex (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16925867)

eller den här (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8817359)

Dessa testar fett vs kolhydrater/socker och inte effekten av "light"

Springer
2011-11-29, 20:35
Den sistnämnda var intressant, oavsett mängden fett i maten så åt de ung. lika mycket, men då var energitätheten densamma i alla dieterna.

Den citerade den här studien (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7625338) som mer handlade om olika mycket fett OCH olika energitäthet (som det blir i lightprodukter). Där sa man att low fat gav en totalt sett mindre energikonsumtion.

Om jag tolkade abstraktet rätt. ;-)