handdator

Visa fullständig version : Har återupptäckt scones


begt
2011-11-09, 11:17
Så jäkla gott det är! Och snabbt att baka dessutom.

Kör på

3 dl vetemjöl
1-2 dl grahamsmjöl
50 g smör
lite salt
2 tsk bakpulver
ca 2 dl mjölk (går bra med yoghurt; har inte testat med kvarg än)

Man kan baka ut till 2 kakor; jag brukar själv göra en stor för det går fortast :D. Använd en bit aluminfolie; går att återvinna en massa gånger. Det är aldrig svårt att få loss kakan.

Skär ett kors med kniv i kakan (blir lätt att bryta loss 4 delar sen) och nagga degen med gaffel. Grädda i 12-15 min i 250 grader mitt i ugnen.

Antagligen går det utmärkt att använda kvarg istället för mjölk (man får nog tillsätta lite vatten dock) och kanske snåla lite på mjölet och lägga i lite proteinpulver om man så vill.

Sjukt gott med bregott till.

Nils.R
2011-11-09, 11:38
Gör den på fil istället för mjölk, mycket godare

begt
2011-11-09, 11:40
Gör den på fil istället för mjölk, mycket godare

Ok, ska testa det sen.

isterbuk
2011-11-09, 20:01
:thumbup:Gott och enkelt!

HelenE
2011-11-10, 08:14
Bakade scones häromdagen och kan rekommendera:

Scones med havre & linfrön

För 3 kakor

3 dl dinkelmjöl
3 dl vetemjöl
1/2 dl hela linfrön
1 dl havregryn
1 tsk mineralsalt
4 tsk bakpulver
2 dl verum hälsofil
1 brk kesella

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke så att bakpulvret fördelas ordentligt. Tillsätt sedan fil och kesella och arbeta degen smidig med händerna. Dela degen i tre lika bitar. Rulla dem till bollar, lägg på plåten och platta till dem till runda plattor. Skär med en brödkniv varje platta rakt över i fyra delar. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Bryt isär dem och servera.

bear.flowertwig
2011-11-10, 12:14
Synd att scones håller sig så dåligt bara.

Superior
2011-11-10, 14:39
Scones är fundamentalt för att överleva.

Kolla runt på den här (http://www.scones.se/) sidan för fler recept tips.