Visa fullständig version : Röd eller grön mjölk?
jensofsweden
2011-10-27, 12:48
Vad är egentligen skillnaden? Mer än att den röda (enligt mitt tycke :cool:) är godare. Och att den röda innehåller mer kcal och är fetare.
King Grub
2011-10-27, 12:49
Du har just räknat upp skillnaderna.
Vad är egentligen skillnaden? Mer än att den röda (enligt mitt tycke :cool:) är godare. Och att den röda innehåller mer kcal och är fetare.
Det är väl den gröna som är 3% och den röda 1.5% fett? Så är det vad gäller Norrmejeriers mjölk i alla fall.
Sheogorath
2011-10-27, 12:52
Här i Skåne är all mjölk vit.
jensofsweden
2011-10-27, 12:57
När jag snackar om det med mamma så dillar hon om att den röda är sämre, men jag vill debattera för att den är bättre. Känns som att avsaknaden av fettet i den gröna måste ersättas med något? Men är det verkligen dom enda skillanderna grub? Aha, jag gick efter Arla och milkos..
Scratch89
2011-10-27, 13:24
Den enda skillnaden är fetthalten.
Springer
2011-10-27, 13:26
...och stor skillnad i D-vitaminhalt.
Nitrometan
2011-10-27, 13:58
...och stor skillnad i D-vitaminhalt.
0,5 mikrogram per liter för mellanmjölk och nära noll på standardmjölk.
prOtotype
2011-10-27, 13:59
Den röda äger om man har svårt att få i sig tillräckligt med kalorier. Jag konsumerar ca 2l om dagen för 1200 enkla kilokalorier. Det är mjölken som ensam räddar min möjlighet att bulka.
Medans om man ska deffa lär väl den blå (eller blaskiga minimjölken) vara att föredra.
Här i Skåne är all mjölk vit.
Även här i stockholm..
men skillnaden är i grund och botten fettprocenten som skiljer sig mellan de olika förpackningarna.
REDaction
2011-10-27, 14:25
Den röda äger om man har svårt att få i sig tillräckligt med kalorier. Jag konsumerar ca 2l om dagen för 1200 enkla kilokalorier. Det är mjölken som ensam räddar min möjlighet att bulka.
Medans om man ska deffa lär väl den blå (eller blaskiga minimjölken) vara att föredra.
Prostatacancer!!! ;)
Eddie Vedder
2011-10-27, 16:46
...och stor skillnad i D-vitaminhalt.
Nej den är väl inte stor? Du har nämnt det tidigare och jag har svarat. Den är tillsatt i fettreducerad mjölk men finns naturligt i fullfet mjölk. Skillnad? Ja. Men stor vet jag inte.
Landström
2011-10-27, 17:58
Den feta mjölken är god i gröt men inte som dryck. :)
Springer
2011-10-27, 18:52
Nej den är väl inte stor? Du har nämnt det tidigare och jag har svarat. Den är tillsatt i fettreducerad mjölk men finns naturligt i fullfet mjölk. Skillnad? Ja. Men stor vet jag inte.
Som Nitrometan skrev ovan
"0,5 mikrogram per liter för mellanmjölk och nära noll på standardmjölk. "
SLV säger 0,47 mikrogram i berikad och 0,02 mikrogram i fullfet mjölk. RDI är väl 0,5 mikrogram om jag minns rätt. Det är bara spår av D-vitamin kvar i den ej berikade mjölken.
Jag tycker nog det är stor skillnad, antingen får man dricka 25 liter eller 1 liter för att få i sig en mängd motsvarande RDI.
prOtotype
2011-10-28, 09:03
Prostatacancer!!! ;)
Hög risk?
King Grub
2011-10-28, 09:07
En svensk studie såg 50% högre risk vid högt mjölkintag.
Calcium intake was an independent predictor of prostate cancer (relative risk (RR) = 1.91, 95 percent confidence interval (CI) 1.23-2.97 for intake > or = 1183 vs. < 825 mg/day), especially for metastatic tumors (RR = 2.64, 95 percent CI 1.24-5.61), controlling for age, family history of prostate cancer, smoking, and total energy and phosphorous intakes. High consumption of dairy products was associated with a 50 percent increased risk of prostate cancer.
Cancer Causes Control. 1998 Dec;9(6):559-66. Dairy products, calcium, phosphorous, vitamin D, and risk of prostate cancer (Sweden).
Eddie Vedder
2011-10-28, 09:26
En svensk studie såg 50% högre risk vid högt mjölkintag.
Cancer Causes Control. 1998 Dec;9(6):559-66. Dairy products, calcium, phosphorous, vitamin D, and risk of prostate cancer (Sweden).
En fall-kontrollstudie med egenrapporterat intag ett år tillbaka är för det första en metod med låg evidensgrad. Och eftersom diskussionen handlar om huruvida höga nivåer av IGF-1 och insulin kan vara orsaken så är ju det här ytterligare en studie som inte ens tittar på det. Klart att man hittar kalcium som faktorn om det bara är det man tittar på. En annan sak som är intressant är ju att det var fler i kontrollgrupp som intog stora mängder mejeriprodukter än bland fallgrupp som intog väldigt lite.
D-Crawler
2011-10-28, 09:51
Den enda skillnaden är fetthalten.
Innehåller inte den gröna lite mer protein/dl? Har för mig att Arlas gör det iaf.
Scratch89
2011-10-28, 10:21
Innehåller inte den gröna lite mer protein/dl? Har för mig att Arlas gör det iaf.
Jag tror inte det, men jag har för mig att den laktosfria varianten gör det.
vicarious
2011-10-28, 10:28
Innehåller inte den gröna lite mer protein/dl? Har för mig att Arlas gör det iaf.
Nä brukar vara 3.4 eller 3.5 för alla, oavsett fetthalt.
Silencer
2011-10-28, 11:19
Här i Skåne är all mjölk vit.
I Norrland är den gröna mjölken fetast.
jensofsweden
2011-10-28, 11:39
har man väl druckit den röda så är det ju svårt att gå tillbaka till den gröna, iallafall i mitt fall. Smakar riktigt blaskigt
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.