Visa fullständig version : GI för olika pastasorter
Karenina
2003-12-20, 16:39
Fungerar det så, att ju längre koktid pastan har, desto lägre GI?
Eller har det med andra saker också - form och storlek tex?
Iofs - tjocka och stora pastabitar ska ju koka längre än små,
så det blir väl samma sak..!
Om detta stämmer borde ju pasta med koktid på ca 15 minuter -
gnocchi tex (av vete, inte potatis) vara bättre, ur GI-synpunkt,
än tex. spaghetti?
Koktiden är avgörande men formen har också betydelse. Ju större yta pastatypen har, desto lättare har enyzmerna att angriga och nedbrytnignen går fortare, alltså högre GI.
ex:
Spagetti, durumvete, kokt 12 min.GI67
Spagetti, durumvete, kokt 5 min.GI52
verkar inte alltid vara så,enda pastan som är lägre är den proteinberikade annars är dom rätt lika.
Spagetti, proteinberikad GI38
King Grub
2003-12-20, 19:53
Är pastan anpassad för en kort koktid, typ 8 minuter, har den inte lägre GI än pasta som skall koka, säg, 15 minuter. Vill man ha lägre GI på dessa får man koka 8-minuterspastan 7 minuter och 15-minuterspastan 14 minuter, t ex.
Vad har okokt pasta för GI?
King Grub
2003-12-20, 20:08
Originally posted by Mindek
Vad har okokt pasta för GI?
Tror du att några tester har gjorts på okokt pasta? :D
fy fan för att sitta o tugga i sig 50g okokt pasta ;)
shirunai
2003-12-20, 23:09
Originally posted by Olsson
fy fan för att sitta o tugga i sig 50g okokt pasta ;)
någon måste ju göra testerna :)
*haha* har faktiskt en kompis som blanda i okokta makaroner i kesellan!!!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.