handdator

Visa fullständig version : Bakterietillväxt


sälen
2011-08-02, 09:22
Hej,

Jag har läst lite här och fått intrycket av att det är dåligt att blanda en vassledrink och sen låta den stå nåt dygn i kylen pga. att bakterierna kommer stortrivas där.

Men gäller det bara proteinpulver? Jag menar, om jag vispar ihop en rejäl sats kvarg+mjölk+frysta bär, måste jag då äta denna inom ett dygn för att den inte ska svämma över av bakterier trots förvaring i kylen?

Om jag lägger till lite vasslepulver i ovanstående blandningen, får den kortare hållbarhet då?

maRRtin
2011-08-02, 09:55
Det är främst pH-värdet som skiljer.
Kvarg är en syrad produkt, därför trivs inte bakterier lika bra där. Ju fler saker med högre pH-värde du tillsätter, desto bättre trivs bakterierna.

Men en färdigblandad vassledrink borde klara ett dygn i kylskåp, om du har kallt (<6 grader) och inte en allt för smutsig shaker.

sälen
2011-08-02, 11:29
Aha, intressant!

Tack för ett bra svar :)

Gurkyngel
2011-08-02, 20:45
För bakteriernas skull behöver du inte oroa dig i något av fallen. Dock händer något med protteshakes om man sparar dem, blir liksom sunkiga. Så blanda direkt före drickandet om du vill att det ska smaka gott :)