MathiasP
2003-12-14, 03:59
Vilken är det nyttigaste oljan med hänsyn till alla aspekter?Och isåfall kan det vara ide att öka på den i maten?
Helt beroende på vad du vill uppnå ! ?
Rapsoljan är synnerligen billig och ytterst nyttig. Den förser dig med en stor mängd omättat fett, oljesyra, som förbränns snabbt och lätt och inte påverkar dina blodfetter speciellt mycket.
Rapsoljan har desutom en bra balans mellan Omega-6 och Omega-3.
Ren fiskolja är inget du skall ha som energikälla utan som ett tillskott för att få i dig de nyttiga Omega-3 fettsyrorna. Omega-3 har den effekten att det kan sänka skadliga halter av blodfetterna/kolesterol och höja din känslighet för insulin.
Berätta vad du vill uppnå så finns det säkert någon olja som passar dig.
Precis, blir ju lite svårt att nämna en då flera har diverse fördelar.
Solrosolja är rik på omega-6, men sådant får du antagligen i dig tillräckligt mycket ändå.
Linfröolja är rik på omega-3.
Rapsolja innehåller skapliga mängder omega-3.
Olivoljan innehåller ganska mycket enkelomättat fett, fettsammansättningen i rapsoljan är dock bättre och det som gör olivoljan nyttig är att den är kallpressad och oraffinerad så en del näringsämnen utöver fettet finns kvar i oljan. Det finns kallpressad rapsolja också men den är lite mer ovanlig.
Men användningsområdet avgör en hel del då oljorna som är rika på fleromättat fett (solros, majs, lin, ..) inte lämpar sig för höga temperaturer. Då är olivoljan och rapsoljan lite tåligare, men ännu bättre är rena mättade fetter typ kokos och palmolja. Men dessa fetter är ju å andra sidan inte särskilt nyttiga ifrån början, dock så skall ju MCT (medellånga fettkedjor?) vara nyttiga och finns i just dessa oljor.
Sedan finns ju sesamolja, jordnötsolja och sojaolja som väl skall vara nyttiga dom också, och minst dom två första skall väl vara ok även om man använder en hel del värme?
Men som sagt, alla livsmedel har väl sina för- och nackdelar och det är väl inte så lätt som att bara säga att den här är bättre än den där.
Rent generellt skulle jag dock säga att en kallpressad rapsolja bör utgöra basen i din oljeanvändning. Sedan tycker jag du skall ta linfröolja eller fiskolja som tillskott och eventuellt använda andra oljor då och då. Antar att näringsämnena i oljorna skiljer sig åt men allt kanske vi inte vet om dessa ännu och behandlingen utav oljorna förstör eller tar bort en stor del utav dessa. En varmpressad raffinerad deodoriserad olja bör väl kanske främst bara ses som något som ger energi, jämför med vitt socker eller så.
Nyttigast är naturligtvis att äta livsmedlen som innehåller oljan direkt som dom är då du får i dig så mycket mer än fettet.. Så knapra på valnötter, mandlar, hasselnötter, jordnötter, solrosfrön, oliver och dylikt :)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.