Visa fullständig version : Bordssaltets inverkan
shadowfire
2011-06-27, 21:38
En stilla fundering då jag just nu äter majskolvar helt dränkta i Jozo-salt (med jod). Vad är RDI för den typen av salt och vad får det för inverkan om man överskrider RDI?
Jag förväntar mig inte att man märker något i en enda dags förhöjd dos, men vad händer i kroppen? Blir man uttorkad, tar saltet med sig andra ämnen ut ur kroppen eller vad sker? Å varför är salt så gott/lockade? Det är ju inget som direkt finns naturligt på de djur vi lärt oss äta?
Mindre än en tesked om dagen.
Effekterna av intaget är väl följande grejer fast i mindre skala: http://en.wikipedia.org/wiki/Salt#Health_effects
En stilla fundering då jag just nu äter majskolvar helt dränkta i Jozo-salt (med jod). Vad är RDI för den typen av salt och vad får det för inverkan om man överskrider RDI?
Jag förväntar mig inte att man märker något i en enda dags förhöjd dos, men vad händer i kroppen?
Ingenting speciellt, utöver att du blir törstigare och antagligen lite avtrubbade smaklökar.
Om du tillhör den yttepyttelilla gruppen som har trasig saltbehandling i kroppen kan du få förhöjt blodtryck. För resterande överväldigande majoritet händer ungefär ingenting. Kroppen pumpar redan runt natrium i storleksordningen 1 kg (om jag minns rätt?) varje dygn genom njurarna, något gram hit eller dit har bara en övergående effekt.
Vill man sänka blodtrycket bör man se till att hålla nere insulinnivåerna, snarare: http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3150589&postcount=5
Här har du en sida med drivvis med referenser: http://www.second-opinions.co.uk/salt-and-hypertension.html
Får du i dig tillräckligt med kalium?
Å varför är salt så gott/lockade? Det är ju inget som direkt finns naturligt på de djur vi lärt oss äta?
För att det är livsnödvändigt.
Jodå, vi är vattenapor som antagligen åt en väldans massa fisk och skaldjur när vår art satte igång.
King Grub
2011-06-28, 05:58
http://www.lakartidningen.se/pdf/pda25758.pdf
Om du tillhör den yttepyttelilla gruppen som har trasig saltbehandling i kroppen kan du få förhöjt blodtryck. För resterande överväldigande majoritet händer ungefär ingenting. Kroppen pumpar redan runt natrium i storleksordningen 1 kg (om jag minns rätt?) varje dygn genom njurarna, något gram hit eller dit har bara en övergående effekt.
Det där var en kraftig förenkling av det komplexa vilket gör antagandet felaktigt.
Det är samma salt som snurrar flera varv genom njurarna. Räkna med 200 liter primärurin per dygn med 0.9 % salt så får vi ungefär 1 kg natrium.
Vi ska istället räkna på hur mycket vätska som krävs för att utsöndra den mängden salt vi äter. Vi kan inte lägga natrium på hög i kroppen utan det som kommer in måste också komma ut.
Har vi vätska i överskott kan blodtrycket över nefronen ( i njurarna ) vara lägre. Lägre blodtryck över de finaste blodkärlen ger mindre skador på sikt osv, osv.
Nu har jag inga siffror i huvudet men någon kan säkert lägga upp hur mycket vatten varje gram koksalt eller natrium kräver för att utsöndras i urinen.
Ålrajt, tackar för förtydligandet.
Vad anser du själv om salt och förhöjt blodtryck, Sverker?
Att de som äter mycket salt dricker för lite vatten medan storkonsumenterna av vatten dricker för mycket vatten...ungefär.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.