handdator

Visa fullständig version : Delvis härdat Vegetabiliskt fett


Molotov
2003-12-11, 22:04
Många av de brödsorter som skall framstå som grova och hälsosamma innehåller härdat vegetabiliskt fett. Är det små mängder det handlar om eller? Man äter ju ganska mycket bröd och enligt vissa skall ju det härdade vegetabiliska fettet vara det värsta av allt fett. Vad anser expertisen på detta eminenta forum?:confused:

Sverker
2003-12-12, 06:31
Jag var tvungen att titta på ett paket färdigskivat G o G.

2 g fett varav 0.3 g mättat. Fettet från vete och råg innehåller <20 % mättat fett så visst finns det en del härdat fett.
Fettet som bagerier använder kallas shortening och är till för att smörja glutenproteinerna och få brödet att jäsa bättre.

Delvis härdade fetter kan innehålla en del transfetter men fettet till vanligt bröd är oftast fullständigt härdat ( mättat ) och innehåller inga transfetter.

moocow
2003-12-12, 07:28
transfetter?, typ bakaxelfett eller diffolja då eller? ;)

Men seriöst, vad är det?

kharon
2003-12-12, 08:34
Originally posted by moocow
transfetter?, typ bakaxelfett eller diffolja då eller? ;)

Men seriöst, vad är det?

Transfetter bildas då fett upphettas och är därför syntetiskt och onaturligt, och är en typ av fett som kroppen inte har något behov av.
De lär ska vara vara farliga för bl.a. hjärta och blodkärl och möjligtvis också carcinogena, d.v.s. kunna orsaka cancer.

Kor producerar väl även nån typ av transfetter då de idisslar men denna är inte lika hälsofarlig som de härdade fetterna. Denna typ av transfetter finns i någon mån naturligt i mejeriprodukter.

moocow
2003-12-12, 08:39
Originally posted by kharon


Transfetter bildas då fett upphettas och är därför syntetiskt och onaturligt, och är en typ av fett som kroppen inte har något behov av.
De lär ska vara vara farliga för bl.a. hjärta och blodkärl och möjligtvis också carcinogena, d.v.s. kunna orsaka cancer.

Kor producerar väl även nån typ av transfetter då de idisslar men denna är inte lika hälsofarlig som de härdade fetterna. Denna typ av transfetter finns i någon mån naturligt i mejeriprodukter.

Aha, tackar :)

Sverker
2003-12-12, 11:33
Jag skulle möjligen inte ha så värdeladdade argument.

Transfetter bildas vid hydrering dvs när man gör oljor som raps och soja fasta genom att göra om de fleromättade fettsyrorna till omättade och mättade fettsyror istället.
Detta sker också i magen hos djur som iddisslar, sk biohydrering, när det äter grönfoder som innehåller mycket fleomättat fett.

Det berömda tillskottet CLA består av olika transfetter.

Försöksdjur som till största delen äter transfett får olika inlagringar av dessa i olika vävnader som blodkärl och hjärta.
Det är inte visat hos människa men vi bör inte äta mer än 1 - 2 energi% transfetter.

Den mängd transfett som finns i brödet med delvis härdat fett är försvinnande lite och kan med god säkerhetsmarginal ätas.