Visa fullständig version : Fläskkarré som gick ut för 15 månader sedan?
Hittade en gammal pighamkarré (en hel bit, 1,35 kg) i frysen som tydligen gick ut december 2009, klantigt som fan!
Frågan är, denna går väl knappast att äta?
Var går gränsen för fryst fläskkarré? Har hört 10 månader efter bäst före..
Åt däremot en fläskfilé som var typ 13 månader gammal som smakade mycket bra, men dom har ju mycket mindre fett så risken för härskning (heter det så?) är väl mycket mindre. Finns det fler aspekter?
Vad skulle ni gjort?
Kattmat?
bäst före var väll i färskt tillstånd? om du frös in den innan detta så är det ju ingen fara.
vicarious
2011-03-29, 23:58
Tina och lukta. Verkar allt OK så tillaga den (ordentligt) och ät sedan.
astrodog
2011-03-30, 00:02
Du säger den inte är stabil? Jag säger de funka.
Fettet härsknar. Något annat händer inte i frysen. Brukar redan från början vara 1 - 2 års hållbarhet på fryst fläskfilé. Risk att grisen slaktades redan 2007:D.
Pretorian
2011-03-30, 06:29
Jag skulle köpt ny.
Det kan hända att den är frysskadad om den ligger så länge i en frys som du tydligen inte frostat av på 2 år, vilket betyder att den är väldigt "frostig" kan jag tänka mej. Men som vicarious skrev, lukta, och om det luktar ok så tilllaga den väl. Ät å må
Även om de e fryset så bryts de ju ner fast långsamt. Fläskkött å fågel ska inte bevaras så länge, en annan sak med köttfärs. Köp ny fläskkarre
fläskkött ska väl ligga max runt 6månader i frys?
Nitrometan
2011-03-30, 11:03
fläskkött ska väl ligga max runt 6månader i frys?
Åtminstone brukar det väl vara nånstans efter 6 månader som fettet börjar härskna.
Fredrik_S
2011-03-30, 11:59
Och härsket fett är dåligt för att?
Luktar illa? Är giftigt?
luktar det illa så är det ju som sagt bara att tina och lukta... är det giftigt utan att lukta äckligt så släng
Det smakar dåligt, ingen fara för matförgiftning.
vicarious
2011-03-30, 12:36
Även om de e fryset så bryts de ju ner fast långsamt. Fläskkött å fågel ska inte bevaras så länge, en annan sak med köttfärs. Köp ny fläskkarre
Fågel om nånting borde man väl kunna ha jättelänge i frysen? De flesta fågelkött som vi konsumerar vardagligt är väl magra.
Testa. Lägg ner kärlek på den och smaka sedan. Om inte annat så har du ju fått laga lite mat. ;)
Fettet härsknar. Något annat händer inte i frysen. Brukar redan från början vara 1 - 2 års hållbarhet på fryst fläskfilé. Risk att grisen slaktades redan 2007:D.Om man plastar in den väldigt tätt, klarar sig fettet då? Vad tror du om mager fisk som torsk? Jag har några sådana i frysen sedan i somras.
Vad är förresten det dåliga med härsket fett, förutom smak och lukt? Är det ohälsosamt på något sätt?
Om man plastar in den väldigt tätt, klarar sig fettet då? Vad tror du om mager fisk som torsk? Jag har några sådana i frysen sedan i somras.
Vad är förresten det dåliga med härsket fett, förutom smak och lukt? Är det ohälsosamt på något sätt?
Det härsknar ändå, det finns oxidativ och hydrolytisk härskning.
Det som händer när fett härsknar är att triglyceriderna bryts ner till glycerol och fria fettsyror, som ofta har en ganska obehaglig smak. T ex smörsyra, om du har luktat på det någon gång, luktar inte jättegott.
Men i rätt kombinationer och mängder kan det förhöja smaken på produkten.
I t ex feta-ost tillsätter man ofta lipasenzymer för att få en karaktäristisk smak och i nästan alla lagrade osta blir det en nedbrytning av fettet som ger osten en kraftigare smak. Mögelsvamparna i mögelost har kraftfulla lipaser och proteaser, vilket är anledningen till att dom smakar mycket trots kort lagringstid.
Härsken gris kanske inte smakar riktigt lika bra, men farligt är det inte.
Tack för alla svar!
Vet att det inte är farligt, har väl mest att göra med hur långt härskningen har gått och hur illa det luktar. Farsan tyckte det luktade lite väl illa och den hade dessutom små missfärgningar tror jag, så det fick bli kattmat.
Den var f.ö. färsk när den frystes in för er som undrade.
Känns alltid skit att slänga kött :(
Springer
2011-03-30, 21:58
Då fir vi hoppas katterna inte ligger med benen i vädret imorgon! ;)
Då fir vi hoppas katterna inte ligger med benen i vädret imorgon! ;)
Dom har inte fått det än men det kan väl inte vara någon fara?
Dom äter ju råttor och skit :p
Nitrometan
2011-03-31, 08:02
Tror inte att det är nån fara för dem.
Dom äter ju råttor och skit :p
Men är det inte hundar som äter skit?
Tror inte att det är nån fara för dem.
Men är det inte hundar som äter skit?
Jo och gärna kattskit....
exevision
2016-11-19, 18:59
Det härsknar ändå, det finns oxidativ och hydrolytisk härskning.
Det som händer när fett härsknar är att triglyceriderna bryts ner till glycerol och fria fettsyror, som ofta har en ganska obehaglig smak. T ex smörsyra, om du har luktat på det någon gång, luktar inte jättegott.
Men i rätt kombinationer och mängder kan det förhöja smaken på produkten.
I t ex feta-ost tillsätter man ofta lipasenzymer för att få en karaktäristisk smak och i nästan alla lagrade osta blir det en nedbrytning av fettet som ger osten en kraftigare smak. Mögelsvamparna i mögelost har kraftfulla lipaser och proteaser, vilket är anledningen till att dom smakar mycket trots kort lagringstid.
Härsken gris kanske inte smakar riktigt lika bra, men farligt är det inte.
Hur är det då med fleromättat fett som härsknar? Det blir väll skadligt att äta?
Bildar fria radikaler och driver på inflammationer.
Men jag ser inget läge vi skulle kunna ta skada. Annat blir det vid svält och man hittar några dunkar med gammal olja.
exevision
2016-11-19, 20:10
Bildar fria radikaler och driver på inflammationer.
Men det gäller bara fleromättat fett?
Ja. Mättade och omättade fettsyror är stabila. Men som maRRtin skrev, kan sådant fett smaka tvål ifall det hydrolyseras. Talg eller smör.
exevision
2016-11-19, 21:06
Ja. Mättade och omättade fettsyror är stabila. Men som maRRtin skrev, kan sådant fett smaka tvål ifall det hydrolyseras. Talg eller smör.
Okej, tack!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.