Visa fullständig version : Karamelliserad banan
MeekGeek
2011-03-22, 12:17
Ny kulinarisk upplevelse. :)
Dela en skalad mogen banan i två längst med. Lägg upp på ett eldfast fat med platta sidan upp. Sockra dessa rikligt med strösocker (ca en matsked). Ta sedan fram gasolbrännaren och karamellisera sockret så det smälter till en gyllenbrun skorpa. Servera.
Kan tänka mig både chokladsås och grädde kan vara gott till.
bear.flowertwig
2011-03-22, 23:19
Eller vaniljglass :) "Stekt" i farinsocker i panna fick vi som efterrätt då och då när man var liten. En favorit.
[ ] Vanligt att man har en gasolbrännare hemma
[ ] Vanligt att man har en gasolbrännare hemma
Klart man har!
Eller en mindre variant. ;)
MeekGeek
2011-03-23, 08:06
[ ] Vanligt att man har en gasolbrännare hemma
Jorå, om inte annat hittar du en lödlampa på typ macken/Jula/Biltema för någon hundralapp.
http://biltema.se/ProductImages/17/medium/17-609_m.jpg
MeekGeek
2011-03-23, 08:37
Så här ser den ut ovanpå ett berg av grädde med lite kakao pudrat över.
http://whiteboard.ping.se/uploads/Main/banan.jpg
StarkaUlf
2011-03-23, 11:28
Så här ser den ut ovanpå ett berg av grädde med lite kakao pudrat över.
http://whiteboard.ping.se/uploads/Main/banan.jpg
Såg faktiskt sjukt gott ut :D
Skulle gärna ha lite glass på det också!
Borde bli godare med råsocker eller muskavadosocker eller vad det nu heter. :)
Mangelange
2011-03-23, 20:49
Hmm, skulle detta fungera med vaniljsocker tro?
Nykropp, borde inte du vara i Diet & Deff forumet ? :whipped:
MeekGeek
2011-03-23, 20:54
Det fungerar säkert även med annat socker än vanligt strösocker, men jag är tveksam till om det blir så mycket kvar av smakerna (vanilj, melass) efter det att sockret karamelliserar, dels då det i sig frigör en massa trevliga smaker, dels då den höga temperaturen riskerar förstöra de andra smakämnena, som ofta är flyktiga av sin natur.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.