Logga in

Visa fullständig version : Mättat fett och hjärta-kärl


Apos78
2011-03-21, 09:47
Current dietary recommendations advise reducing the intake of saturated fatty acids (SFAs) to reduce coronary heart disease (CHD) risk, but recent findings question the role of SFAs. This expert panel reviewed the evidence and reached the following conclusions: the evidence from epidemiologic, clinical, and mechanistic studies is consistent in finding that the risk of CHD is reduced when SFAs are replaced with polyunsaturated fatty acids (PUFAs). In populations who consume a Western diet, the replacement of 1% of energy from SFAs with PUFAs lowers LDL cholesterol and is likely to produce a reduction in CHD incidence of ≥2–3%. No clear benefit of substituting carbohydrates for SFAs has been shown, although there might be a benefit if the carbohydrate is unrefined and has a low glycemic index. Insufficient evidence exists to judge the effect on CHD risk of replacing SFAs with MUFAs. No clear association between SFA intake relative to refined carbohydrates and the risk of insulin resistance and diabetes has been shown. The effect of diet on a single biomarker is insufficient evidence to assess CHD risk. The combination of multiple biomarkers and the use of clinical endpoints could help substantiate the effects on CHD. Furthermore, the effect of particular foods on CHD cannot be predicted solely by their content of total SFAs because individual SFAs may have different cardiovascular effects and major SFA food sources contain other constituents that could influence CHD risk. Research is needed to clarify the role of SFAs compared with specific forms of carbohydrates in CHD risk and to compare specific foods with appropriate alternatives.



http://www.ajcn.org/content/93/4/684.abstract?etoc

Mycket positivt är att de betonar svagheten i att använda endast en markör för att bedöma ev risker. Även bra att de också poängterar att olika mättade fettsyror kan påverka på olika sätt.

Dock ser man fortfarande en fördel i att byta en del mättat mot fleromättat fett.

Eddie Vedder
2011-03-21, 09:56
Mycket positivt är att de betonar svagheten i att använda endast en markör för att bedöma ev risker. Även bra att de också poängterar att olika mättade fettsyror kan påverka på olika sätt.

Retorikförändringen är ju faktiskt ganska slående på så "kort" tid om man bara jämför med olika versioner av officiella råd till exempel. Med tanke på hur långsam den vetenskapliga processen är (och SKA vara) så är det ju i mina ögon ett stort steg att skriva sådär.

Tyvärr är det ju ett enormt steg mellan forskares breddade bild av läget till att man uttrycker sig på samma sätt på grundutbildningar och i "lekmannainformation". Nu menar jag naturligtvis inte att alla människor ska grotta ner sig i vetenskaplig debatt men det är ju samtidigt ett problem att en när en vetenskaplig "sanning" börjar tryta så är det fortfarande den som når ut till allmänheten lång lång tid därefter.

Apos78
2011-03-21, 10:05
Retorikförändringen är ju faktiskt ganska slående på så "kort" tid om man bara jämför med olika versioner av officiella råd till exempel. Med tanke på hur långsam den vetenskapliga processen är (och SKA vara) så är det ju i mina ögon ett stort steg att skriva sådär.

Tyvärr är det ju ett enormt steg mellan forskares breddade bild av läget till att man uttrycker sig på samma sätt på grundutbildningar och i "lekmannainformation". Nu menar jag naturligtvis inte att alla människor ska grotta ner sig i vetenskaplig debatt men det är ju samtidigt ett problem att en när en vetenskaplig "sanning" börjar tryta så är det fortfarande den som når ut till allmänheten lång lång tid därefter.

Visst har det en tendens att släpa en hel del, så länge det inte handlar om rena skvallerrubriker i självvald tidning. Vilket jag verkligen inte räknar som en vettig källa till allmänheten.

Men ett steg är ett steg:).

Sverker
2011-03-21, 18:15
http://www.ajcn.org/content/93/4/684.abstract?etoc

Mycket positivt är att de betonar svagheten i att använda endast en markör för att bedöma ev risker. Även bra att de också poängterar att olika mättade fettsyror kan påverka på olika sätt.Dock ser man fortfarande en fördel i att byta en del mättat mot fleromättat fett.

Var hittar vi det:confused:

mikaelj
2011-03-21, 18:49
Var hittar vi det:confused:

Furthermore, the effect of particular foods on CHD cannot be predicted solely by their content of total SFAs because individual SFAs may have different cardiovascular effects

Väl?

Sverker
2011-03-21, 19:37
Tänkte mest att det fanns uppgifter på vilka fett som avsågs.
Kokos för laurinsyra eller myristinsyran, palmkärnolja för mellanlånga fettsyror, palmolja för palmitinsyran eller härdat fett för stearinsyra.

Eddie Vedder
2011-03-21, 19:41
Var hittar vi det:confused:

Det är väl open access på fullängdaren?

http://www.ajcn.org/content/93/4/684.full

EDIT:

Om inte så står det följande:

Should we distinguish between different SFAs in recommendations?

The individual SFAs have different physiologic effects. Limited epidemiologic evidence suggests that stearic acid is associated with CHD (32), but epidemiologic data cannot clearly distinguish C-18 from other SFAs in terms of CHD risk. In terms of cholesterol-raising effects, stearic acid is neutral, whereas other SFAs (12:0, 14:0, and 16:0) raise LDL and HDL cholesterol compared with carbohydrate, and it appears that C-14 has the strongest effects on LDL and HDL cholesterol (33). There is a lack of evidence on the effect of short-chain and medium-chain (4:0–10:0) SFAs on cholesterol and CHD risk. The amount of conjugated linoleic acid in the diet is generally very low and probably has negligible metabolic effects.

In terms of practical dietary recommendations, it is not feasible to separate different types of SFAs with respect to food choices, because the foods contain a combination of several SFAs. We do not yet have enough evidence to give dietary recommendations for individual SFAs, but the evidence is useful for advising food manufacturers, eg, stearic acid can be used as a replacement for trans fatty acids where appropriate, although the evidence is not sufficient to determine whether it is superior to other SFAs because multiple pathways may be involved and clear data on clinical endpoints are not available.

Referenserna 32 och 33 är dessa två:

Dietary saturated fats and their food sources in relation to the risk of coronary heart disease in women. Am J Clin Nutr 1999;70:1001–8.

Cardiovascular disease risk of dietary stearic acid compared with trans, other saturated, and unsaturated fatty acids: a systematic review. Am J Clin Nutr 2010;91:46–63.

Sverker
2011-03-21, 20:27
Jag visste inte ens att det fanns sojaolja med hög halt stearinsyra ( 20 - 25 % ). Att det fanns oljor utan linolensyra eller mer oljesyra visste jag. De är framtagna för att var mer stabila mot härskning.

http://www.springerlink.com/content/r37fvjh6qg821650/

Verkar som om kokos får på tassarna m a p kolesterolet jmf med sojaolja:D