Visa fullständig version : Antioxidanter och mjölk
Hindrar kasein upptaget av antioxidanter? Jag kommer ihåg att jag läst en studie eller nått för ett tag sedan där man kom fram till att hälsoeffekterna från te var mycket sämre med mjölk i än utan.
Har för mig att det var på grund av att kasein kan bilda ett molekylkomplex med polyfenoler, som vi inte kan ta upp.
Någon som vet ifall det stämmer?
Njaa..kaseinet spelar nog ingen roll. Det bryts ned till aminosyror som inte stör upptaget av pollyfenoler.
Däremot kan jag tänka mig att fett underlätta upptaget av pollyfenolerna. Så kaffegrädde är nog bättre.
Eddie Vedder
2011-03-19, 20:08
Du har helt rätt i att det funnits en hypotes om att mjölk skulle hämma polyfenoler och katekiner i te men det verkar inte bli så när man undersöker det.
Conclusion: Catechins from green tea and black tea are rapidly absorbed and milk does not impair the bioavailability of tea catechins.
http://www.nature.com/?file=/ejcn/journal/v52/n5/abs/1600568a.html
Conclusions: Consumption of a single dose of black or green tea induces a significant rise in plasma antioxidant activity in vivo. Addition of milk to tea does not abolish this increase, Whether the observed increases in plasma antioxidant activity after a single dose of tea prevent in vivo oxidative damage remains to be established.
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=1279126
We conclude that flavonols are absorbed from tea and that their bioavailability is not affected by addition of milk.
http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/10715760100300261
Skönt :P, tack för svaret Eddie.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.