handdator

Visa fullständig version : Högprotein/lågkolhydratdieter och risk för tjocktarmssjukdom


King Grub
2011-03-09, 19:14
Background: Diets that are high in protein but reduced in carbohydrate contents provide a common approach for achieving weight loss in obese humans. However, the effect of such diets on microbiota-derived metabolites that influence colonic health has not been established.

Objective: We designed this study to assess the effect of diets with reduced carbohydrate and increased protein contents on metabolites considered to influence long-term colonic health, in particular the risk of colorectal disease.

Design: We provided 17 obese men with a defined weight-maintenance diet (85 g protein, 116 g fat, and 360 g carbohydrate/d) for 7 d followed by 4 wk each of a high-protein and moderate-carbohydrate (HPMC; 139 g protein, 82 g fat, and 181 g carbohydrate/d) diet and a high-protein and low-carbohydrate (HPLC; 137 g protein, 143 g fat, and 22 g carbohydrate/d) diet in a crossover design. Fecal samples were analyzed to determine concentrations of phenolic metabolites, short-chain fatty acids, and nitrogenous compounds of dietary and microbial origin.

Results: Compared with the maintenance diet, the HPMC and HPLC diets resulted in increased proportions of branched-chain fatty acids and concentrations of phenylacetic acid and N-nitroso compounds. The HPLC diet also decreased the proportion of butyrate in fecal short-chain fatty acid concentrations, which was concomitant with a reduction in the Roseburia/Eubacterium rectale group of bacteria, and greatly reduced concentrations of fiber-derived, antioxidant phenolic acids such as ferulate and its derivatives.

Conclusions: After 4 wk, weight-loss diets that were high in protein but reduced in total carbohydrates and fiber resulted in a significant decrease in fecal cancer-protective metabolites and increased concentrations of hazardous metabolites. Long-term adherence to such diets may increase risk of colonic disease.

High-protein, reduced-carbohydrate weight-loss diets promote metabolite profiles likely to be detrimental to colonic health. Am J Clin Nutr March 9, 2011.

http://www.ajcn.org/content/early/2011/03/09/ajcn.110.002188.full.pdf+html

maRRtin
2011-03-09, 22:07
Ja undra när långtidseffekterna ger sig till känna av alla dessa som äter LCHF-kost.

Fett rött kött och mycket mättat fett i allmänhet, i kombination med minimalt intag av fibrer. Det är ju egentligen tvärt emot vartenda rekommendation som finns på ämnet cancer i matsmältningssystemet.

Eddie Vedder
2011-03-09, 22:13
Ja undra när långtidseffekterna ger sig till känna av alla dessa som äter LCHF-kost.

Fast nu var det ju en högproteindiet. Massor av proetin och enorma kättmängder är nog mer en risk för "Koloätare" i så fall.

maRRtin
2011-03-09, 22:19
Fast nu var det ju en högproteindiet. Massor av proetin och enorma kättmängder är nog mer en risk för "Koloätare" i så fall.
Jovisst, men hur många dom som gått över LCHF har inte ökat sitt intag av protein tros? Skulle tro att majoriteten har fått högre proteinintag, även om det inte riktigt är meningen.

JacobHeitmann
2011-03-09, 22:32
Det är alldeles för få som visar vår uppskattning för dig King Grub! Tack för att du gör detta.

Något jag tycker är intressant är att HPMC är bättre än HPLC när den enda skillnaden mellan dem två är att de har minskat på kolhydraterna och ökat fettet, inte protein-mängden.

Har jag förstått det rätt?

(HPMC; 139 g protein, 82 g fat, and 181 g carbohydrate/d) diet and a high-protein and low-carbohydrate (HPLC; 137 g protein, 143 g fat, and 22 g carbohydrate/d)

kettlebellGuden
2011-03-09, 22:41
Det är alldeles för få som visar vår uppskattning för dig King Grub! Tack för att du gör detta.

Något jag tycker är intressant är att HPMC är bättre än HPLC när den enda skillnaden mellan dem två är att de har minskat på kolhydraterna och ökat fettet, inte protein-mängden.

Har jag förstått det rätt?

Ja. Båda dieterna har "högt" proteinintag. Det är fett upp + kol ner vs kol upp + fett ner.

Jag gissar på att det ökar fettmängden för att få upp kaloriintaget till jämnvärdigt.

Apos78
2011-03-10, 08:06
Jovisst, men hur många dom som gått över LCHF har inte ökat sitt intag av protein tros? Skulle tro att majoriteten har fått högre proteinintag, även om det inte riktigt är meningen.

Jag skulle gissa på det stora flertalet. Det många unnar sig extra av vid LCHF är nog inte enbart fetare livsmedel utan där ingår allt som inte innehåller kolhydrater - smör, grädde, kött, feta pålägg, ost etc. Flera av dessa ger en hel del protein.

Eddie Vedder
2011-03-10, 11:25
Jovisst, men hur många dom som gått över LCHF har inte ökat sitt intag av protein tros? Skulle tro att majoriteten har fått högre proteinintag, även om det inte riktigt är meningen.

Jag skulle gissa på det stora flertalet. Det många unnar sig extra av vid LCHF är nog inte enbart fetare livsmedel utan där ingår allt som inte innehåller kolhydrater - smör, grädde, kött, feta pålägg, ost etc. Flera av dessa ger en hel del protein.

Att det ökar något behöver ju inte göra det till en högproteinkost. Och att man går från 17%-ig ost till fullfet, från magert kött till fett kött etc. höjer ju inte proteinandelen per kalori, tvärtom.

Gunfire
2011-03-10, 12:52
Men hur ska man deffa om man inte kan äta mycket protien? :S fattar inte det där, då skulle väl alla bodybuilder o alla som tränar ha tjocktarms cancer osv, orka tänka på det nu :S det är inte som att det utvecklas på 10 år, tar kanske 20-30 år, och inte händer det väl av att äta så något eller några år!.

King Grub
2011-03-10, 13:36
Det är inte bara mycket protein det handlar om, utan lite kolhydrat och kostfiber.

Gunfire
2011-03-10, 14:46
Det är inte bara mycket protein det handlar om, utan lite kolhydrat och kostfiber.

räknas cirka 200 g som högprotien kost? samt räcker det att äta cirka 60-120 g kolhydrater?

Eddie Vedder
2011-03-10, 14:58
Men hur ska man deffa om man inte kan äta mycket protien? :S fattar inte det där, då skulle väl alla bodybuilder o alla som tränar ha tjocktarms cancer osv, orka tänka på det nu :S det är inte som att det utvecklas på 10 år, tar kanske 20-30 år, och inte händer det väl av att äta så något eller några år!.

Ingen i den här studien fick heller cancer. Man såg skillnader i vissa markörer efter fyra veckor men det innebär inte att det bortom alla tvivel ger cancer efter längre tid.

Gunfire
2011-03-10, 15:11
men det innebär inte att det bortom alla tvivel ger cancer efter längre tid.

förstog inte det där riktigt, menar du att , lutar det mer åt att man får det eller inte?

Crocker
2011-03-10, 15:22
förstog inte det där riktigt, menar du att , lutar det mer åt att man får det eller inte?
Osäkert, det skriver han ju. Det finns en risk, men det finns en risk att du klarar dig.

Eddie Vedder
2011-03-10, 15:28
förstog inte det där riktigt, menar du att , lutar det mer åt att man får det eller inte?

Om markörerna är korrekta och/eller att ingen längre tids anpassning sker så är det ju en riskökning. Men det är ju som sagt inte 100% klart.

Apos78
2011-03-10, 16:01
Att det ökar något behöver ju inte göra det till en högproteinkost. Och att man går från 17%-ig ost till fullfet, från magert kött till fett kött etc. höjer ju inte proteinandelen per kalori, tvärtom.

Nej det är sant. Men jag tror att proteinitaget ökar överlag vid LCHF, även om det inte når definitionerna för en högproteinkost i det här sammanhanget. Och vad gäller osten tror jag inte det handlar om att man byter fetthalt utan om att man helt enkelt äter mer. Likaså med mycket annan proteinmat där fett ingår. Mängderna ökar, då det som i Svenssons ögon är viktigt är att kolhydraterna försvinner. Proteinet har man precis noll koll på, fettet vet man mer vart det finns.

Gunfire
2011-03-10, 21:10
Men vad räknas som "hög" protien kost, är 200 g "hög"?

edit: http://www.nymedicin.com/news/2005/06/18/Rott_kott_ger_mycket_liten_okad_cancerrisk.html

kolla in den här länken, här säger den något annat

Eddie Vedder
2011-03-10, 21:24
Men vad räknas som "hög" protien kost, är 200 g "hög"?

Det står ju till och med i abstraktet.

Gunfire
2011-03-10, 21:25
Det står ju till och med i abstraktet.


Okej låt oss säga att det här stämmer som dom säger i artikeln, hur ska man då äta?:S

Eddie Vedder
2011-03-10, 21:26
Okej låt oss säga att det här stämmer som dom säger i artikeln, hur ska man då äta?:S

Ska du reagera så på varenda studie som du inte ens läst då blir det jobbigt.

Gunfire
2011-03-10, 21:43
Ska du reagera så på varenda studie som du inte ens läst då blir det jobbigt.

ja har läst och ställde en fråga.

King Grub
2011-03-10, 21:49
Okej låt oss säga att det här stämmer som dom säger i artikeln, hur ska man då äta?:S

En normal kost som rekommenderats för idrottsmän i alla tider, typ 55/30/15 % kolhydrat/fett/protein?

Gunfire
2011-03-10, 21:50
En normal kost som rekommenderats för idrottsmän i alla tider, typ 55/30/15 % kolhydrat/fett/protein?

kan man deffa på ett sånt upplägg?:S o en budget på 2300

Gunfire
2011-03-10, 21:51
kan man deffa på ett sånt upplägg?:S o en budget på 2300

edit, dvs behålla muskelmassa, 15 % protien låter lite

Eddie Vedder
2011-03-10, 22:01
ja har läst och ställde en fråga.

Har du tillgång till fullängdaren? Det har inte jag. Hursomhelst stämmer det såklart, frågan är ju som sagt vad det betyder ur ett längre perspektiv. Och du har ju i andra trådar frågat mass om oro över olika saker du äter. Antingen äter du lite av allt eller så blir det mycket av vissa saker som kanske KAN påverka någon viss hälsoaspekt i negativ riktning (men ur andra aspekter i positiv).

Pansartax
2011-03-10, 22:14
Jag gillar tjocktarmssjukdomar, ska nog gå ut i köket och öppna upp en påse med kyckling till.

stevebc
2011-03-10, 23:12
kan man deffa på ett sånt upplägg?:S o en budget på 2300

edit, dvs behålla muskelmassa, 15 % protien låter liteJa. Deffar du hade jag ökat till åtminstone 25 E% protein.