Visa fullständig version : fettet i räksallad
va e de för olja de gör räksallad av(rydbergs)?de står bara vegetabilisk olja.. skulle va mkt intressant att veta andelen mättat resp omättat fett..nån som vet?
blir nog godare (och nyttigare), om du rör ihop egen räksallad....sist jag köpte "färdig" var det mest en massa skum utfyllnad...:furious:
Originally posted by Arwen
blir nog godare (och nyttigare), om du rör ihop egen räksallad....sist jag köpte "färdig" var det mest en massa skum utfyllnad...:furious:
heheh tänkte väl att de skulle va lite föör bra för o va sant om de va bra fetter.. lite önsketänkande där:D
får väl knåpa ihop en egen dåååh
Det lär nog vara rätt bra fett. Räkor har bra fett, de flesta oljor likaså. :eating: :eating:
Jag kan naturligtvis inte veta vilken olja de har i räksalladen.
Men jag kan på goda grunder antaga att det mest troliga är rapsolja, följt av soja olja. Båda är billiga, utan egentlig smak och framför allt är de nyttiga.
Bra balans mellan Omega-3 och Omega-6, hög halt av de omättade oljesyran och hyfsade halter av E-vitamin.
Man kan nästan säga att det är rena hälsomaten.
va ere sant??..antar att de måste va eftersom de komme från fettexperten själv:thumbup:
såå inför den kommande deffen finns de någon nackdel att byta ut solroskärnorna mot räksallad? förutom att man går miste om lite fibrar då..
King Grub
2003-11-24, 20:47
Salt binder vätska, och salt finns det gott om i räksallad, men det är ju som sagt bara bunden vätska, som går snabbt att få bort igen. Räkor innehåller gott om urinsyra, vilket i och för sig inte påverkar en deff.
Oavsett hur hälsosam man anser vara, så är det ett faktum att "färdig" räksallad smakar ättika om man jämför med en "hemmagjord" på färska räkor, och kilopriset blir attraktivare eftersom man inte behöver betala en förmögenhet för rapsolja & betor...:eating:
feldtarn
2003-11-24, 22:29
hur gör man en egen smarrig då?
det är ju svingott!
recept recept:eating:
aaah salt som e så gott! har blivit smått beroende så de e ingen fara, de sägs ju att man ändå vaknar med nydeffade fötter dagen efter:D skulle va skitbra om nån hade nått billigt o bra räksalladrecept o va kan man ersätta betor med om dom e dyra?gurka kanske,, eller de kansk blir för slafsigt?
Nja.. du ersätter räkorna i räksalladen med betor eftersom det blir billigare så. Betorna tärnas till ungefär samma storlek som räkbitarna.
Gör du en egen räksallad så kan du ju ta så mycket räkor du vill.
Möjligen skulle små tärningar av fast, kokt potais kunna ersätta betorna.....fast snart blir det potatissallad istället.
OK, här kommer receptet från vårt enkla hushåll:
(mängderna får egen tycke & smak avgöra)
Färska räkor
skalas & läggs i en skål
kesella alt mini-fraiche
blandas ca 50-50 med:
fettfri majonäs
finklippt dill
salta & peppra, + ev lite cayenne-peppar & pressad citron
rör om försiktigt
toppa med rom efter smak & plåbok
För nyttighetsivraren kan 1 tsk linfröolja röras i salladen.
Njut!:eating:
King Grub
2003-11-25, 11:36
Ersätta räkorna med betor!?! Hädelse! :D
Originally posted by King Grub
Ersätta räkorna med betor!?! Hädelse! :D
du tog orden ur min mun....sådana tilltag med god mat borde beivras!:furious:
Originally posted by Arwen
OK, här kommer receptet från vårt enkla hushåll:
(mängderna får egen tycke & smak avgöra)
Färska räkor
skalas & läggs i en skål
kesella alt mini-fraiche
blandas ca 50-50 med:
fettfri majonäs
finklippt dill
salta & peppra, + ev lite cayenne-peppar & pressad citron
rör om försiktigt
toppa med rom efter smak & plåbok
För nyttighetsivraren kan 1 tsk linfröolja röras i salladen.
Njut!:eating:
man tackarr!
detta måste definitivt tillagas:eating: :eating:
e inte betor nån slags grönsak?eller kanske på burk? betsallad?
Originally posted by Mindek
Det lär nog vara rätt bra fett. Räkor har bra fett, de flesta oljor likaså. :eating: :eating: Nej nej nej inte bra ,Majonäs =äggula och matolja, mycket mättat fet där...
va jag hört så e ju majonäs rapsolja+äggula..
man kan nog anta att det mesta som sälj på tub och liknande innehåller de billigaste råvarorna, annat är det att ställa sig i köket och röra ihop sin egen majonäs, mums!
:eating:
Originally posted by miffo
Nej nej nej inte bra ,Majonäs =äggula och matolja, mycket mättat fet där...
Njaa..
Vi har nog alla vårat egna recept på majonäs. Vi där hemma som inte kan blanda så hårt tillsätter ett överskott av äggula för att få majonäsen att hålla ihop.
Köper man färdig majonäs på tub/burk är förhållandet ägg: olja ca 7 : 1 eller så. Tänk på att äggulan är den dyra ingrediensen och oljan den billiga.
Om ägg är ohälsosamt m a p kolesterol eller mättat fett kan man säkert diskutera i oändlighet. Något ägg per dag är ingenting för en tränande person under ALLA omständigheter.
Men här kommer den mättade andelen av fettet vara mycket lågt, i princip lite över de 15 % som raps eller sojaolja innehåller.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.