Visa fullständig version : Protein och fett påverkar GI och insulinsvar på potatismos
King Grub
2011-02-23, 13:02
Potatoes, especially mashed potatoes, are known to result in high glycaemic and insulinaemic responses. However, in most meals, potatoes are accompanied by other foods. The objective of the present study was to investigate how glycaemic and insulinaemic responses to a mashed potato meal changed when a high-fat food (rapeseed oil), a high-protein food (chicken breast) and/or salad were added to the meal. Healthy subjects (n 11) ingested the test meals once and the reference food (glucose solution) twice in a random order at 1-week intervals. Capillary blood samples were then drawn for 2 h, and glucose and insulin were analysed. The 2 h glycaemic responses to six mashed potato-containing meals varied more than twofold. The glycaemic index (GI) of pure mashed potato was 108, whereas combined with chicken breast, rapeseed oil and salad, it was only 54. The latter GI also differed considerably from its predicted value of 103, which was based on the individual GI of the components of the meal. The insulinaemic indices of the mashed potato-based meals varied between 94 and 148. Chicken breast in the meal increased the insulinaemic response, and rapeseed oil diminished it. However, the insulinaemic response to mashed potato with chicken breast and rapeseed oil was lower than that to mashed potato alone. In conclusion, the protein, fat and salad contents of a meal exert considerable influence on the glycaemic and insulinaemic responses to mashed potatoes. Furthermore, the estimation of the GI of a mixed meal by calculation is imprecise.
Br J Nutr. 2011 Feb 22:1-6. Protein and fat modify the glycaemic and insulinaemic responses to a mashed potato-based meal.
Finska Lejonet
2011-02-23, 16:30
Mycket intressant då jag äter potatismos varje dag med grönsaker och kött(ofta kyckling), på diet.
Kan man tolka det som att det gäller för de flesta köttsorter utan tillsatser?
Mycket intressant då jag äter potatismos varje dag med grönsaker och kött(ofta kyckling), på diet.
Kan man tolka det som att det gäller för de flesta köttsorter utan tillsatser?
Ja, med tanke på att proteinmängden är ungefär densamma. Det kommer alltid vara hela måltiden som avgör hur socker och insulin ser ut postprandiellt. Det är inget magiskt med just kycklingen.
Detta är väl inget nytt? Läste redan i min första GI-bok att protein och fett i stor grad påverkade GI. Äter man efter gällande kostråd och utesluter potatis pga GI värde i någon tabell så tänker man ju extremt kortsiktigt och ensidigt. Och redan då fanns det studier som refererades till.
Finska Lejonet
2011-02-23, 19:10
Ja, med tanke på att proteinmängden är ungefär densamma. Det kommer alltid vara hela måltiden som avgör hur socker och insulin ser ut postprandiellt. Det är inget magiskt med just kycklingen.
Tack!
Ingen nyhet för en diabetiker. Alla måltider bör innehålla kolhydrater, fett och protein för att sänka blodsockerstegringen efter en måltid.
Detta är väl inget nytt? Läste redan i min första GI-bok att protein och fett i stor grad påverkade GI. Äter man efter gällande kostråd och utesluter potatis pga GI värde i någon tabell så tänker man ju extremt kortsiktigt och ensidigt. Och redan då fanns det studier som refererades till.
Nej det är inget nytt men GI på enskilda livsmedel har fått en ganska starkt fäste jämfört med hur man ser på hela måltiden. Stöter på det dagligen - "Går det bra att äta en msk lingonsylt till raggmunken med fläsk?, är det farligt med krutonger gjorda på vitt bröd i soppan?".
Håller dock helt med dig.
"är det farligt med krutonger gjorda på vitt bröd i soppan?":laugh:
eriksvensson
2011-02-23, 22:16
Skulle vara trevligt om man plockade bort moset helt och upptäckte att fett och protein ger ett väldigt litet insulinpåslag. :D
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.