Logga in

Visa fullständig version : Vin i mat kalorier


ankarstrom
2011-02-14, 18:17
Vin har ju sina största andel kalorier från alkoholen, enligt fineli.fi så innehåller 100g rödvin 0.2g kolhydrater, 0.3g protein och 9.5g alkohol. Men alkoholmängden varierar ju lite beroende på hur starkt vinet är.

Om man då kokar/sjuder kött i vin, då kommer ju den största delen alkohol dunsta -- kommer då 100g vin kalorimässigt ge 0.2g kolhydrater och 0.3g protein? Dvs i princip kalorifritt.

Hittade inget på ämnet, är inne i en deff nu och är nyfiken.

Sheogorath
2011-02-14, 18:55
Första sökning ;)

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11069&lang=sv

(sen är ju frågan om du kan använda den till något nyttigt)

s.m.f
2011-02-14, 19:02
sen har du ju det faktum att all alkohol inte dunstar....

http://www.ochef.com/165.htm

Å andra sidan är ju inte mängden vin i matlagning direkt kopiösa....

Handcuff
2011-02-14, 19:02
Ska man försöka sig på att räkna näringsinnehåll så är det på enkla rätter med få lätträknade ingredienser...för att det ens ska vara lönt komma hyffsat nära sanningen. På den allra simplaste kommer det ändå fela en massa.

ankarstrom
2011-02-15, 06:45
Första sökning ;)

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11069&lang=sv

(sen är ju frågan om du kan använda den till något nyttigt)

Fast, det där verkar konstigt. Det där är alkoholfritt vin, hur ska vinet kunna "få" fler kolhydrater genom att kokas? 4.5g/100g är betydligt mer än 0.2g kolhydrater. Så jag misstänker att om man köper alkoholfritt vin att det innehåller mer kolhydrater från början.

För att alkohol ska kunna bli kolhydrater genom kokning ser jag som en omöjlighet. Så känns inte så vettigt.

sen har du ju det faktum att all alkohol inte dunstar....

http://www.ochef.com/165.htm

Å andra sidan är ju inte mängden vin i matlagning direkt kopiösa....

Jag tänkte långkok, typ franska vingrytor. Vid 2.5h har 95% försvunnit enligt den där sidan, så i princip all alkohol är borta.