Visa fullständig version : Det där med fett.
Hur ligger det till med fettet egentligen. Varför är visst fett bättre än annat? Finns det några andra anledningar än rent hälsomässiga att äta exempelvis fet fisk? För en kcal är väl en kcal oavsett om den kommer från olivolja eller kokosfett, eller?
Dr.Stein
2003-11-16, 21:14
Fet fisk innehåller tex omega 3 som är "jätteviktigt" att få i sig
King Grub
2003-11-16, 21:17
Det är lika mycket energi i ett gram fett från en viss källa som från en annan, men mättat fett har visat sig lagras som kroppsfett lättare än omättat och fleromättat, delvis beroende på att dessa påverkar balansen av prostaglandiner på ett positivt sätt. Dessutom är de enkelomättade fetterna betydligt hälsosammare, i och med att de har positiv påverkan av hjärt/kärlsystemet, vilket inte mättat och inte heller fleromättat till viss del har.
Hmm, jag skrev ett långt inlägg om fetter i ett annat forum. Kan väl upprepa den här (med några tillägg och modifikationer). Notera att jag är bara lekman i ämnet. Nedanstående info är sådant jag snappat upp från böcker och nätet. Främsta referens: Boken 'Fats that kill and fats that heal' av Udo Erasmus.
Jag har lite dålig koll på vad enkelomättade fetter (EOF) har för speciella egenskaper, men de tjänstgör som bra cellbyggnadsmaterial vad jag förstått. Enkelt beskrivning av fleromättade fetter (FOF) är att de liksom aminosyror används av kroppen som byggstenar till en jädra massa viktiga ämnen i kroppen.
* Mättade fetter vs fleromättade fetter:
Det finns en fysisk skillnad mellan mättade fetter (MF) och fleromättade fetter (FOF). Det ligger i strukturen på molekylerna. FOF har två eller flera dubbelbindningar i molekylen. O3 innebär att den första dubbelbindningen kommer som 3:de bindningen, O6 den 6:e osv. Denna bindning gör att molekylerna 'böjs' och stöter ifrån varandra. De klibbar inte ihop och flyter fram fritt i ådrorna. MF däremot är spikraka och kan klumpa ihop sig. Detta gör dem så farliga då de kan fastna i ådrorna. Det är inte fettet som sätter sig på utsidan som man ska vara rädd för... EOF har också en lättare krökning i molekylstrukturen.
* Ät FOF om du får i dig mycket MF
FOM har egenskapen att skringra MF som du satt i dig. Så om du hamnar på grillparty käka gärna lite O3 till så gör miskar risken att det MF klumpar ihop sig.
* Fettförbränning
För att kroppen ska kunna omvandla MF till energi krävs flera ingredienser. En av dessa är FOF. FOF hjälper mao till att bränna MF. Tror att förbränning av FOF frigör en hel del fria radikaler så det kan vara bra att fått i sig antioxidanter i kombination med FOF.
* Celluppbyggnad
Kroppen består av en massa celler vars väggar är uppbyggda av fett(varianter). Du är vad du äter. Finns inte FOF eller EOF i kroppen byggs cellerna upp av stelare fetter som kan brista. Farligaste fetterna är de så kallade transfetterna (se nedan). Dessa är fleromättade men har en specialbindning som gör dem extra stela, inte ett nyttigt byggmaterial. Hjärnceller byggs (indirekt) upp av O3-fetter, så ja, man blir 'smartare' av att äta O3!
* FOF kan omvandlas till farliga ämnen
Transfetter kan uppstå när du överhetter oljor. FOF är känsliga för upphettning och omvandlas till allehanda livsfarliga ämnen varav vissa är cancerogena. Använd INTE (solros)oljor för att steka med. Olivolja är hyfsat bra då det består mest av enkelomättat fett som tål värme bättre. Säkrast är att använda rent smör. Snabb slutledning: Stek inte din mat i onödan! Och för den delen, använd inte solrosoljor (eller andra oljor med stor andel FOF) från livsmedelsbutiken. FOF är väldigt ljuskänsliga. De ska förvaras kallt och i mörk förpackning. FOF blir lätt angripna av fria radikaler och det bästa skyddet mot det är antioxidanten Vitamin E (som förövrigt är borttaget från oljorna som säljs. gissa var E-vitaminen som du köper separat kommer ifån?).
Läste någonstans att honung kan skydda FOF att omvandlas till farliga ämnen vid upphettning. Stämmer detta så välj dina grillbitar honungsmarinerade (mums).
* Omega-3 vs Omega-6
Olika fetter utför olika funktioner för kroppen så man behöver både O3 och O6. Dags att bli lite tekniska... En av ämnena som FOF tillverkar är så kallade prostaglandiner. O6 tillverkar typ1 och typ2, O3 tillverkar typ3. Nu råkar det vara så att typ2 är farligt i stora mängder. Typ1 och typ3 håller typ2 i schack. Så en av de viktigaste nyttan man har äv att äta O3 är för att tillverka typ3-prostaglandiner. Oftast får människor i västerlandet i sig alldeles för stora mänger O6 i förhållande till O3. O6-fetter betraktas tydligen i USA som ett folkhälsoproblem.
Kan tillägga att man nyligen upptäckt att kroppen är dålig på att omvandla Linolensyra (Omega-3 fettsyran du hittar i bla linfrön, hampafrön och valnötter) till EPA and DHA (som finns i fiskoljor). Det är ur EPA and DHA kroppen tillverkar typ-3 prostaglandiner så man ska kanske inte enbart förlita sig enbart på O3 från växtriket om man vill vara på den säkra sidan.
* Bästa sättet att få i sig fetter?
O6 får man oftast i sig tilltäckligt från basfödan. Grovt bröd, margariner, nötter, frön och annat innehåller det. O3 kan vara lättare att missa då det förekommer mest i fet kallvattensfisk och i vissa frön. Linfrön och hampafrön är det bästa sättet att få i sig bra O3 i den vegetariska världen. När det gäller kosttillskott bör man var noga med kvaliteten (inte det lättaste). FOF är som sagt känsliga och kan bli förstörda.
Bra källa för fetter: Det finns valnötter att hitta i affärerna nu!
Har inga bra referenser i huvudet till hur proportionerna mellan fetterna ska vara i 'intaget'. Största delen av fettintaget ska väl vara EOF, sedan O6 och sist O3. Mindre mängder MF kan kroppen utan problem använda direkt som bränsle, annars är det bara att undvika det så gott det går.
/fisk (som undrar varför han har snöat in sig så mycket på fetter..)
Hey, med inlägget ovan har jag fått ihop 25 xp och ökade till level 1: Junior Medlem :D
Får väl nästan lägga in en avatar nu då...
Tack för svaren både King Grub & Fisk.
Olika fetter har alltså både betydelse för hjärta/kärl OCH hur mycket som lagras till fettvävnad.
King Grub: Det där med inlagringen av kroppsfett, är det något som får betydelse för en själv eller är det något man funnit tecken på i forskning men där den verkliga effekten är tveksam?
" * Fettförbränning
För att kroppen ska kunna omvandla MF till energi krävs flera ingredienser. En av dessa är FOF. FOF hjälper mao till att bränna MF. Tror att förbränning av FOF frigör en hel del fria radikaler så det kan vara bra att fått i sig antioxidanter i kombination med FOF. "
Kanske inte helt rätt.
Alla fetter såväl mättat, omättat och fleromättat förbränns på samma sätt.
Det sker inne i mitokondrien där fettsyrorna delas i korta bitar om två kol och förbränns i citronsyracykeln.
Själva uppdelningen i dessa två-kols-bitar ( eg acetyl-CoA ) kallas Beta-oxidationen
Vissa förbränning sker även ute i cellsaften i de så kallade peroxomerna men den delen är försvinnande liten jämfört med förbränningen inne i mitokondrien där fettet blir till muskelenergi.
De fria radikalerna bildas när det fleromättade fettet angrips ute i cellen av syret.
Vad som skiljer är att olika fettsyror verkar komma olika snabbt fram till mitokondrien för förbränning. Att omättat och fleromättat fett hinner för i kön.
Ok, tack för rättelsen. Fleromättade fetter kan skapa fria radikaler innan de förbränns..
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.