Visa fullständig version : Läkare med muskelinriktning
Hej. Nästa år ska jag börja på gymnasiet och gå Naturvetenskap. Jag funderar på att bli läkare, men det är inget jag vet helt säkert. Av rent intresse och nyfikenhet undrar jag om det finns nån läkarspecialisering som är inriktad på muskler, efter som jag tycker det är väldigt intressant. Och vad brukar de personer som genomför olika studier inom träning och kostlära ha för bakgrund?
Du kan alltid bli läkare riktad mot rörelseapparaten t.ex. ortopedi. Smärtläkare arbetar mycket med rörelse och somatisk smärta men inte bara vad gäller muskler. Som läkare är det nog snävt att hitta en inriktning mot bara muskler då det ändå är en utbildning riktad mot sjukvården.
De som genomför studier har väldigt olika bakgrund men de är alla forskare på något sätt. Det kan vara dietister, läkare, sjukgymnaster med inriktning mot just idrottsmedicin, kostvetare, biomedicinare kanske. Idrottsmedicinare.
Ortopeder har ju hand om i princip allt som har med rörelseapparaten att göra.
Men jag tycker du ska koncentrera dig på att få bra betyg på gymnasiet för tillfället. För att bli ortoped måste du först utbilda dig till AT-läkare (6år), följt av AT-tjänstgöring och sedan minst ytterligare 5 år innan du blir ST-läkare. Så det ligger långt fram i framtiden.
Hej. Nästa år ska jag börja på gymnasiet och gå Naturvetenskap. Jag funderar på att bli läkare, men det är inget jag vet helt säkert. Av rent intresse och nyfikenhet undrar jag om det finns nån läkarspecialisering som är inriktad på muskler, efter som jag tycker det är väldigt intressant.
Läkare är inte den yrkesgrupp som kan mest om muskler i praktiken (men i teorin). Det finns visserligen läkare som jobbar med rehab av rörelseapparaten på sjukhus men läkare har ju inte tid med manuella behandlingar. Eller vill inte ta i folk.
Och vad brukar de personer som genomför olika studier inom träning och kostlära ha för bakgrund?
Biomedicin, biomekanik till exempel.
I så fall kanske specialisering inom klinisk patologi och cytologi och sen vidare specialisering i muskelpatologi.
Träning och kostlära? Läkare, sjukgymnaster, civ.ing, nutritionister/näringsfysiologer, dietister, biomedicinare, molekylärbiologer, kemister osv.
För att bli ortoped måste du först utbilda dig till AT-läkare (6år), följt av AT-tjänstgöring och sedan minst ytterligare 5 år innan du blir ST-läkare. Så det ligger långt fram i framtiden.
1. Läkarutb. 5,5 år
2. Allmäntjänstgöring (AT, "AT-läkare"). 18-21 mån.
3. Specialisttjänstgöring (ST, "ST-läkare"). ca 6 år
4. Klar specialistläkare. Totalt ca 13 år.
Mellan 2-4 jobbar man.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.