handdator

Visa fullständig version : Okokt gröt?


_xtreme_
2003-11-11, 14:15
Hur är det att äta okokt (havre)gröt som mellanmål eller liknande? Någon skillnad mot när man kokar den förutom konsistensen och att man kan få i sig mycket mer. Många musli innehåller ju havregryn.

King Grub
2003-11-11, 14:19
Vadå okokt gröt? Är det "råa" havregryn du menar? Då är det ju inte gröt. Gröt är gryn kokta i vatten.

Hursomhelt förändras inte havregrynens näringsvärde när du kokar dem. Det som förändras är GI-värdet. Havregrynsgröt kokt i kastrull har ett GI på runt 70, medan okokta gryn ligger runt 89-90, högre för finare gryn. Kolhydraterna är alltså snabbare i okokta gryn.

_xtreme_
2003-11-11, 14:22
Originally posted by King Grub
Vadå okokt gröt? Är det råa havregryn du menar?

Japp det är råa havregryn i ex mjölk jag menar. ;)

Men då vet jag att GI förändras. Tack

Laan
2003-11-12, 19:18
Det är iaf en enorm skillnad när det gäller mättnadskänsla!

:eating: