handdator

Visa fullständig version : Omega-3 och diabetes typ 2


King Grub
2010-10-29, 11:03
Background: Although dietary omega-3 (n–3) fatty acids may confer some cardiovascular benefits, it is unclear whether these nutrients may also unfavorably affect risk of type 2 diabetes (T2D).

Objective: We evaluated whether dietary omega-3 fatty acids and fish consumption were associated with increased risk of T2D.

Design: This was a prospective study of 36,328 women (mean age: 54.6 y) who participated in the Women's Health Study and who were followed from 1992 to 2008. Incident T2D was self-reported and validated primarily through the collection of supplementary information from participants. Information on omega-3 and fish intakes was obtained by using a validated food-frequency questionnaire. We used Cox proportional hazard models to estimate adjusted relative risks.

Results: During an average follow-up of 12.4 y, 2370 women developed T2D. Marine but not plant-based omega-3 fatty acids were positively associated with incident T2D. From the lowest to highest quintiles of marine omega-3 intake, the multivariable-adjusted hazard ratios (95% CIs) for T2D were 1.0 (referent), 1.17 (1.03, 1.33), 1.20 (1.05, 1.38), 1.46 (1.28, 1.66), and 1.44 (1.25, 1.65), respectively (P for trend < 0.0001). A similar association was observed with fish intake, but additional adjustment for docosahexaenoic acid led to the elimination of the association. The relation between marine omega-3 fatty acids and T2D was observed in hypertensive and nonhypertensive subjects and in women who reported infrequent fish consumption.

Conclusion: Our data suggest an increased risk of T2D with the intake of long-chain omega-3 fatty acids, especially with higher intakes (≥0.20 g omega-3/d or ≥2 servings of fish/d).

Am J Clin Nutr. 2010 Oct 27. Dietary omega-3 fatty acids and fish consumption and risk of type 2 diabetes.

http://www.ajcn.org/cgi/rapidpdf/ajcn.110.005603v1

a-johansson
2010-10-29, 12:15
Kan verkligen höra hur alla slänger sina burkar med Omega-3 nu. Omg, döts-omega3! :)

1684_
2010-10-29, 14:39
Ojdå, jag som vräkte i mig lax precis och köpt hem omega 3.

vicarious
2010-10-29, 14:52
Man får väl se det lite såhär, hellre T2 diabetes än CVD.

Apos78
2010-10-29, 14:54
Ta nu inte detta för allvarligt. Är det fiskintaget man främst ska prata om så finns det fortfarande skäl att äta fisk då och då. Det är inte speciellt många, om någon, som idag äter fisk flera gånger dagligen. Tycker det är svårt nog att få folk att prova fisk en gång i veckan.

Sen kanske det inte alltid är det klokaste att klämma i sig en näve omega-3 tabletter om dagen men även här tror jag att det är ganska ovanligt. Det är också mycket lätt att reglerar detta om man tycker sitt intag är väl högt.


Ojdå, jag som vräkte i mig lax precis och köpt hem omega 3.

Äter du lax ofta så finns kanske inget skäl att köpa hem extra omega-3 ;)?

Apos78
2010-10-29, 14:55
Man får väl se det lite såhär, hellre T2 diabetes än CVD.

Var på en intressant föreläsning om aterskleros hos barn igår. Lite skrämmande. För att gå lite off-topic.

Eddie Vedder
2010-10-29, 15:26
Ojdå, jag som vräkte i mig lax precis och köpt hem omega 3.

Det låter ju kanon, fisk och tillskott av omega-3 är ju nyttigt.:thumbup: Du behöver ju inte stoppa i dig 10 per dag.

Äter du lax ofta så finns kanske inget skäl att köpa hem extra omega-3 ;)?

Kan ju vara majsuppfödd odlad lax. ;)

Alternativt fiskmatat och därför horribel ur miljösynpunkt, oavsett vilket gör man alltid fel. :D

1684_
2010-10-29, 16:17
Det låter ju kanon, fisk och tillskott av omega-3 är ju nyttigt.:thumbup: Du behöver ju inte stoppa i dig 10 per dag.



Kan ju vara majsuppfödd odlad lax. ;)

Alternativt fiskmatat och därför horribel ur miljösynpunkt, oavsett vilket gör man alltid fel. :D

Nice, ne försökte vara lite "ironisk" bara, jag älskar verkligen feta fiskar *drool*mums! Dock har jag blivit så slarvig å äta det så jag ladda hem lite piller oxå... :D

Bozar
2010-10-29, 19:57
Man får väl se det lite såhär, hellre T2 diabetes än CVD.


Både diabetes typ 2 och 1 är starka riskfaktorer för att utveckla CVD så det är inte så enkelt. Infarkter på diabetespatienter, i synnerhet de med diabetes typ 1, har en tendens att se lite annorlunda ut jämfört med vanliga infarkter men de är inte desto mindre dödliga, snarare tvärtom.

Själv käkar man ju en hel del omega3 tabletter, hmm ja väl bara att acceptera att man ska dö nån gång....

Sverker
2010-10-30, 06:34
Har inga referenser. Läste för många år sedan, någonstans, att Omega-3 kan höja fasteblodsockret på diabetiker typ 2. Förstod aldrig bakgrunden.

Någon som har något abstrakt ?

christofer79
2010-10-30, 09:05
En fri radikal kan starta en destruktiv process genom att ta bort elektroner från stabila föreningar som på fleromättade fettsyror, och bilda ett stort antal reaktiva syreföreningar. På detta sätt omformas stabila föreningar till mycket reaktiva fria syreradiakler.
Alltså försökspersonerna kanske intagit för lite antioxidanter som skyddar mot fria syreradikaler genom dålig kosthållning, samt att de kanske var alltför stillasittande, rökare, alkolister som påverkade ökningen av riskfaktorer för diabetes typ2.

Detta var på kvinnor inte män. Så lika är vi inte :-)

Sverker
2010-10-30, 12:09
Jag antar att personer som äter fisk också äter grönsaker. Möjligen inuiter som undantag, men den gruppen ingick säkert inte i materialet.

Det finns naturliga antioxidanter med i fisken så det extra behovet är inte så stort.

Crocker
2010-10-30, 13:06
0.20g/dag är väl ingenting?

Jag tänker fortsätta äta mitt omega 3 med glädje.

Eddie Vedder
2010-10-30, 13:54
Det finns teorier om att miljögifter kan vara en confounder.

http://care.diabetesjournals.org/content/29/7/1638.abstract?ijkey=5a08bb39ee39fd705db707b7f2c8ab e6f5f8b3b7&keytype2=tf_ipsecsha

http://diabetes.diabetesjournals.org/content/55/6/1614.abstract?ijkey=aaef130d8ba9c520b3a67c7c9f6c27 0a39612b6c&keytype2=tf_ipsecsha

http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/296/15/1885?ijkey=e05c4ddbcc3fc45a6c733e62bde86ffb9888ca2 d&keytype2=tf_ipsecsha

Sverker
2010-10-30, 14:07
Tur att SLV uppmärksammar oss på att östersjöfisk är en källa till olika klororganiska ämnen som dioxin och PCB. Samma sak gäller för insjöfisk och kvicksilver.
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2007_12_fiskkonsumtion_risk_och_nytta.pdf



Själv äter jag aldrig östesjöfisk och bara insjöfisk jag själv fångar.

Eddie Vedder
2010-10-30, 14:45
Tur att SLV uppmärksammar oss på att östersjöfisk är en källa till olika klororganiska ämnen som dioxin och PCB. Samma sak gäller för insjöfisk och kvicksilver.
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2007_12_fiskkonsumtion_risk_och_nytta.pdf

Ja fast kopplingen är ju fortfarande bara en hypotes av många. Så att välja bort alla fiskar med miljögifter måste ju inte minska risken. Finns ju studier som visar på högre blodglukosnivåer och HbA1C av omega-3 också.

Sverker
2010-10-30, 18:29
Ja, jag har läst det:
Har inga referenser. Läste för många år sedan, någonstans, att Omega-3 kan höja fasteblodsockret på diabetiker typ 2. Förstod aldrig bakgrunden.

Någon som har något abstrakt ?

Vore rätt intressant att veta teorin bakom.

Eddie Vedder
2010-10-30, 19:06
Ja, jag har läst det:


Vore rätt intressant att veta teorin bakom.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/90/3/613

Sverker
2010-10-30, 19:41
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/90/3/613



Tack. Det finns en hypotes långt ned i texten:
Omega-3 fatty acids may contribute to higher glucose concentrations through other mechanisms. Long-chain omega-3 can lower glucose utilization and increase glucagon-stimulated C-peptide (47) or could increase hepatic gluconeogenesis (10) by increasing uptake and oxidation of free fatty acids in liver (48) and lowering triacylglycerols (49). Thus, omega-3 fatty acid and fish consumption may increase the diagnosis of T2DM by increasing circulating concentrations of glucose, but without causing other adverse metabolic abnormalities (insulin resistance, high triglycerides, and low HDL cholesterol). Recent studies have also reported that toxins such as dioxins and methyl mercury may interrupt insulin signaling pathways (17, 50, 51). This suggests that our findings for omega-3 fatty acids could be related to confounding by other factors in fish, but evidence to support this hypothesis is limited and requires further investigation.

Pest eller kolera. Men jag antar att förhöjda glukosvärden alltid är sämre än förhöjda blodfetter.