handdator

Visa fullständig version : Lokalproducerad mat


appapa
2010-10-26, 02:38
När jag bodde i CA så prenumererade jag på en låda med lokalproducerad mat. Smidigt, gott och inte speciellt dyrt. Någon som vet om det finns något sådant i Sverige, specifikt i Uppland?

Jag har hitils hittat:


http://www.ekobestallarna.se/
Verkar ha mat producerad i Uppland men tyvärr har de precis slutat eftersom det var för lite intresse.

Lantlådan från http://arstiderna.com/Gronsaker.aspx
Står inte så mycket, tror det handlar om mat från hela Sverige. Inte jättebilligt...

http://www.svenska-delikatesser.se/
Har en butik i Uppsala men den ligger tyvärr ganska långt från där jag bor.

http://www.fredrikslund.se/
Butik utanför Uppsala, men svår att ta sig till om man inte har bil.

Ni gärna tipsa om lokalproducerad mat i den här tråden från erat län!

coolboynesko
2010-10-26, 07:42
Annars kan du ju åka till nån farm o snacka med någon bonde. Tror dem kan hjälpa dig.


va gjorde du i CA btw?

Blomstrande
2010-10-26, 07:43
Jag använde mig av Ekolådan ett tag. ekoladan.se

Mamma har Årstiderna och är supernöjd! :)

jontet
2010-10-26, 11:25
ot: belastar det miljön mindre att få en låda närproducerat hemkörd till dörren än om jag traskar till storköpet och köper grönsakerna för en fjärdedel av priset?

Slartibartfast
2010-10-26, 11:53
ot: belastar det miljön mindre att få en låda närproducerat hemkörd till dörren än om jag traskar till storköpet och köper grönsakerna för en fjärdedel av priset?

+1

Det kräver väl ohyggliga mängder energi att överhuvudtaget bedriva jordbruk av något slag på dessa breddgrader? Blir inte miljöbelastningen mindre att producera i länder som är optimala för just den varan, även om man räknar in transporten?

von huff
2010-10-26, 12:02
Känner man nån jägare och har möjlighet att köpa älgkött och annat vilt så rekomenderar jag.Biffar och stek av älgkött är bland det godaste som finns

Osis
2010-10-26, 12:33
+1

Det kräver väl ohyggliga mängder energi att överhuvudtaget bedriva jordbruk av något slag på dessa breddgrader? Blir inte miljöbelastningen mindre att producera i länder som är optimala för just den varan, även om man räknar in transporten?

Varför skulle det krävas mer energi att odla en grönsak här uppe än i ett varmare land? Jag skulle tro att mängden energi blir ungefär den samma, förutsatt att den inte odlas i uppvärmt växthus.

Crocker
2010-10-26, 12:35
Varför skulle det krävas mer energi att odla en grönsak här uppe än i ett varmare land? Jag skulle tro att mängden energi blir ungefär den samma, förutsatt att den inte odlas i uppvärmt växthus.
Tror du ett äpple hinner växa klart fortast innan det blir -10 i November i norrland, eller i Frankrike där det blir +10 i November?

Scratch89
2010-10-26, 12:39
Tror du ett äpple hinner växa klart fortast innan det blir -10 i November i norrland, eller i Frankrike där det blir +10 i November?

I Frankrike har de väl fler skördar? Det är samma energi oavsett, vilket gör att lokala/nationella frukter och grönsaker blir mer säsongsberoende och dyrare p.g.a dålig tillgång men hög efterfrågan. Huruvida det är energieffektivt kan jag inte svara på.

Crocker
2010-10-26, 13:00
I Frankrike har de väl fler skördar? Det är samma energi oavsett, vilket gör att lokala/nationella frukter och grönsaker blir mer säsongsberoende och dyrare p.g.a dålig tillgång men hög efterfrågan. Huruvida det är energieffektivt kan jag inte svara på.
En dålig jämförelse möjligen, men vad jag ville visa var att det är svårt att få ut billigt närodlat så att det blir någon större effekt i kalla norden.
(Usch, vad jag formulerar mig dåligt.) :)

Slartibartfast
2010-10-26, 13:04
Känner man nån jägare och har möjlighet att köpa älgkött och annat vilt så rekomenderar jag.Biffar och stek av älgkött är bland det godaste som finns

+1

Min farbror är jägare, och dom senaste höstarna har vi haft en familjesammankomst där vi grillat älgstekar. Så sjukt gott! *drool*

Eddie Vedder
2010-10-26, 13:51
+1

Det kräver väl ohyggliga mängder energi att överhuvudtaget bedriva jordbruk av något slag på dessa breddgrader? Blir inte miljöbelastningen mindre att producera i länder som är optimala för just den varan, även om man räknar in transporten?

Inte om vi utgår från att hålla oss till det som faktiskt odlas BÄST här. Det är det viktiga steget som vi idag helt har övergett. Förr i tiden konsumerades mat enligt säsong, idag förväntas vi kunna gå och köpa Sharonfrukt på tolvslaget en nyårsafton.

Kan starkt rekommendera senaste Dokument Utifrån:

http://svtplay.se/t/103472/smaka_pa_soporna

"Billig mat - en dyr affär : Om matmakt och behovet av medvetna konsumenter" (http://www.bokus.com/b/9789185343164.html) av Gunnar Brulin är en rekommenderad bok.

Osis
2010-10-26, 14:12
Tror du ett äpple hinner växa klart fortast innan det blir -10 i November i norrland, eller i Frankrike där det blir +10 i November?

Och hur får du ihop det med energiåtgång? Den energi som driver växten av ett äpple på friland är ju i huvudsak solen och den är ju knappast en dålig energikälla. Den energin som är "dålig" är ju den vi onaturligt adderar varje äpple i form av nyttjade fossila bränslen. T ex bevattning, transport både till och från handlare men även framställning av de kemikalier som används och transport av dessa. Listan kan göras lång.
Energiåtgången per odlat äpple tror jag inte skiljer sig nämnvärt mellan sverige och t ex frankrike. Är det något vi kan spara in på beträffande energin så är det ju just transporten.

Tanman
2010-10-26, 22:05
i närheten av Arlanda ligger Skalmsta Gård. Där kan du köpa lamm, gris, ägg och grönsaker direkt från bonden. Då det är ett integrationsprojekt finns även lite ovanligare grönsaker som normalt inte finns i Sverige om man vill ha det.

Goggla Skalmsta Gård

appapa
2010-10-27, 02:36
Inte om vi utgår från att hålla oss till det som faktiskt odlas BÄST här. Det är det viktiga steget som vi idag helt har övergett. Förr i tiden konsumerades mat enligt säsong, idag förväntas vi kunna gå och köpa Sharonfrukt på tolvslaget en nyårsafton.

Kan starkt rekommendera senaste Dokument Utifrån:

http://svtplay.se/t/103472/smaka_pa_soporna

"Billig mat - en dyr affär : Om matmakt och behovet av medvetna konsumenter" (http://www.bokus.com/b/9789185343164.html) av Gunnar Brulin är en rekommenderad bok.

Jag är pragmatisk. Det som går bra att odla här, t.ex. rotsaker, potatis och kött, köper jag gärna färskt - allt annat bör vi importera. Kan man plocka bort mellanhänder borde man teoretiskt kunna få lägre priser. Ingen har väl undgått att ICA handlarna varje år plockar ut miljard vinster? Samtidigt så är det enorma svinn och mycket sorteras bort p.g.a standardisering. Jag och många andra skulle säkert kunna tänka sig att köpa andrahandssorteringen, men i dagsläget går det inte. Om man handlar via Internet borde man kunna effektivisera, t.ex. kossan slaktas först när beställning gjorts och potatisen ligger kvar i jorden tills något vill köpa den.

Håller också med om att man borde äta mer efter säsong. Det blir dessutom billigare har jag märkt. Det är lätt att man fastnar i gurka, tomat och sallad. Dessutom är det roligare att laga mat med fräscha råvaror, och det blir godare!

Efter att ha bott i CA så har man väl kommit in i tankesättet att man bör hjälpa sina lokala småföretagare. Hjälper du mig så hjälper jag dig.

Annars kan du ju åka till nån farm o snacka med någon bonde. Tror dem kan hjälpa dig.


va gjorde du i CA btw?

Ja, om man bodde på landet vore det ju enkelt att springa över till närmaste gård. Synd att man inte har bil bara...

Jag jobbade med IT i Silicon Valley.

Jag använde mig av Ekolådan ett tag. ekoladan.se

Mamma har Årstiderna och är supernöjd!

Ok, tack för tipset. Kanske ev. blir Svenska Lådan från ekoladan.se

i närheten av Arlanda ligger Skalmsta Gård. Där kan du köpa lamm, gris, ägg och grönsaker direkt från bonden. Då det är ett integrationsprojekt finns även lite ovanligare grönsaker som normalt inte finns i Sverige om man vill ha det.

Goggla Skalmsta Gård

http://www.skalmsta.com/

Star inget om försäljning vad jag kan se?

Nelli
2010-10-27, 06:53
+1

Min farbror är jägare, och dom senaste höstarna har vi haft en familjesammankomst där vi grillat älgstekar. Så sjukt gott! *drool*

Sååå avundsjuk!! Morfar var jägare men inte längre dammit!!!
Älg är det bästa!

i närheten av Arlanda ligger Skalmsta Gård. Där kan du köpa lamm, gris, ägg och grönsaker direkt från bonden. Då det är ett integrationsprojekt finns även lite ovanligare grönsaker som normalt inte finns i Sverige om man vill ha det.

Goggla Skalmsta Gård

Toppen tips! men Skalmsta gård är ju en B&B - ingen info om kött/grönt?

Tanman
2010-10-27, 21:56
http://www.facebook.com/home.php?#!/Skalmsta

Edit: Är släkt med ägaren till Skalmsta Gård så ta bort tråden om det räknas som reklam.

Nelli
2010-10-28, 08:29
http://www.facebook.com/home.php?#!/Skalmsta

Edit: Är släkt med ägaren till Skalmsta Gård så ta bort tråden om det räknas som reklam.

tack!