handdator

Visa fullständig version : Emulgera fetter/oljor?


MeekGeek
2010-08-31, 09:24
Grädde har en trevlig fördel med att i egenskap av den emulsion den är lätt blandar sig med vatten. Kan man på något enkelt vis själv emulgera andra fetter och oljor för att få samma egenskaper? Vore trevligt att t ex kunna hälla en skvätt 40% kokosfettemulsion i morgonkaffet på motsvarande sätt som grädde, tänkte jag.

claes_84
2010-08-31, 19:15
Du kan lyckas med matolja, smör o.s.v

Matoljor går fint att binda i en vinegrette, kör ex frans senap, vinäger och kryddor i botten och vispa kraftigt, häll i en fin stråle ner oljan under kraftig vispning.

Bearnaise är en likadan lösning, den är dock varm.

Däremot tror jag inte att man kan få kokosfett att binda såpass mkt vatten att det blir 40%

Det går ju alltid utmärkt att testa.

Tror att emulsionen kommer att skära sig när du häller ner en skvätt i hett kaffe.

MeekGeek
2010-09-02, 07:00
Ok, "majonäsvarianten" alltså. Jag var lite mer inne på om man med något emulgerinsmedel kunde få något lite mer stabilt. Ja, typ grädde alltså.