Div
2010-08-27, 01:11
Hej till alla på kollo :)
Blir nog en hel del tjat men jag skulle uppskatta om ni tog er an tiden att läsa.
Har gjort ett impedanstest för att mäta kroppskompon som är som följande;
Längd 176cm
Vikt 104,5kg (morgonvikt)
Fett 25,2kg
Vatten 54,6kg
Muskler 44,6kg
Har tränat lite till och från men tre års universitetsstudier har gjort att man har fått lägga allt åt sidan under längre perioder samt att man har blivit sittande framför skrivbordet 14 timmar om dygnet...
Jag har iaf bulkat i ett par månader och nu vill jag helst göra en deff innan jag börjar bulka ordentligt igen eftersom jag känner mig jävligt fet.
Målet just nu är 'bara' att gå ner till 10-11% BF ("bara" tills man läser att jag ligger på 24% just nu :O) vilket betyder en effektiv fettförminskning av 15kg [fett].
Om jag drar av 500kcal per dag skulle detta resultera i 0,5kg i veckan -> 2kg i månaden -> cirka 7-8 månader för att gå ner 15kg.
Hur förhåller ni er till att ha en såpass 'lång' deff? Är det bättre att dela upp det hela i två separata deffperioder med en "ätar/bulk-period" emellan för att förebygga muskelnedbrytning, eller är det onödigt om vi antar att jag tränar tungt kontinuerligt samt ligger på 2g protein/kg/dag?
Eftersom vi också pratar om att gå ner 15kg 105->90 så undrar jag ungefär när det kan vara dags att anpassa matintaget utefter att min basalaomsättning förändras med vikten. Brukar ni anpassa efter varenda kilo eller struntar ni i det överhuvudtaget?
PREnet som impedansystemet heter har också räknat ut min nuvarande basalaomsättning som hamnar på 2486 kcal medan Harris & Benedict formeln landar på 2665 kcal. (Jag gissar på att PREnets formel är uträknad efter kroppskompon, med förutsättning att x kilo av muskler kräver x kcal osv. Den har också information kring min längd och ålder och bör ju egentligen vara mer "precis" eftersom den känner till hur mkt jag har av varje massa. Sen läser man att King Grub skriver att även H&B formeln kan estimera för högt om man är överviktig, vilket jag skulle vilja påstå att jag är...
Tycker ni att jag bör rätta mig efter H&B formeln, PREnet eller antaga att jag har en lägre BO än båda två?
Här är ett matschema jag funderat kring (om det ser lite köttfritt ut så är det för att jag är lakto-veggie)
1: Sojaprotein - 55g = 238.2 kcal
5 glas mjölk - 5x127g = 285,74 kcal
4 skivor fullkorn bröd - 4x42g = 420 kcal
1 mtsk linfröolja (ingen aning om kcal på denna)
2: Fullkornspasta - 51g (torrvikt) = 173.4 kcal
Sojaprotein - 27g = 119.1 kcal
3: Varierad måltid på ca 500 kcal :)
4: (Innan sömn) Sojaprotein - 55g = 238.15 kcal
Totalt hamnar jag på cirkus 1960-1980 vilket lägger mig på ett underskott av 500 kcal. Mest funderingar har jag kring frukosten. Behöver jag allt bröd eller kan jag sänka och bör jag göra likadant med sojaproteinet (alltså under nummer 1 från 55g till 27g) och sätta in en till måltid med resterande sojaprotein + vad jag får med mig från nummer ett.
Alternativt endast ta en protein shake som extramål mellan ett och två och sätta in resterande energi i den stora måltiden (som också kommer vara den som konsumeras efter träningen).
Om vi inräknar ett träningspass tex styrketräning så får jag 400-500kcal tillgodo.
285 av dessa skulle ryka på en till sojadrink. Och maltodextrin (30g) skulle innebära 114 kcal till. Så som jag har förstått det (enligt KGs deffguide) så kan man fördelaktigt skippa malton för att få "mer" långsamma kolisar på matbordet.
Påverkar inte bristen på snabba kolisar efter träning muskelåterhämtningen negativt?
Påverkas fettförbränning märkvärdigt om insulinkurvan toppar pga en shaker med malto eller e d bara att köra i fall jag hellre slänger in malton i drycken?
Jag vet att det blev mycket siffror nu och att det definitivt inte är lika precist som jag räknat på, men man kan ju estimera iaf... :)
Om det är någon som känner sig duktig med maten så kom gärna på förslag om ni tycker att matschemat ser dåligt ut eller om jag bör kompa med ngt.
Alla konstruktiva svar uppskattas jättemycket. :):)
Blir nog en hel del tjat men jag skulle uppskatta om ni tog er an tiden att läsa.
Har gjort ett impedanstest för att mäta kroppskompon som är som följande;
Längd 176cm
Vikt 104,5kg (morgonvikt)
Fett 25,2kg
Vatten 54,6kg
Muskler 44,6kg
Har tränat lite till och från men tre års universitetsstudier har gjort att man har fått lägga allt åt sidan under längre perioder samt att man har blivit sittande framför skrivbordet 14 timmar om dygnet...
Jag har iaf bulkat i ett par månader och nu vill jag helst göra en deff innan jag börjar bulka ordentligt igen eftersom jag känner mig jävligt fet.
Målet just nu är 'bara' att gå ner till 10-11% BF ("bara" tills man läser att jag ligger på 24% just nu :O) vilket betyder en effektiv fettförminskning av 15kg [fett].
Om jag drar av 500kcal per dag skulle detta resultera i 0,5kg i veckan -> 2kg i månaden -> cirka 7-8 månader för att gå ner 15kg.
Hur förhåller ni er till att ha en såpass 'lång' deff? Är det bättre att dela upp det hela i två separata deffperioder med en "ätar/bulk-period" emellan för att förebygga muskelnedbrytning, eller är det onödigt om vi antar att jag tränar tungt kontinuerligt samt ligger på 2g protein/kg/dag?
Eftersom vi också pratar om att gå ner 15kg 105->90 så undrar jag ungefär när det kan vara dags att anpassa matintaget utefter att min basalaomsättning förändras med vikten. Brukar ni anpassa efter varenda kilo eller struntar ni i det överhuvudtaget?
PREnet som impedansystemet heter har också räknat ut min nuvarande basalaomsättning som hamnar på 2486 kcal medan Harris & Benedict formeln landar på 2665 kcal. (Jag gissar på att PREnets formel är uträknad efter kroppskompon, med förutsättning att x kilo av muskler kräver x kcal osv. Den har också information kring min längd och ålder och bör ju egentligen vara mer "precis" eftersom den känner till hur mkt jag har av varje massa. Sen läser man att King Grub skriver att även H&B formeln kan estimera för högt om man är överviktig, vilket jag skulle vilja påstå att jag är...
Tycker ni att jag bör rätta mig efter H&B formeln, PREnet eller antaga att jag har en lägre BO än båda två?
Här är ett matschema jag funderat kring (om det ser lite köttfritt ut så är det för att jag är lakto-veggie)
1: Sojaprotein - 55g = 238.2 kcal
5 glas mjölk - 5x127g = 285,74 kcal
4 skivor fullkorn bröd - 4x42g = 420 kcal
1 mtsk linfröolja (ingen aning om kcal på denna)
2: Fullkornspasta - 51g (torrvikt) = 173.4 kcal
Sojaprotein - 27g = 119.1 kcal
3: Varierad måltid på ca 500 kcal :)
4: (Innan sömn) Sojaprotein - 55g = 238.15 kcal
Totalt hamnar jag på cirkus 1960-1980 vilket lägger mig på ett underskott av 500 kcal. Mest funderingar har jag kring frukosten. Behöver jag allt bröd eller kan jag sänka och bör jag göra likadant med sojaproteinet (alltså under nummer 1 från 55g till 27g) och sätta in en till måltid med resterande sojaprotein + vad jag får med mig från nummer ett.
Alternativt endast ta en protein shake som extramål mellan ett och två och sätta in resterande energi i den stora måltiden (som också kommer vara den som konsumeras efter träningen).
Om vi inräknar ett träningspass tex styrketräning så får jag 400-500kcal tillgodo.
285 av dessa skulle ryka på en till sojadrink. Och maltodextrin (30g) skulle innebära 114 kcal till. Så som jag har förstått det (enligt KGs deffguide) så kan man fördelaktigt skippa malton för att få "mer" långsamma kolisar på matbordet.
Påverkar inte bristen på snabba kolisar efter träning muskelåterhämtningen negativt?
Påverkas fettförbränning märkvärdigt om insulinkurvan toppar pga en shaker med malto eller e d bara att köra i fall jag hellre slänger in malton i drycken?
Jag vet att det blev mycket siffror nu och att det definitivt inte är lika precist som jag räknat på, men man kan ju estimera iaf... :)
Om det är någon som känner sig duktig med maten så kom gärna på förslag om ni tycker att matschemat ser dåligt ut eller om jag bör kompa med ngt.
Alla konstruktiva svar uppskattas jättemycket. :):)