handdator

Visa fullständig version : Fisk i matlåda?


nicko
2003-10-18, 10:25
Hej.

Är det någon som har tips på bra recept på fiskrätter att ta med i matlåda till jobbet? Min erfarenhet är att det blir tort och tråkigt när det värms i micron.

evka
2003-10-18, 13:28
Här kommer 2 enkla fiskrecept!

Rispanna med torsk och tomat

500 g torskfilé
2 msk citron
1 msk olja
1 msk farin
1 tsk salt
1 krm peppar
1 gul lök
3 dl långkornigt ris
1 msk olja
3 dl grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
1 dl hackad dill

Skär fisken i kuber.
Blanda citron, olja, farin, salt och peppar i en skål. Marinera fisken 30 min i kylskåp.
Finhacka löken.
Fräs lök och ris i olja.
Häll över buljong och tomatkross koka 20 min.
Lägg fisken på riset när 5 min återstår av koktiden.
Klipp över dill.

Fisksoppa

1 röd chili
1 squash
1 grön paprika
1 röd paprika
1 vitlök
1 l hönsbuljong
2 msk hummerfond
1 blekselleri
2 dl ris
1 block torsk eller lax (det blir extra gott med lax)
150 g räkor

Hacka chili, squash, paprika
Bryn detta i olja.
Tillsätt 1 pressad vitlöksklyfta, hönsbuljong, hummerfond, blekselleri och ris.
Koka 15 min.
Tillsätt torsk eller lax. Låt ligga i grytan på eftervärme 6-8 min.
Tillsätt räkorna i slutet så att de blir varma. De får absolut inte koka för då blir de sega.

Lycka till!


Eva

Kattaz
2003-10-27, 08:44
Hejsan!

Har jag bråttom och ska tillaga fisk så gör jag så här:

Ta fryst torskfile och lägg i en teflonform och sen häll på en burk av Vikt väktarnas fraiche, bara 2%, smakar nästan som vanlig creme fraiche. Den netrula är nog inte så god så där utan ta någon med smak. Sen in i ugnen på 225 grader i 20 minuter eller i hög glasform i micron i 15-20minuter. Smarigt och enkelt! Den blir bäst torskfilen är tinad innan annars kan det bli rätt vattning.

Patrizia
2003-10-29, 11:45
Medelhavstorsk
4 port

1 kg kokt, kall potatis
500 g torskfilé
4 tomater
1 citron
dill
2 tsk torkad dragon
1 krm citronpeppar
2 tsk olivolja
1 isbergssallad
1 tsk salt
Lägg potatisskivorna i en ugnssäker form. Dela torskfiléerna i mindre bitar. Skölj och skiva tomaterna. Lägg torsk och tomater ovanpå potatisen. Pressa saften ur citronen. Häll citronsaften över fisken. Strö över dragon, salt, citronpeppar och dill. Droppa slutligen över olivolja. Täck formen och tillaga rätten i 225° i 15-20 min. Servera fisken med isbergssallad.


Kokt torsk
Torsk sjuds med fördel i stark buljong smaksatt med t ex vitpeppar, chili, torkade tomater, lök, morot osv


Citronlax (kyckling eller torsk)
Lägg laxen (kycklingen) i en form krydda med salt och citronpeppar, 150 grader i 20-25 min


Stark lax (kyckling eller torsk)
Lägg laxen i en form, krydda med salt, peppar, chili, paprika, 150 grader i 20-25 min


Asiatisk lax (kyckling)
4 port
Fungerar även att byta ut laxen mot kyckling eller torsk

4 bitar ben- och skinnfri lax
1 tsk salt
malen ingefära
vitlökspulver
2-3 msk funlight lime

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg fisken i en smord, ugnssäker form. Krydda med salt, ingefära, funlight och vitlök.
Stek i mitten av ugnen ca 25-30 min.

Action
2003-10-29, 11:57
500gram torsk.. men Patrizia.. blocken e ju på 400gram.. jobbig du ska vara... :D :D

Tack för tipsen!

Patrizia
2003-10-29, 12:05
Fungerar säkert med 400 g åxå...;)