handdator

Visa fullständig version : Fet mat = blodproppar, socker = diabetes?


mjölk-dryck
2010-03-31, 18:21
Jag börjar med att säga att jag inte har några som helst belägg för detta men inte desto mindre är jag väldigt fundersam.

Jag har under i princip hela mitt liv varit väldigt underviktig eftersom jag ätit som en myra och har brytit den vanan sedan 1½ år tillbaka. Jag har naturligtvis kollat runt lite och de råden som verkar gälla är (större portioner), mer fett och gainers. Saken är den att jag har sedan barnsben blivit tillsagd att t ex inte ha så mycket smör på mina mackor eftersom att det kan leda till blodproppar av min kära mor (som är läkare, dock psykiater) och av någon anledning fått för mig att godisätande kan ge diabetes.

Jag gissar på att det är bullshit men jag tvekar ändå. Någon som vet hur det ligger till egentligen? (Grub? :D)

mikaelj
2010-03-31, 18:22
Nej, man får inte blodproppar av fet mat, och man får inte diabetes av socker.

Det är definitivt inte skadligt att ha smör på mackan, det är snarare bättre att ha mer smör än bröd...

Läs http://kostdoktorn.se/kolesterol och http://kostdoktorn.se/diabetes

tsp
2010-03-31, 18:25
Godisätande kan bidra till utveckling av diabetes då det pajar insulinkänsligheten totalt. Detta gäller även för "gainers" som ju till största delen är rent socker. Alltså inte jättesmart att trycka i sig en massa kcal från gainer varje dag. I så fall kan du hellre äta godis vilket du antagligen tycker är godare. Men båda är lika dåliga.

Att du skulle få blodproppar av smör stämmer dock inte riktigt.

stafh
2010-03-31, 18:34
Ang. blodproppar:

http://en.wikipedia.org/wiki/Atherosclerosis#Dietary_risk_factors

Morty
2010-03-31, 18:41
Nej, man får inte blodproppar av fet mat, och man får inte diabetes av socker.

Det är definitivt inte skadligt att ha smör på mackan, det är snarare bättre att ha mer smör än bröd...

Läs http://kostdoktorn.se/kolesterol och http://kostdoktorn.se/diabetes

Självklart, då går det ju bara ner en tugga. SJUKT vidrigt O_O

mikaelj
2010-03-31, 18:43
Självklart, då går det ju bara ner en tugga. SJUKT vidrigt O_O

Så sade jag också för två år sedan. Socialt betingat.

Morty
2010-03-31, 18:45
Så sade jag också för två år sedan. Socialt betingat.

Socialt betingat att tycka att det är gott med en centimetertjock skiva smör på brödet??

Eller menade du kalorimässigt, att det bara ska vara mer kalorier från smör? Det fixar man lätt.

mikaelj
2010-03-31, 18:48
Socialt betingat att tycka att det är gott med en centimetertjock skiva smör på brödet??

Socialt betingat att undvika fett. Smör, salt o dyl har alltid varit lyxvaror i samhället. Du kan ge dig på att man innan fettskrämdheten gärna ätit det.

thenut
2010-03-31, 18:49
Socialt betingat är nog att ta i... Jag gillar smör, har rätt mycket smör på mackorna, i maten och överallt annars där jag kommer åt... men att göra en macka där smöret är "mer" än brödet... nej tack...

Edit: Med det menar jag alltså att det inte är en social sak att inte ha bröd med smör, utan en ren smakmässig sak, bröd med smör är godare (enligt mig).

Eddie Vedder
2010-03-31, 18:49
Socialt betingat att tycka att det är gott med en centimetertjock skiva smör på brödet??

Ja som så mycket annat. Ens matpreferenser är extremt socialt och kutlurellt betingat.

mjölk-dryck
2010-03-31, 18:55
Självklart, då går det ju bara ner en tugga. SJUKT vidrigt O_O
Tråden handlar inte om hur du vill ha dina smör(gåsar).

Mikaelj: Så om jag förstår det rätt är det mättat fett och mindre (snabba) kolisar som gäller?

Morty
2010-03-31, 18:56
Ja som så mycket annat. Ens matpreferenser är extremt socialt och kutlurellt betingat.

Ja, men extrema grejer som ~60-70 gram smör över en macka kommer jag nog inte att börja tycka om hur mycket jag än hänger med miss Dahlquist.

vasslefranmjolk
2010-03-31, 18:57
Ja som så mycket annat. Ens matpreferenser är extremt socialt och kutlurellt betingat.

Kanske även "forumalt" betingat inom träningsvärlden...

mjölk-dryck
2010-03-31, 18:58
GÅ offtopic nÅgon annanstans

Eddie Vedder
2010-03-31, 18:59
Ja, men extrema grejer som ~60-70 gram smör över en macka kommer jag nog inte att börja tycka om hur mycket jag än hänger med miss Dahlquist.

Och om du tror att jag menade att alla kan älska allt i rätt kontext så har du övertolkat sjukt mycket.

Men om vi säger såhär: Tror du inte att dina etiska värderingar gör att du tycker mer om böngroddar än vad en person av andra värderingar gör? Och tror du enbart det är en fysiologisk faktor för varför så många äter havregrynsgröt på morgon men aldrig skulle kunna tänka sig det till lunch?

On topic: Du får inte blodproppar av fett i sig. Men en ogynnsam fettsammansättning i kosten under lång tid förvärrar ju riskerna såklart. Dessutom är alla faktorer i det metabola syndromet saker som i sig påverkar varandra. Diabetiker får oftare hjärt- kärlsjukdom, personer med hjärt- kärlsjukdom utvecklar diabetes, överviktiga får oftare högt blodtryck och personer med högt blodtryck utvecklar ofta övervikt vilket i sin tur kan leda till diabetes etc. etc. Det är extremt komplext och vad som är symptom av vad och orsak till vad är omöjligt att konkret ge svar på.

Leder övervikt till sämre insulinkänslighet eller är det den nedsatta insulinkänsligheten som gör individen fet?

Morty
2010-03-31, 19:02
Men om vi säger såhär: Tror du inte att dina etiska värderingar gör att du tycker mer om böngroddar än vad en person av andra värderingar gör? Och tror du enbart det är en fysiologisk faktor för varför så många äter havregrynsgröt på morgon men aldrig skulle kunna tänka sig det till lunch?

Här är jag mycket mer överens.

Gröt gör sig bäst som middag, så att man kan komma upp i lite mängder :thumbup:

mikaelj
2010-03-31, 19:05
Du får inte blodproppar av fett i sig. Men en ogynnsam fettsammansättning i kosten under lång tid förvärrar ju riskerna såklart.

* Konstgjorda transfetter i t ex margarin (naturliga transfetter (CLA) i smör är nyttigt.)
* För mycket omega-6, d vs margarin, solrosolja, majsolja, men egentligen även rapsolja.
* För lite omega-3.

Mikaelj: Så om jag förstår det rätt är det mättat fett och mindre (snabba) kolisar som gäller?

Mm. Läs gärna igenom http://paleonu.com/get-started

En översättning:


1. Eliminera socker (inklusive fruktjuice och sportdryck) och all mat som innehåller mjöl.

2. Börja äta bra fett. Använd hälsosamma animaliska fetter och kokosfett för att ersätta de kolhydratkalorier som du förr fick från socker och mjöl med fettkalorier. Drick vispgrädde eller kokosmjölk.

3. Eliminera cerealier med gluten.

4. Eliminera oljor från frön och cerealier. Laga mat med ghee (smörfett), smör, djurfett eller kokosfett.

5. Ät främst kött från idisslare som nöt, lamm och bison (kanske vilt är mer realistiskt i Sverige). Ät en del fisk.

6. Se till att få lite sol mitt på dagen eller ät 4-8000 IU vitamin D dagligen (I Sverige: ta vitamin D då du under större delen av året inte kan få någon betydande mängd vitamin D från solen p.g.a. vinkeln solskenet kommer in mot jorden på).

7. Testa periodisk fasta eller infrekventa måltider (2 mål per dag är bäst). Ät inte konstant som en växtätare.

8. De flesta moderna frukter är inget mindre än godisbitar som hänger från träd. Håll dig till bär och undvik vattenmelon som i princip är ren fruktos. Ingen överdriven konsumtion.

9. Eliminera baljväxter.

10. Justera omega 6 och omega 3-nivåerna. Gräsuppfött nöt och vilt minimerar överdrivet omega 6-intag och är bättre än attt supplementera med omega 3. En tesked eller två med torskleverolja duger som kompensation om du köper vanligt nötkött.

11. Vettig träning - prioritera styrke- och intervallträning över aerob träning.

12. Eliminera alla mjölkprodukter inklusive ost (du är nu en ortodox stenålderätare).

(http://blogg.passagen.se/robert_ronngren/entry/tillbaka_från_skottland_och_panu)

----

Rotfrukter är bra mat. Kålrot, morot, majrova, rättika o dyl. Ovanjordsgrönsaker som broccoli, olika salladssorter, kål, paprika och annat. Till det ost, kött, kokosfett, fisk, ägg.

mjölk-dryck
2010-03-31, 19:10
On topic: Du får inte blodproppar av fett i sig. Men en ogynnsam fettsammansättning i kosten under lång tid förvärrar ju riskerna såklart. Dessutom är alla faktorer i det metabola syndromet saker som i sig påverkar varandra. Diabetiker får oftare hjärt- kärlsjukdom, personer med hjärt- kärlsjukdom utvecklar diabetes, överviktiga får oftare högt blodtryck och personer med högt blodtryck utvecklar ofta övervikt vilket i sin tur kan leda till diabetes etc. etc. Det är extremt komplext och vad som är symptom av vad och orsak till vad är omöjligt att konkret ge svar på.

Leder övervikt till sämre insulinkänslighet eller är det den nedsatta insulinkänsligheten som gör individen fet?
Som jag förstod mikaelj's första länk är risken för blodproppar dirket kopplad med mängden (små) LDL, vilka ökar av ett större kolhydratsintag till skillnad från (mättat) fett. Tror inte direkt underhudsfett i sig får blodkärlen att täppas igen heller men nu är jag som sagt underviktig med ett mycket lågt BF% så det är irrelevant.

2. Börja äta bra fett. Använd hälsosamma animaliska fetter och kokosfett för att ersätta de kolhydratkalorier som du förr fick från socker och mjöl med fettkalorier. Drick vispgrädde eller kokosmjölk.

12. Eliminera alla mjölkprodukter inklusive ost (du är nu en ortodox stenålderätare).
Va? Verkar sådär genomtänkt.

Känns som att man skulle behöva äta rätt enorma mängder mat för att få i sig vettigt med kcal enligt den dieten?

stafh
2010-03-31, 19:20
naturliga transfetter (CLA) i smör är nyttigt

Nåja.

http://www.springerlink.com/content/y564443331200106/
http://circ.ahajournals.org/cgi/content/abstract/106/15/1925

Många hävdar att mättat fett orsakar höga LDL-värden som i sin tur orsakar ateroskleros (som i sin tur kan orsaka blodproppar).

Eftersom man inte direkt behöver äta mättat fett så kan det vara bra att tillämpa försiktighetsprincipen och skära ner på intaget.

mikaelj
2010-03-31, 19:23
Många hävdar att mättat fett orsakar höga LDL-värden som i sin tur orsakar ateroskleros (som i sin tur kan orsaka blodproppar).

Synd att de helt glömde av att skilja på olika sorters LDL, då.

Eftersom man inte direkt behöver äta mättat fett så kan det vara bra att tillämpa försiktighetsprincipen och skära ner på intaget.

Försiktighetsprincipen kan gå och dra något gammalt över sig.

Om vi skall vara såna skär jag hellre ner på kolhydrater, som vi verkligen inte behöver äta. Har du någon käck kolhydrat att trolla fram som har samma anti-inflammatoriska egenskaper som laurinsyra, eller en kolhydrat som är lika bra för insulinkänsligheten som smörsyra?

I think not.

stafh
2010-03-31, 19:24
Synd att de helt glömde av att skilja på olika sorters LDL, då.

Så vitt jag vet är både stora och små partiklar riskfaktorer, men de små är värst. Fel?

mikaelj
2010-03-31, 19:26
Så vitt jag vet är både stora och små partiklar riskfaktorer, men de små är värst. Fel?

Stora är inga riskfaktorer. Ökar med ökat fettitnag. De transporterar saker i blodet samt är till för att reparera skador. Små kolesterolpartiklar får du framförallt av att överäta kolhydrater. Även om de fyller samma funktion är de för instabila (= lättoxiderade) att de orsakar skada.

Oavsett det: är kolesterol orsak, eller symptom?

stafh
2010-03-31, 19:28
Stora är inga riskfaktorer. Ökar med ökat fettitnag. De transporterar saker i blodet samt är till för att reparera skador. Små kolesterolpartiklar får du framförallt av att överäta kolhydrater. Även om de fyller samma funktion är de för instabila (= lättoxiderade) att de orsakar skada.

Källa?

mikaelj
2010-03-31, 19:33
Stora partiklar
* Diet Heart Hypothesis: Oxidized LDL part 1 (http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/07/diet-heart-hypothesis-oxidized-ldl-part.html)
* Diet Heart Hypothesis: Oxidized LDL part 2 (http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/08/diet-heart-hypothesis-oxidized-ldl-part.html)

Kolhydrater och sdLDL
* The Diet-Heart Hypothesis: Subdividing Lipoproteins (http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/07/diet-heart-hypothesis-subdividing.html) där man hittar följande citat

Out of the 87 men with pattern A on the high-fat diet, 36 converted to pattern B on the low-fat diet... Taken together, these results indicate that in the majority of men, the reduction in LDL cholesterol seen on a low-fat, high-carbohydrate diet is mainly because of a shift from larger, more cholesterol-enriched LDL to smaller, cholesterol-depleted LDL [sdLDL].

som kommer från http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7858908

Allmänt
* http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/09/animal-models-of-atherosclerosis-diet.html
* http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/07/diet-heart-hypothesis-subdividing.html
* http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/07/animal-models-of-atherosclerosis-ldl.html

http://drbganimalpharm.blogspot.com/2009/09/death-band-sdldl-on-lipoprotein.html tar upp artiklar löpande i texten.

stafh
2010-03-31, 19:35
Jag tänkte väl mer på artiklar från ordentliga tidsskrifter, inte vad nån bloggare påstår.

mikaelj
2010-03-31, 19:37
Jag tänkte väl mer på artiklar från ordentliga tidsskrifter, inte vad nån bloggare påstår.

Läs texterna och följ länkarna till studierna. Du får ju allt serverat på fat, latmask.

stafh
2010-03-31, 19:55
Från abstractet i artikeln du länkade till (har inte tillgång till hela):
"Beneficial effects of a low-fat diet and certain lipid-lowering therapies on the levels and properties of small, dense LDL or their precursors may contribute substantially to the reductions in coronary atherosclerosis observed in several lipid-lowering trials."

Vad bevisar det menar du?

Jag läste igenom några av inläggen du länkade till men hittade inget som stödjer det du skrev. Du verkar ju ha läst källorna själv så du kanske kan länka till dem?

mikaelj
2010-03-31, 19:57
Jag har läst Stephens genomgång av artiklarna. Jag litar på honom i egenskap av biokemist. Det är upp till dig att välja vad du vill tro på.

Ditt bias verkar vara att fett är farligt eftersom det ger en förändrad blodfettsprofil. Får jag lov att föreslå http://www.slv.se?

stafh
2010-03-31, 19:59
Men han säger ju inte ens själv samma sak som du skriver?


...och han har faktiskt bara en kandidat i biokemi.

mikaelj
2010-03-31, 20:00
Följande menar du?

"Out of the 87 men with pattern A on the high-fat diet, 36 converted to pattern B on the low-fat diet... Taken together, these results indicate that in the majority of men, the reduction in LDL cholesterol seen on a low-fat, high-carbohydrate diet is mainly because of a shift from larger, more cholesterol-enriched LDL to smaller, cholesterol-depleted LDL [sdLDL]."

stafh
2010-03-31, 20:04
Varför skriver författarna till artikeln som han baserar det på annorlunda? Jag kan som sagt inte läsa hela artikeln härifrån.

mikaelj
2010-03-31, 20:06
Det vet jag inte. Men nu får du leta lite själv, jag känner inget behov av att övertyga dig. :-)