Logga in

Visa fullständig version : Orange juice neutralizes the proinflammatory effect of a high-fat, high-carbohydrate


Apos78
2010-03-04, 11:53
Background: The intake of glucose or a high-fat, high-carbohydrate (HFHC) meal, but not orange juice, induces an increase in inflammation and oxidative stress in circulating mononuclear cells (MNCs) of normal-weight subjects.

Objective: We investigated the effect of orange juice on HFHC meal–induced inflammation and oxidative stress and the expression of plasma endotoxin and Toll-like receptors (TLRs).

Design: Three groups (10 subjects in each group) of normal, healthy subjects were asked to drink water or 300 kcal glucose or orange juice in combination with a 900-kcal HFHC meal. Blood samples were obtained before and 1, 3, and 5 h after the drinks and meal combinations were consumed.

Results: Protein expression of the NADPH oxidase subunit p47phox, phosphorylated and total p38 mitogen-activated protein kinase, and suppressor of cytokine signaling-3; TLR2 and TLR4 messenger RNA (mRNA) and protein expression; mRNA expression of matrix metalloproteinase (MMP)-9 in MNCs; and plasma concentrations of endotoxin and MMP-9 increased significantly after glucose or water were consumed with the meal but not when orange juice was consumed with the meal. The generation of reactive oxygen species by polymorphonuclear cells was significantly lower when orange juice was added to the meal than when water or glucose was added to the meal.

Conclusions: The combination of glucose or water and the HFHC meal induced oxidative and inflammatory stress and an increase in TLR expression and plasma endotoxin concentrations. In contrast, orange juice intake with the HFHC meal prevented meal-induced oxidative and inflammatory stress, including the increase in endotoxin and TLR expression. These observations may help explain the mechanisms underlying postprandial oxidative stress and inflammation, pathogenesis of insulin resistance, and atherosclerosis.



http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2009.28584v1?papetoc

Trance
2010-03-04, 12:43
Hmm, den var intressant och något förvånade, någon kan gärna ge en smart kommentar angående detta.

1123hg
2010-03-04, 12:59
Är ganska bra på engelska i övrigt, men det var många fina ord. En sammanfattning på svenska? :)

z_bumbi
2010-03-04, 13:28
Hmm, den var intressant och något förvånade, någon kan gärna ge en smart kommentar angående detta.

The generation of reactive oxygen species by polymorphonuclear cells was significantly lower when orange juice was added to the meal than when water or glucose was added to the meal.

Juice innehåller antioxidanter och tillför man sådana så minskar reaktionen med syre.

Apos78
2010-03-04, 14:50
C-vitamin lär bistå.

Trance
2010-03-04, 15:08
Nu är väl säkert inte detta några nyheter men om vi nu låtsas att det är exakt så som det påstås här och upprepat i massor av försök.

Borde inte de betyda att rent generellt borde det vara bättre att äta frukt tillsammans med maten istället för mellanmål som många gör?

Apos78
2010-03-04, 16:22
Nu är väl säkert inte detta några nyheter men om vi nu låtsas att det är exakt så som det påstås här och upprepat i massor av försök.

Borde inte de betyda att rent generellt borde det vara bättre att äta frukt tillsammans med maten istället för mellanmål som många gör?

Om det vore som du säger ovan så kan det tänkas ja. Eller iaf att kanske dricka juice till maten, om man nu inte vill toppa laxen med skivad banan.

Men det måste väl också påverka hur den antioxidativa statusen hos personen i fråga ser ut överlag.

stevebc
2010-03-04, 16:29
Juice innehåller antioxidanter och tillför man sådana så minskar reaktionen med syre.Hur stor är skillnaden mellan en hel, färsk frukt och juicekoncentrat man köper på Ica när det kommer till antioxidanter? Har det mesta överlevt processen? Det är ju uppenbarligen inte "näringstom" sockerlösning det handlar om.

Eddie Vedder
2010-03-04, 16:34
Har inte tillgång via biblioteket än såg jag nu.*gah!*

Men när jag får det ska jag läsa. Hursomhelst framgår det inte så jag ANTAR att glukosdrycken inte supplementerades med C-vitamin heller? För det hade defintivt varit intressant det också.

En tredje grupp som t.ex. fick GLU + C-vitaminbrus med samma mängd C-vitamin som kan tänkas finnas t ett glas apelsinjuice.

z_bumbi
2010-03-04, 18:00
Nu är väl säkert inte detta några nyheter men om vi nu låtsas att det är exakt så som det påstås här och upprepat i massor av försök.

Borde inte de betyda att rent generellt borde det vara bättre att äta frukt tillsammans med maten istället för mellanmål som många gör?

Enligt rekommendationerna från SLV bör man äta grönsaker/frukt/"grönt" till varje måltid och alla måltidsexempel som visas innehåller en sådan kombination. Det hindrar däremot inte att man äter en frukt som mellanmål och jag kan t o m fundera på om det inte ur antioxidationseffekt är bättre att sprida ut det över dagen. Observera att det sista alltså är en fundering.

Hur stor är skillnaden mellan en hel, färsk frukt och juicekoncentrat man köper på Ica när det kommer till antioxidanter? Har det mesta överlevt processen? Det är ju uppenbarligen inte "näringstom" sockerlösning det handlar om.

Hur stor skillnaden är får du kolla upp hos SLV men juicekoncentrat bevarat ganska mycket av näringen.