Logga in

Visa fullständig version : Effekten av vassleprotein före måltid på födointag och blodsocker- och insulinrespons


King Grub
2010-02-19, 11:12
BACKGROUND: Dairy protein ingestion before a meal reduces food intake and, when consumed with carbohydrate, reduces blood glucose. OBJECTIVE: The objective was to describe the effect of whey protein (WP) or its hydrolysate (WPH) when consumed before a meal on food intake, pre- and postmeal satiety, and concentrations of blood glucose and insulin in healthy young adults.

DESIGN: Two randomized, crossover studies were conducted. WP (10-40 g) in 300 mL water was provided in experiment 1, and WP (5-40 g) and WPH (10 g) in 300 mL water were provided in experiment 2. At 30 min after consumption, the subjects were fed an ad libitum pizza meal (experiment 1) or a preset pizza meal (12 kcal/kg, experiment 2). Satiety, blood glucose, and insulin were measured at baseline and at intervals both before and after the meals.

RESULTS: In experiment 1, 20-40 g WP suppressed food intake (P < 0.0001) and 10-40 g WP reduced postmeal blood glucose concentrations and the area under the curve (AUC) (P < 0.05). In experiment 2, 10-40 g WP, but not WPH, reduced postmeal blood glucose AUC and insulin AUC in a dose-dependent manner (P < 0.05). The ratio of cumulative blood glucose to insulin AUCs (0-170 min) was reduced by >/=10 g WP but not by 10 g WPH.

CONCLUSIONS: WP consumed before a meal reduces food intake, postmeal blood glucose and insulin, and the ratio of cumulative blood glucose to insulin AUCs in a dose-dependent manner. Intact WP, but not WPH, contributes to blood glucose control by both insulin-dependent and insulin-independent mechanisms.

Am J Clin Nutr. 2010 Feb 17. Effect of premeal consumption of whey protein and its hydrolysate on food intake and postmeal glycemia and insulin responses in young adults.

Scratch89
2010-02-19, 12:31
Varför påverkar hydrolysatet annorlunda?

Anders The Peak
2010-02-25, 09:20
Varför påverkar hydrolysatet annorlunda?
Det är Leucinet som orsakar de goda resultaten och troligen är det di-peptider i hydrolysatet som gör att leucinet är mer tillgängligt.

Jag skulle dosera 3 gr leucin till varje måltid för att öka på tillgången på leucinet i kosten för att få till de här effekterna som leucinet ger. (http://diabetes.diabetesjournals.org/content/56/6/1647.full)

MeekGeek
2010-02-25, 09:37
Kan man dra slutsatsen att WP ökar insulinkänsligheten? Jag menar, någonstans måste ju sockret ta vägen, och att både socker och insulin minskar, är ju annars en smula mystiskt.

prOtotype
2010-02-25, 09:47
Så proteinshakes kan med fördel användas innan huvudmåltider av de som vill minska sitt kcalintag? (förutsatt att shaken inte är mer kcal än det man äter mindre)

Anders The Peak
2010-02-25, 09:50
Kan man dra slutsatsen att WP ökar insulinkänsligheten? Jag menar, någonstans måste ju sockret ta vägen, och att både socker och insulin minskar, är ju annars en smula mystiskt.
Läs artikeln som jag bifogade där förklaras det man vet om mekanismen bakom effekterna av Leucinet.

MeekGeek
2010-02-25, 10:06
Läs artikeln som jag bifogade där förklaras det man vet om mekanismen bakom effekterna av Leucinet.

Ok, ökad insulinkänslighet och uppreglerad RMR i samband med fettrik mat, om jag begriper summeringen rätt, alltså.