Visa fullständig version : "insulinkänslighet"
Vad är det egentligen? Har aldrig riktigt förstått mig på det, ser det överallt i studier och precis när jag tror att jag börjar fatta något så tappar jag bort mig helt iom att det ordet kommer upp..
Vad händer om man har hög respektive låg insulinkänslighet?
Försökte söka men hittade inget.
EiseltUK
2010-01-30, 22:59
Vad är det egentligen? Har aldrig riktigt förstått mig på det, ser det överallt i studier och precis när jag tror att jag börjar fatta något så tappar jag bort mig helt iom att det ordet kommer upp..
Vad händer om man har hög respektive låg insulinkänslighet?
Försökte söka men hittade inget.
Låg insulinkänslighet innebär att att det behövs mer insulin för att åstadkomma en glukossänkande effekt, dvs du får en överproduktion av insulin.
Låg insulinkänslighet innebär att att det behövs mer insulin för att åstadkomma en glukossänkande effekt, dvs du får en överproduktion av insulin.
Vad gör insulin? Fattar fortfarande inte :$
Insulinus
2010-01-30, 23:02
Info: http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_sensitivity
Kan väl förenklat säga att det är cellernas förmåga att reagera på insulinet som är närvarande. Ju sämre känslighet desto mer insulin krävs för att stimulera glukosupptaget från blodet till cellerna.
Insulin aktiverar GLUT-4 som är ett transportprotein i muskel och fettceller som är specialiserat på att transportera glukos. Detta ligger hela tiden i viloläge inne i cellen och vid insulinpåslag transporteras GLUT-4 ut till cellmembranet och tillåter cellen att ta upp glukoset från blodbanan för vidare transport till mitokondrien och energiutvinning.
Edit: Lite insulinläsning för TS: http://sv.wikipedia.org/wiki/Insulin :)
Hur påverkar ens insulinkänslighet vikten? Eller gör den ens det?
Ska läsa wikipedia länken nu.
Hur påverkar ens insulinkänslighet vikten?
Mycket. Se insulinresistens / typ 2-diabetes.
Insulinus
2010-01-30, 23:20
Hur påverkar ens insulinkänslighet vikten? Eller gör den ens det?
Ska läsa wikipedia länken nu.
Insulin är ett anabolt hormon och höga insulinnivåer (som det blir vid dålig insulinkänslighet) stimulerar fettinlagring!
Äter du fortfarande mindre än du förbrukar sett över dygnet kommer din energibalans bli negativ och du kommer gå ner i vikt.
Dock gör ju inte en dålig insulinkänslighet det hela lättare direkt utan det känns som om det motverkar en viktnedgång något.
Mycket. Se insulinresistens / typ 2-diabetes.
Länk? :)
Insulinus
2010-01-30, 23:23
Länk? :)
http://lmgtfy.com/?q=Diabetes+typ+2
Insulin är ett anabolt hormon och höga insulinnivåer (som det blir vid dålig insulinkänslighet) stimulerar fettinlagring!
Äter du fortfarande mindre än du förbrukar sett över dygnet kommer din energibalans bli negativ och du kommer gå ner i vikt.
Dock gör ju inte en dålig insulinkänslighet det hela lättare direkt utan det känns som om det motverkar en viktnedgång något.
Så om jag fattat rätt;
Dålig insulinkänslighet(t.ex diabetiker?) = lättare för att lägga på sig fett?
Bra/normal insulinkänslighet = normal? :S
Typ 1-diabetiker/barndiabetes saknar insulin; typ 2-diabetiker/åldersdiabetes har producerat för mycket och är resistenta.
Men nu får du allt börja leta lite själv. All information finns tillgänglig på t ex Wikipedia.
Insulinus
2010-01-30, 23:26
Så om jag fattat rätt;
Dålig insulinkänslighet(t.ex diabetiker?) = lättare för att lägga på sig fett?
Bra/normal insulinkänslighet = normal? :S
Ja! Gäller dock bara Diabetes typ 2 som fortfarande har en egen insulinproduktion men där själva receptorerna för insulinet är "trötta/resistenta". Ej för oss typ1 diabetiker utan egen insulinproduktion.
Vi har förvissa samma problem om vi missköter behandlingen!
Vi har förvissa samma problem om vi missköter behandlingen!
Går det att träna som en tok och klara sig enbart/till stora delar på GLUT-1?
Insulinus
2010-01-30, 23:35
Går det att träna som en tok och klara sig enbart/till stora delar på GLUT-1?
Troligtvis en stund, obehandlade diabetiker överlevde flera år innan insulin framställdes första gången. Så troligtvis är andra glukostransportörer involverade mer eller mindre.
Märker dock själv att träningen har väldigt låg påverkan på blodsockret (iaf styrketräningen) enda påverkan jag tydligt märker är att om passen blir längre än 45-60min så börjar blodsockret stiga (kortisolpåverkan), kosten däremot påverkar ordentligt och under deff kan jag sänka doserna med 30% utan problem.
Tack, har nu fått ett litet "hum" om vad insulin är och vad det gör. :)
kalleHUND
2010-01-30, 23:45
Går det att träna som en tok och klara sig enbart/till stora delar på GLUT-1?
Insulin finns alltid i omlopp i en frisk kropp, på samma sätt som en typ-1'a alltid behöver någon form av insulin i omlopp även om det inte nödvändigtvis behöver vara mycket som ex. efter en middag med snabbinsulin. Helt utan insulin överlever man inte och det gäller alla, som Insulinus skriver gick det en stund på extrem vitkåls/oljediet men det var förmodligen ingen kul historia alls. Om du inte äter något så kommer basnivåer av insulin fortfarande att finnas i blodet sålänge du inte har typ1.
Troligtvis en stund, obehandlade diabetiker överlevde flera år innan insulin framställdes första gången. Så troligtvis är andra glukostransportörer involverade mer eller mindre.
Åhå.
Märker dock själv att träningen har väldigt låg påverkan på blodsockret (iaf styrketräningen)
Min kompis behöver inte ta mer än 2 enheter snabbverkande (vet inte hur mycket långtidsverkande) när han tränar, och det är tydligen mycket mindre än vad han behöver annars. Då tränar han förstås 2-3 timmar tre gånger i veckan, där hälften av tiden är konditionsträning på rätt hög intensitet. Konstant tömda glykogenlager, förmodligen.
enda påverkan jag tydligt märker är att om passen blir längre än 45-60min så börjar blodsockret stiga (kortisolpåverkan), kosten däremot påverkar ordentligt och under deff kan jag sänka doserna med 30% utan problem.
Deff på mindre mängd kolhydrater, antar jag? Eller är det något annat du ändrar där?
Kortisoleffekten märker jag också av. Den är lustig: från ett fasteblodsocker på 3,8 mmol/L till 5,6 efter träning.
Om du inte äter något så kommer basnivåer av insulin fortfarande att finnas i blodet sålänge du inte har typ1.
Javisst, det är jag fullt medveten om. Min fundering var dock i kontexten typ 1 (eller ptja, för den delen en frisk individer, beroende på vilken av GLUT-1 och insulin som reagerar "snabbast"), och hur det hade funkat. Om det finns insulinoberoende transportörer, man äter rätt kost (inga kolhydrater, minimalt med protein för att täcka grundbehovet, resten fett) och tränar smart, så vore det mest kul att veta om det hade kunnat ge samma effekt som insulin. Det hade nog inte varit särskilt roligt att leva så, men det hör inte hit.
GLUT-4 sitter på muskelcellerna och påverkas av träning.
Var GLUT-1 sitter har jag mindre koll på. Sitter inte GLUT-1 på tarmcellerna och fångar bara upp glukosen från tarminnehållet helt oberoende av insulin :confused:
EiseltUK
2010-01-31, 08:50
GLUT-4 sitter på muskelcellerna och påverkas av träning.
Var GLUT-1 sitter har jag mindre koll på. Sitter inte GLUT-1 på tarmcellerna och fångar bara upp glukosen från tarminnehållet helt oberoende av insulin :confused:
Ja jag tror det stämmer (GLUT-1 menar jag). Det är väl bara GLUT-4 som är beroende av insulin.
GLUT-4 finns även i fettceller.
Eddie Vedder
2010-01-31, 09:24
Vilket tillskott undrar du över?
Insulinus
2010-01-31, 11:22
Deff på mindre mängd kolhydrater, antar jag? Eller är det något annat du ändrar där?
Kortisoleffekten märker jag också av. Den är lustig: från ett fasteblodsocker på 3,8 mmol/L till 5,6 efter träning.
Ja, jag skär ner ganska ordentligt på kolhydraterna under deff. Blir lite problematiskt i början innan man hunnit balansera medicineringen. Det är t.ex så gott som omöjligt att inta insulinet innan en måltid som jag gör vid en kolhydratrik måltid.
Blodsockerstegringen går så mycket långsammare när måltiderna främst är proteinrika och eventuellt något mer fett gentemot de "vanliga" måltiderna.
Då är det injektion efter måltid med betydligt lägre doser än normalt som gäller. :)
Du har ett lågt fasteblodsocker mikaelj! Vet du varför?
Insulinus
2010-01-31, 11:29
GLUT-4 sitter på muskelcellerna och påverkas av träning.
Var GLUT-1 sitter har jag mindre koll på. Sitter inte GLUT-1 på tarmcellerna och fångar bara upp glukosen från tarminnehållet helt oberoende av insulin :confused:
GLUT-4 är den enda glukostransportören som är insulinberoende. Iaf utav GLUT1-4, GLUT5 och uppåt har jag ingen koll på.
Visste inte heller var man hittade GLUT-1 men enligt wikipedia arbetar den främst i röda blodkroppar och kärlvävnadsceller över blod-hjärnbarriären.
It is widely distributed in fetal tissues. In the adult it is expressed at highest levels in erythrocytes and also in the endothelial cells of barrier tissues such as the blood-brain barrier.
Denna studien är texten tagen ur:
Structure, Function, and Regulation of the Mammalian Facilitative Glucose Transporter Gene Family
http://arjournals.annualreviews.org/doi/abs/10.1146%2Fannurev.nu.16.070196.001315
Ja, jag skär ner ganska ordentligt på kolhydraterna under deff. Blir lite problematiskt i början innan man hunnit balansera medicineringen. Det är t.ex så gott som omöjligt att inta insulinet innan en måltid som jag gör vid en kolhydratrik måltid.
Blodsockerstegringen går så mycket långsammare när måltiderna främst är proteinrika och eventuellt något mer fett gentemot de "vanliga" måltiderna.
Då är det injektion efter måltid med betydligt lägre doser än normalt som gäller. :)
Just ja. Det borde väl nästan vara knepigare att balansera? Ändrad dos Lantus också?
Det är väl rätt fascinerande, ändå? Har du provat vad som händer med blodsockret när du äter mindre kolhydrater och låter det gå lång tid mellan måltiderna?
Du har ett lågt fasteblodsocker mikaelj! Vet du varför?
Kanske beror på kombinationen (icke-ketogen) lågkolhydratkost och lång fasta? Jag har gjort ett fåtal mätningar här:
Några mätpunkter i fastande tillstånd samt efter träning: http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=4092276&postcount=708
Efter måltid: http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=4092641&postcount=711
Mitt morgonblodsocker taget på vårdcentralen har vid ett fåtal mätningar har varit (pga gryningseffekten?) 5,5 i snitt.
Vilket tillskott undrar du över?
Frågar du mig så är svaret inget. :P
Insulinus
2010-01-31, 12:15
Just ja. Det borde väl nästan vara knepigare att balansera? Ändrad dos Lantus också?
Det är väl rätt fascinerande, ändå? Har du provat vad som händer med blodsockret när du äter mindre kolhydrater och låter det gå lång tid mellan måltiderna?
Kanske beror på kombinationen (icke-ketogen) lågkolhydratkost och lång fasta? Jag har gjort ett fåtal mätningar här:
Några mätpunkter i fastande tillstånd samt efter träning: http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=4092276&postcount=708
Efter måltid: http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=4092641&postcount=711
Mitt morgonblodsocker taget på vårdcentralen har vid ett fåtal mätningar har varit (pga gryningseffekten?) 5,5 i snitt.
Kul att du själv testar dig själv iaf! Att få en ökad förståelse för sin kropp och hur faktorer såsom kost, stress m.m. påverkar är sjukt intressant! :thumbup:
Lantuset sänker jag från 13-14IE ner till 11IE under deff. Sänkningen sker inte direkt men i takt med att jag tappar kroppsmassa så sänks doserna gradvis. Dock blir det även en akut sänkning direkt också när kosten läggs om!
Som student har jag gjort ett par mindre dieter inför tentor för att lättare kunna se muskelfibrernas fästen och ursprung (Rörelseapparatens anatomi) och i dessa fall blir det automatisk lite IF-upplägg.
Många gånger kan det gå 14-15h mellan mina ätarfönster och även om detta kanske inte rekommenderas utav läkare så mår jag riktigt bra. Ett välinställt Lantus ihop med träning ser till att jag nästan mår bättre än om jag ätit ofta.
Att proteinet sedan har en högre mättnadseffekt och (troligtvis) långsammare blodsockerstegring underlättar samtidigt.
Att slippa kolhydraternas peakar och dalar i blodsockerkurvan känns faktiskt bara bra. :)
Eddie Vedder
2010-01-31, 12:53
Frågar du mig så är svaret inget. :P
Varför lägger du då tråden i kosttillskottsdelen?
Flyttad nu i alla fall.
Det är väl rätt fascinerande, ändå? Har du provat vad som händer med blodsockret när du äter mindre kolhydrater och låter det gå lång tid mellan måltiderna?
Nu är inte jag Insulinus men effekten är lätt att förutse:
Ett blodsockervärde som inte rör sig speciellt upp eller ned samt att ketonkroppsbildningen tar fart. En diabetiker kan ha normala blodsocker men en energibrist och börja bilda ketonkroppar.
Insulinus
2010-01-31, 15:30
Nu är inte jag Insulinus men effekten är lätt att förutse:
Ett blodsockervärde som inte rör sig speciellt upp eller ned samt att ketonkroppsbildningen tar fart. En diabetiker kan ha normala blodsocker men en energibrist och börja bilda ketonkroppar.
Det har jag inte tänkt på men det låter väldigt logiskt! Organen behöver ju glukos och om inget glukos kan tas upp bör ketonkroppsbilningen starta.
Nu när du säger det så tror jag faktiskt att jag haft en viss acetonsmak (ketonen som ej används i energiutvinningen) i munnen trots normala blodsockervärden ibland.
Ska inför denna kommande diet skaffa mig en blodsockermätare som även mäter ketoner! ;)
GLUT1 och GLUT3 finns praktiskt taget i alla celler och är ansvariga för det basala glukosupptaget. Eftersom dess Km värde ligger runt 1mM så tas glukos upp i ungefär samma hastighet oberoende på glukoskonc. (eftersom denna hos en frisk individ är 4-8mM)
GLUT2 återfinns i lever och bukspottskörtelns betaceller. Denna glut har ett väldigt högt Km, vilket innebär att transporthastigheten ökar markant vid en hög glukoskonc.
GLUT4 finns i muskelceller och fettceller. Insulin kan via signaltransduktion öka mängden GLUT4 markant i dessa områden. Dessutom ökar träning mängden GLUT4 på muskelcellernas membran.
GLUT5 fungerar främst som fruktostransportör.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.