handdator

Visa fullständig version : vita bönor i tomatsås


Ankarby
2003-09-19, 18:17
Åsiker om proteinkvalité och övrigt?

King Grub
2003-09-19, 18:19
Proteinkvaliteten är som andra vita bönor, dvs icke fullvärdigt om de äts för sig, men så fort man kombinerar dem med något annat så knallar det upp till en hög och fin kvalitet. Kolhydraterna är långsamma (GI runt 70), och det finns ju inget som helst onyttigt med bönor och tomater. Gott är det också.

Ankarby
2003-09-19, 18:21
Fungerar som mellanmål eller bör kombineras?

edit. Du är för snabb för ditt eget bästa grubben hehe

King Grub
2003-09-19, 18:24
Ta ett glas mjölk eller något till så höjer du proteinkvaliteten betydligt. Vita bönor fungerar både som mellanmål och som lunch eller middag, då med kött eller liknande till.

Hades
2003-09-20, 11:53
vita bönor och bacon = :hbang:

King Grub
2003-09-20, 11:58
Eller klassikern: korv!

Cartwright
2003-09-20, 16:06
Väldigt högt II på vita bönor i tomatsås dock. Ingen aning om varför...

Hades
2003-09-21, 14:08
Originally posted by King Grub
Eller klassikern: korv!

Jepp, det e också fint. Och extremt enkelt att tillaga.. en burk vita bönor, skiva lite varmkorv, röra ihop, in i micron..

StarkaUlf
2013-03-09, 21:57
Vilken aminosyra är det som behöver kompletteras just för att få vita bönor fullvärdigt?
Är det Metionin & cystein som för dom flesta bönorna? (hittar inget om just vita bönor).

Prost
2013-03-10, 08:34
http://www.nyttgrepp.se/komplementering.html

http://www.proteinkvalitet.se/

StarkaUlf
2013-03-10, 08:40
http://www.nyttgrepp.se/komplementering.html

http://www.proteinkvalitet.se/

Hittar fortfarande inget om just vita bönor.
Har redan kollat på proteinkvalitet.

Morty
2013-03-10, 17:13
Så länge man inte lever på enbart vita bönor... Även om risken finns, så jävla gott!

Wzup2u
2013-03-10, 17:31
Går att göra som mellanmål på mackor.
Grön ärtpastej
2 ½ dl kokta vita bönor
4 dl gröna ärtor
cirka 1 msk citronsaft
en nypa finrivet citronskal
eventuellt en vitlöksklyfta
½ dl olivolja
½ dl rapsolja (eller vatten)
cirka 1 tsk salt
½ dl rostade pumpa- eller solrosfrön
lite vatten till bra konsistens

Förväll eller tina ärtorna i kokande saltat vatten. Låt rinna av och svalna. Mixa ihop allt utom fröna till en slät röra, mixa in fröna till önskad konsistens. Smaka av med mer salt och citron om det behövs.

Testat detta på fiket & veganerna uppskattade detta mycket & gillade det.

StarkaUlf
2013-03-10, 18:29
Så länge man inte lever på enbart vita bönor... Även om risken finns, så jävla gott!

Jodå, jag är medveten :)
Men skulle bara finna det intressant, då man kan hitta typ alla andra bönor :)

z_bumbi
2013-03-10, 18:45
Jag har inte läst den men det verkar vara det som du frågar om

[Chemical composition and evaluation of the protein quality of beans in adult humans by the short-term nitrogen balance method].
[Article in Spanish]
Blanco A, Navarrete DA, Bressani R, Braham JE, Gómez-Brenes R, Elías LG.
Abstract

Three varieties of common beans were chemically analyzed and their protein quality was evaluated in 12 human male adult subjects by the short-term nitrogen balance method. Chemical analyses were performed for both raw and cooked grains. Cooking reduced the trypsin inhibitors in 28 to 73%, hemagglutinins, 100%, tannins as acid tannic equivalents, 9 to 72%, and 55 to 75% as catequin equivalents, and alkali-soluble nitrogen in 65%. Red and black beans contained more residual trypsin inhibitors and tannins than white beans, while the latter contained more alkali-soluble nitrogen. Although cooked colored beans had more antinutritional factors that affect protein digestibility, their protein quality was similar to that of white beans. This could be explained by the fact that the amino acid composition and/or balance of red and black beans absorbed nitrogen is better than that of white beans, so that the final nutritional value will be determined by the sum of interactions between all factors. In this study, each of the three varieties presented at least one protein quality depressor in higher concentration than the other two varieties. Therefore, the overall differences found between treatments and residual effect, were small or non existent, while significant differences (p greater than 0.05) were found between subjects and nitrogen balance periods. A level of 0.65 g of bean protein/kg/day was not enough to maintain nitrogen balance in subjects fed a diet where beans were the only protein source. According to calculations, 0.9-1.0 g of bean protein/kg/day are necessary for nitrogen balance in male adults, and 1.2-1.3 g of protein bean would be the recommendation for a normal population.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3632200

VoDaresVins
2013-03-10, 19:07
Kan ge ett tips till de som får gasproblem. Jag silar undan tomatsåsen, kokar bönorna i vatten. Silar sen bort vattnet och häller sen tillbaka tomatsåsen. Det fanns beskrivit i icas rutiga och funkar fint. Kan inte säga om näringsvärdet påverkas, men passar bra för suit n tie office. ;)

m-sundsvall
2013-03-10, 19:20
Ett annat tips för att skona kistan om man lätt blir risig är att koka bönorna lite längre. Dom blir lite mjukare i konsistensen vilket jag gillar och magen har lättare att ta hand om dom :)

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2