snarlik
2010-01-22, 12:41
Fick en del PM igår från folk som ville ha receptet så jag skriver det till allmän beskådan.
Du behöver:
2 äggulor
100g smör
1 paket saffran
en lök, gärna scharlottenlök
Skal från en apelsin.
0,5 dl vinäger (vit) och 0,5 dl vatten
10-20 vitpepparkorn
Börja med att reducera (koka ner) vinäger, vatten, hackad lök, vitpeppar och apelsinskal. Koka tills ungefär hälften av vätskan är borta. Sila bort löken och skalen, det är vätskan du skall använda.
Smält smör, håll det ljumet.
Blanda avkokvätskan med äggula och saffran i en kastrull. Håll kastrullen över ett vattenbad och vispa. När röran är något varm (får inte bli för varm, om gulan stelnar så skär sig såsen) så droppar du i smöret samtidigt som du vispar. Klart.
Servera med vad du vill! Jag serverade det med grillad lax och friterad persiljerot.
Receptet är ju även grunden för bearnaisesås, men då tas saffran och apelsinskal bort och ersätts med dragon. Här används lämpligen rödvinsvinäger.
Du behöver:
2 äggulor
100g smör
1 paket saffran
en lök, gärna scharlottenlök
Skal från en apelsin.
0,5 dl vinäger (vit) och 0,5 dl vatten
10-20 vitpepparkorn
Börja med att reducera (koka ner) vinäger, vatten, hackad lök, vitpeppar och apelsinskal. Koka tills ungefär hälften av vätskan är borta. Sila bort löken och skalen, det är vätskan du skall använda.
Smält smör, håll det ljumet.
Blanda avkokvätskan med äggula och saffran i en kastrull. Håll kastrullen över ett vattenbad och vispa. När röran är något varm (får inte bli för varm, om gulan stelnar så skär sig såsen) så droppar du i smöret samtidigt som du vispar. Klart.
Servera med vad du vill! Jag serverade det med grillad lax och friterad persiljerot.
Receptet är ju även grunden för bearnaisesås, men då tas saffran och apelsinskal bort och ersätts med dragon. Här används lämpligen rödvinsvinäger.