handdator

Visa fullständig version : Nitrosaminer förvärrar negativa hälsoeffekter av högfettdieter


King Grub
2009-12-26, 18:48
BACKGROUND: The current epidemics of type 2 diabetes mellitus (T2DM), non-alcoholic steatohepatitis (NASH), and Alzheimer's disease (AD) all represent insulin-resistance diseases. Previous studies linked insulin resistance diseases to high fat diets or exposure to streptozotocin, a nitrosamine-related compound that causes T2DM, NASH, and AD-type neurodegeneration. We hypothesize that low-level exposures to nitrosamines that are widely present in processed foods, amplifies the deleterious effects of high fat intake in promoting T2DM, NASH, and neurodegeneration.

METHODS: Long Evans rat pups were treated with N-nitrosodiethylamine (NDEA) by i.p. injection, and upon weaning, they were fed with high fat (60%; HFD) or low fat (5%; LFD) chow for 6 weeks. Rats were evaluated for cognitive impairment, insulin resistance, and neurodegeneration using behavioral, biochemical, molecular, and histological methods.

RESULTS: NDEA and HFD+/-NDEA caused T2DM, NASH, deficits in spatial learning, and neurodegeneration with hepatic and brain insulin and/or IGF resistance, and reductions in tau and choline acetyltransferase levels in the temporal lobe. In addition, pro-ceramide genes, which promote insulin resistance, were increased in livers and brains of rats exposed to NDEA, HFD, or both. In nearly all assays, the adverse effects of HFD+NDEA were worse than either treatment alone.

CONCLUSIONS: Environmental and food contaminant exposures to low, sub-mutagenic levels of nitrosamines, together with chronic HFD feeding, function synergistically to promote major insulin resistance diseases including T2DM, NASH, and AD-type neurodegeneration. Steps to minimize human exposure to nitrosamines and consumption of high-fat content foods are needed to quell these costly and devastating epidemics.

Mol Neurodegener. 2009 Dec 24;4(1):54. Nitrosamine exposure exacerbates high fat diet-mediated type 2 diabetes mellitus, non-alcoholic steatohepatitis, and neurodegeneration with cognitive impairment.

Frumpish
2009-12-26, 20:49
LHCF med mycket korvar och bacon känns inte så opti mao? För är det inte så att t ex E250 blir nitrosaminer i magen eller hur får man i sig sådana?

King Grub
2009-12-26, 20:55
Jo, det stämmer. Och E250 är ju redan klassat som cancerframkallande i mag- och tarmregionen med ett rekommenderat intag av charkprodukter på 0 gram i veckan.

Eddie Vedder
2009-12-27, 08:04
LHCF med mycket korvar och bacon känns inte så opti mao? För är det inte så att t ex E250 blir nitrosaminer i magen eller hur får man i sig sådana?

Korrekt. Man misstänker samma effekt även från ickeprocessat rött kött men i mindre omfattning. Allså mer bildning av nitrosaminföreningar från natriumnitriten.

Jag har skrivit två texter om nitrit och livsmedel med tillsats av E250:

E250, ett tillsatsämne att se upp med – Del 1 (http://traningslara.se/blogg/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-1/)

E250, ett tillsatsämne att se upp med – Del 2

Sverker
2009-12-27, 08:36
Hmm....nu får råttorna en nitroförening injicerat i bukhålan.
Det tolkar jag som en mer aggresiv metod och att nitroföreningar bildas på fler ställen i kroppen än i bara maga-/tarmkanalen.


Undrar hur de kopplar fettintaget till skadorna. Är det så illa att man i första läget slår ut reglersystemen för fettomsättningen, precis som STZ/streptozotocin slår ut insulinproduktionen och omsättningen av glukos ?

dt06mj2
2012-07-06, 11:14
Jo, det stämmer. Och E250 är ju redan klassat som cancerframkallande i mag- och tarmregionen med ett rekommenderat intag av charkprodukter på 0 gram i veckan.

Letar mig blå efter källa på detta, men lyckas inte. Någon som sitter på en pålitlig länk?

King Grub
2012-07-06, 11:19
Det är slutsatserna ur Världscancerfondens rapporter.

http://i19.tinypic.com/8bzp2tu.jpg

http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/index.php