Visa fullständig version : Hönans olika delar
DerClown
2009-11-24, 20:27
Tjena!
Har suttit och undrat lite över vad man egentligen kan ta ut av en kyckling.
Det som är uppenbart är kycklinglår:
http://svenska.yle.fi/matochfritid/bilder/mat/kycklinglar.jpg
kycklingvingar:
http://www.theroadhousegrill.net/assets/images/chickenwings.jpg
men sedan, vad heter egentligen det "fina" som man får från en kyckling?
Finns det något som heter kyckling inrefile, eller är det detsamma som kyckling bröstfile?
Finns det något mera?
tacksam för svar :)
Eddie Vedder
2009-11-24, 20:36
Levern! Kycklinglever är sjukt gott!
Dessutom kan du koka buljon på skrovet som blir över från den rensade kycklingen.
Det finaste köttet är bröstköttet tycker jag. Under kycklingbrösten sitter det som kallas kycklinginnerfilé, du kanske har sett den lilla sladdriga stumpen som brukar hänga kvar på kycklingbrösten när man köper dem i butik? Den är den berömda innerfilén.
Om man tar sig tid och grillar en hel kyckling i ugnen och låter svalna lite innan man pillar bort allt kött får man väldigt smakrikt och gott kött som man kan använda till allt från kycklingcurryomelett till kycklingsallad, pastasåser etc och som Eddie redan nämt kan man koka underbar buljong på skrovet.
Det finns ganska mycket kött på en hel kyckling faktiskt, om man börjar peta lite. Är det ett styckschema du är ute efter eller är det bara intresse av kyckling-baserad matlagning?
TZ1my0VSGNY
Ifall nån är intresserad.
jag gillar att koka höna istället. då får man mer smak både på kött och buljong
Eddie Vedder
2009-11-25, 06:42
TZ1my0VSGNY
Ifall nån är intresserad.
Det där tror han att man hinner med under en förmiddag till 500 skolever innan lunchtid.;)
DerClown
2009-11-25, 10:46
tack för videon, den var riktigt bra!:)
Men han tar alltså inte ur inrefilé på videon? Är fortfarande ovis om vad detta är.
Är det små filéer vi pratar om?
De fina stora köttbitarna är iaf. bröstfiléerna då mao, såsom han också kallar de i videon.
Scratch89
2009-11-25, 10:47
Levern! Kycklinglever är sjukt gott!
Dessutom kan du koka buljon på skrovet som blir över från den rensade kycklingen.
Kycklinglever var faktiskt godare än vad jag trodde. Nu hade vi iofs en massa lever som vi malde ner till någon slags färs, och även fast kulinariska onanister troligen tycker att det är dödsstraff på sånt, så var det gott.
Det där tror han att man hinner med under en förmiddag till 500 skolever innan lunchtid.;)
Handgranat går fortare, men i videon tar han ju det medvetet lugnt för att visa hur man gör. Jag tror han kan lite fortare än så faktiskt :)
Fast det allra snabbaste för storköken är väl att köpa färdigstyckat, även om det per kilo blir lite dyrare? Har man inte igen det i artbetskostnaden?
tack för videon, den var riktigt bra!:)
Men han tar alltså inte ur inrefilé på videon? Är fortfarande ovis om vad detta är.
Är det små filéer vi pratar om?
De fina stora köttbitarna är iaf. bröstfiléerna då mao, såsom han också kallar de i videon.
Han gjorde inte det, och det är en väldigt liten slamsa ungefär två fingrar bred och ungefär en decimeter lång som sitter under bröstet. Det är inget speciellt egentligen, förutom att det säljs billigt som djupfryst och inte är det mest smakrika köttet precis.
Det allra smakrikaste köttet hittar du enligt mig i alla fall på låret, det mörka köttet.
Gordon Ramsay har en lite annan teknik när det gäller att stycka kyckling, jag har för mig att det var i det här klippet han visade hur man får ut en kycklingschnitzel och lårfilé om man vill - också användbart:
PEJSHRSJCn8
DerClown
2009-11-25, 11:57
dethär är en av orsakerna till varför ja frågade.
Köpte en sådan påse och gick i tron att detta var ett kap.
Kan ni verifiera att detta verkligen är inrefilé?:)
Andra grejen vi undrat på (med min kompis) är vad protein innehållet är i inrefile/bröstfile?
vi följer följande tabeller på:
http://www.fineli.fi/foodsearch.php?name=kyckling&stype=s&lang=sv
vad är skillnaden på:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11565&lang=sv <--- kycklingfilé
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=7530&lang=sv <--- kycklingbröstfilé
alltså vad är en kycklingfilé?
dethär är en av orsakerna till varför ja frågade.
Köpte en sådan påse och gick i tron att detta var ett kap.
Kan ni verifiera att detta verkligen är inrefilé?:)
Står det kycklinginnerfilé på påsen är det exakt den lilla slamsan de avser. Det är ett oskick att kalla saker filé i tid och otid, det får styckdetaljen att verka exklusivare än den verkligen är. Men det är inget dåligt kött, det är toppen till t ex wok, om man inte är road av att skära sönder fina kycklingbröst till det :)
vad är skillnaden på:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11565&lang=sv <--- kycklingfilé
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=7530&lang=sv <--- kycklingbröstfilé
alltså vad är en kycklingfilé?
Skillnaden i länkarna är att den ena är stekt, den andra inte.
Man brukar kalla kycklingbrösten för kycklingfilé av någon outgrundlig anledning. Men det är samma del av fågeln, olika namn bara :)
DerClown
2009-11-25, 13:48
tack för svaren, det förklarar det hela!:)
Eddie Vedder
2009-11-25, 19:36
Fast det allra snabbaste för storköken är väl att köpa färdigstyckat, även om det per kilo blir lite dyrare? Har man inte igen det i artbetskostnaden?
Poängen är att det helt enkelt är omöjligt. Du hinner inte rensa kyckling till alla de eleverna, samtidigt koka riset, fixa grönsakerna, ta emot leveranser, göra beställningar, fixa kycklinggrytan etc. på en förmiddag.
Helt omöjligt men ändå verkar det som en självklarhet att storhushållsdrift borde kunna funka så enligt honom.
Hygienaspekten av att ha rå kyckling till 500 elever i ett kök är ju inte helt utan problem heller.;)
Min absoluta kycklingfavorit är hjärtat. billigt är det dessutom..
Steker snabbt på hög värme och använder i asiatiska woker eller starka nudelsoppor *cupid*
Eddie Vedder
2009-11-25, 20:46
Min absoluta kycklingfavorit är hjärtat. billigt är det dessutom..
Steker snabbt på hög värme och använder i asiatiska woker eller starka nudelsoppor *cupid*
Köper du det i Uppsala?
I såfall VAR!?
Poängen är att det helt enkelt är omöjligt. Du hinner inte rensa kyckling till alla de eleverna, samtidigt koka riset, fixa grönsakerna, ta emot leveranser, göra beställningar, fixa kycklinggrytan etc. på en förmiddag.
Helt omöjligt men ändå verkar det som en självklarhet att storhushållsdrift borde kunna funka så enligt honom.
Hygienaspekten av att ha rå kyckling till 500 elever i ett kök är ju inte helt utan problem heller.;)
Aaah, nu är jag med - jag har inte sett programmen (för jag antar att det det där med Bert o co som granskar skolköken och skäller på maten du menar?) :)
Jag tyckte bara det verkade som ett smidigt sätt att hantera döda fåglar på hemma, hur skolköken gör har jag ingen aning om!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.