Visa fullständig version : Odlad lax
Vet någon om laxodlarna ger laxen omega 3 berikat fiskfoder? Annars finns det väl inget omega 3 fett i firrarna eller?
Skämtar du eller? Odlad eller fri lax har väl lika mycket omega 3. Det handlar inte om fodret.
Fet fisk / fiskolja
Feta fiskar som exempelvis lax, makrill och sill, och fiskolja är en utmärkt källa av omega-3 fettsyror, den speciella fettsort som bl.a. stimulerar immunförsvaret, insulinkänsligheten och uthållighetsförmågan, samt motverkar uppkomsten av (muskel)inflammationer. Omega-3 fetterna EPA och DHA har visats minska andelen kroppsfett och öka fettförbränningen när de konsumeras som ersättning för synligt (mättat) fett i form av smör och solrosolja, och har goda tycks ha förmågan att stimulera muskeltillväxten. Ett hekto (100 g) lax ger 18 g fullvärdigt protein och ca 12 gram fett, varav ca 3 - 4 g fleromättat fettsyror inklusive 0,5 g EPA och 1,3 DHA. Även om detta kan låta mycket behöver du inte oroa dig eftersom det mesta av detta fett kommer att användas till de tidigare nämnda effekterna långt innan kroppen får tillfälle att lagra dem som kroppsfett. Det är visat att ett högt intag av dessa fetter i förhållande till mättat fett kan öka viloenergiförbrukningen och födans termogena effekt. Om du mot förmodan skulle få mer kroppsfett än du önskar dig, är det smartare att öka energiförbrukningen (via måttligt intensiv konditionsträning) snarare än att dra ner på det hälsosamma fettintaget.
http://www.mowifit.com/mat-02-03-01.htm
Odlas linfrön i Omega-3-berikad jord? :confused:
DrP: Självklart påverkar vilket foder man ger dem..
Klar det kan diffa lite. Visa mig en rapport där skillnaden framgår.
I havet käkar de räkor fisk och annat kryp. När man föder upp dem föder man upp dem med pellets som är proppat med tillskott. För att de ska växa snabbt. Skulle vara intressant att se skillnadena i omega 3.
Den med linfrön var klockren.
Odlas sojaböner i proteinberikad jord?
DrP: Fodrets inverkan: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11823582&dopt=Abstract
Edit: Hittade även en som påvisar skillnaderna mellan odlad och vild fisk. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=2296923&dopt=Abstract
Sojaplantan, ( glycin max ) har ett väl utvecklat sammarbete med bakterier som kan fånga upp kväve från luften och omvandla det till amoniumformen dvs aminosyror:nono:
Samma gäller för klöver. Vissa år är det lämpligt att odla klöver som berikar gjorden med mer kväve. Året därpå går det bättre att odla tex vete med större skörd.
Hade inte läst här men jävlar vad redigt okunnig doktor drp verkar.
Originally posted by DrP
Skämtar du eller? Odlad eller fri lax har väl lika mycket omega 3. Det handlar inte om fodret.
Fet fisk / fiskolja
Feta fiskar som exempelvis lax, makrill och sill, och fiskolja är en utmärkt källa av omega-3 fettsyror, den speciella fettsort som bl.a. stimulerar immunförsvaret, insulinkänsligheten och uthållighetsförmågan, samt motverkar uppkomsten av (muskel)inflammationer. Omega-3 fetterna EPA och DHA har visats minska andelen kroppsfett och öka fettförbränningen när de konsumeras som ersättning för synligt (mättat) fett i form av smör och solrosolja, och har goda tycks ha förmågan att stimulera muskeltillväxten. Ett hekto (100 g) lax ger 18 g fullvärdigt protein och ca 12 gram fett, varav ca 3 - 4 g fleromättat fettsyror inklusive 0,5 g EPA och 1,3 DHA. Även om detta kan låta mycket behöver du inte oroa dig eftersom det mesta av detta fett kommer att användas till de tidigare nämnda effekterna långt innan kroppen får tillfälle att lagra dem som kroppsfett. Det är visat att ett högt intag av dessa fetter i förhållande till mättat fett kan öka viloenergiförbrukningen och födans termogena effekt. Om du mot förmodan skulle få mer kroppsfett än du önskar dig, är det smartare att öka energiförbrukningen (via måttligt intensiv konditionsträning) snarare än att dra ner på det hälsosamma fettintaget.
http://www.mowifit.com/mat-02-03-01.htm
det handlar visst om fodret..lax som äter fel mat blir vit i köttet..så det så:kinky:
Färgen har inte riktigt med fettet att göra.
Vild lax blir röd i köttet eftersom den äter kräftdjur eller annan fisk ( som äter kräftdjur ) som innehåller ett naturligt färgämne / antioxidant med röd färg.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.