Logga in

Visa fullständig version : EFSA sänker ADI-värden för azofärgämnen


Eddie Vedder
2009-11-12, 15:00
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, sänker det så kallade acceptabla dagliga intaget (ADI) för tre färgämnen – kinolingult E 104, nykockin E 124 och para-orange E 110. Det innebär att användningen av färgämnena måste ses över så att konsumenterna inte får i sig mer av färgämnet än de nya ADI-värdena tillåter.

[...]

De sex färgämnen som nu bedömts får användas i nästan alla livsmedel som får färgas. Det innebär att de exempelvis får användas i glass, konfektyrer, konditorivaror, desserter, sylt, frukt- och grönsaksberedningar, smaksättningspreparat, kosttillskott samt drycker med undantag för saft som aldrig får färgas.

http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Efsa-uppdaterar-riskbedomningar-av-fargamnen/

EFSA:s bedömning:

http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211903038267.htm