handdator

Visa fullständig version : Homogeniserad mjölk farligt?


Black Star Abyss
2009-11-02, 17:02
Min mamma har läst någon studie där det påstås att homogeniserad mjölk ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu undrar jag om någon här har kollat upp det närmare? Jag dricker själv bara gammaldags mjölk, men det är ju bra att veta ändå.

mikaelj
2009-11-02, 17:05
Du får be din mamma ge oss PMID... (eller åtminstone ett namn)

stafh
2009-11-02, 17:07
Risken ökar jämfört med vad? Att dricka ohomogeniserad eller att inte dricka alls? Är det något förutom storleken på fettpartiklarna som förändras vi homogenisering? Om inte förstår jag inte hur risken skulle öka om man går från ohomogeniserad till homogeniserad...

Eddie Vedder
2009-11-02, 17:17
Ett lämpligt sökord är "homogeniserad" t.ex.

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=134379&highlight=homogeniserad

Ola Wallengren
2009-11-02, 17:58
En översiktsartikel på ämnet

Br J Nutr. 2007 Apr;97(4):598-610.

On the supposed influence of milk homogenization on the risk of CVD, diabetes and allergy.
Michalski MC.

INRA UMR 1235, INSERM U 870, Lyon, France. marie-caroline.michalski@sante.univ-lyon1.fr

Commercial milk is homogenized for the purpose of physical stability, thereby reducing fat droplet size and including caseins and some whey proteins at the droplet interface. This seems to result in a better digestibility than untreated milk. Various casein peptides and milk fat globule membrane (MFGM) proteins are reported to present either harmful (e.g. atherogenic) or beneficial bioactivity (e.g. hypotensive, anticarcinogenic and others). Homogenization might enhance either of these effects, but this remains controversial. The effect of homogenization has not been studied regarding the link between early cow's milk consumption and occurrence of type I diabetes in children prone to the disease and no link appears in the general population. Homogenization does not influence milk allergy and intolerance in allergic children and lactose-intolerant or milk-hypersensitive adults. The impact of homogenization, as well as heating and other treatments such as cheesemaking processes, on the health properties of milk and dairy products remains to be fully elucidated.

PMID: 17349070 [PubMed - indexed for MEDLINE]