Visa fullständig version : Hur gör du din favoritmacka?
Tänkte att det kan vara passande med att ge varandra tips i den ädla konsten att göra mackor!
Lite grundstenar att ha med:
- Vilket bröd
- Vilket (om något) fett
- Vilka pålägg
- Vilka grönsaker
- I vilken ordning
Would you like that toasted sir?
*popcorn*
Själv gillar jag:
- ciabatta bröd
- olivolja (riktig italiensk)
- ordentligt med skinka (go italian if you like)
- salladsblad
- peppar och salt
Yum!
En annan klassiker
Rågbröd
tonfisk
salt och peppar
smält en ostskiva på toppen i ugnen (inte micron)
Carolinew
2009-10-28, 21:03
Muslibröd med russin, nybakat
Kalkon/annat valfritt kött
Keso
Tomat
Salladsblad
Paprika
(ingredienser läggs på i ordning)
Varm pizzaäggmacka
Hönökaka
Tomatpuré med oregano
Omelett som täcker hönökakan
Riven ost som täcker omeletten.
Ugn tills brun.
Jordnötbanankesorulle
Tunnbröd (mjukt)
Jordnötssmör
Keso (mycket)
Skivad banan
Rulla ihop. Slafsa i dig. :-)
MWOn9Ff8_J0
Ägg och ansjovismacka :laugh:
Vilket bröd? Rågbitar eller Wasa Sport knäckebröd.
Vilket fett? Bregott extra saltat.
Vilka pålägg? Ost och rökt skinka på knäckebrödet. Ägg och ost på rågbrödet.
Ibland kaviar på knäckemackan.
Vilka grönsaker? Gurka och/eller tomat.
Åhh, tack för denna... *gah!* bantar
Topp 5 of the top of my head:
*ciabatta, ruccola, ekobiff (rosa i mitten, viktigt..*drool*), nymalen peppar (röd, grön, svart, vit) med smörstekta kantareller. Bonjour färskost kantarell fungerar också.
*vallmobröd, citronmajonäs, avocado, nyskalade xl räkor, citron, persilja, citronpeppar på. (Ähum, ja jag gillar citron.. :em:)
*skogaholmslimpa, extrasaltat bregott, hushållsost - in med eländet i micron.. som segt godis typ? (fast erkänner, var nog ett par år sedan jag åt det)
*vitt bröd, bregott, pudra kakao över, strösocker el sötningsmedel över (var min efterträningsmacka ett tag när det var mer inne med kolhydrater, nej den var inte ens opti då träningsmässigt - men jefligt god.. känns lite.. norsk?)
*smörstekt abborre på knäckemacka (helst rågi el hembakt tunnbröd, lite hårt segt sånt där om nån fattar.. typ egytenbröd?).
*köpemacka = den där melt´ncheese på Subway: honey oat bröd, allt på, sweetoniondressing, salt & peppar, Cola zero med en skvätt sprite på. Nomnom! *drool*
Shakemynuts
2009-10-28, 21:16
Vilket grova bröd som helst
Kikärtsröra med massa kryddor, lite olja och sånt, brukar höfta varje gång
Tomat
Sallad
Fetaost
Win
Mmmmammas grova tekakor med bregott och lagrad prästost.
Nybakta "muffins" av vetesurdeg med lite rågmjöl och havregryn och torkade aprikoser. Dessa delas på mitten och fylls med ett ruskigt tjockt lager jordnötssmör.
Eller så kanske det är ett ganska kompakt och segt formbröd även det bakat på vetesurdeg med specialvetemjöl och olivolja med ett tjockt lager egentillverkad färskost som smaksatts med vaniljsocker och några droppar citron.
Elfsberg
2009-10-28, 21:28
Egg Benedict
En engelsk frukostmuffin, delad på två
Stekt ägg, skinka och hollandaisesås över båda delar
Glömde ju vardagsmackan! Valfritt bröd (gärna proteinrikt) med keso, röd paprika, ngn rödlöksring och kanske gräslök, grovmald svartpeppar på.
Eller äggmacka: valfri macka med stekt ägg. Bregott om man vill, kanske lite Ejderns kaviar. Tadaa!
hahavaffan
2009-10-28, 21:35
Börja med en fryst Fazer Rågkus.
Rosta den i en brödrost tills den går att dela. Dela på den och vänd den in och ut så att säga. Och rosta insidan av den en kort stund.
Bred på Bregott Extrasaltat.
Lägg på några skivor stark ost.
Skiva gurka och lägg på några skivor.
Njut.
Märk väl att Rågkusarna MÅSTE frysas och rostas, annars smakar dom torr gammal jävla skosula. Och de ska ätas så fort som bara möjligt efter rostningen. Detta är högst essentiellt.
Åhh, tack för denna... *gah!* bantar
Topp 5 of the top of my head:
*ciabatta, ruccola, ekobiff (rosa i mitten, viktigt..*drool*), nymalen peppar (röd, grön, svart, vit) med smörstekta kantareller. Bonjour färskost kantarell fungerar också. ....
Gah en sån ska jag göra imorgon ... ups dreglade på tangentbordet.
Gah en sån ska jag göra imorgon ... ups dreglade på tangentbordet.
Jag med tror jag.. *drool* Skippar man brödet är det ju ingen macka, men fortfarande himla gott! (fast mackan gör inmosandet i truten lättare och ännu lite godare)
Rockhard
2009-10-28, 22:10
Vit baguette
Smör
Skinka
Ost
Isbergssallad
Tomat
Senap
NoPainNoGain
2009-10-29, 00:13
Baguette med rostbiff & potatissallads. Klockrent.
Polarkraft extrem + ketchup + oregano + ost, micra tills osten smällt, blir lite som pizza. Supergott!
Det är jul snart
Vörtbröd en jävla massa russin i
Skinka 4-5 skivor på varje macka
Rikligt med starksenap! :hbang:
Sluutaaaaaaaaaaaa:Virro*gah!**cry**drool*
LadyInsane
2009-10-29, 00:45
Vit formfranska med jordnötssmör.... *cupid*
Deceiver85
2009-10-29, 00:46
Ciabatta, brieost, ruccola-sallad, pepparsalami...AWESOME!
Jag har mååånga favoriter, många fler än de tre nedanför :)
Knäcke med lite bregott extra saltat och heta kräftstjärtar i aioli.
Polarbröd med messmör och ost.
Lingongrova med bredbar leverpastej och rödbetssallad.
http://i36.tinypic.com/rhvr7k.jpg
Det enklaste enkla.
Random bröd. På med smör, skinka och en jävla massa ost. Random krydda. Fram med mackgrillen. *drool*
Fullkornsbröd, majonnäs, ägg.
Blir inte godare än så.
Annars, om man pallar är räk- och äggmackor alltid goda. Jordnötssmör + sylt är en annan mindre nyttig favorit. Avokado, tomat och sallad + olivolja funkar också bra.
Deceiver85
2009-10-29, 00:53
Jag har mååånga favoriter, många fler än de tre nedanför :)
Ska det vara rödbetssallad så ska det vara köttbullar också! Mums!
Har tre klara favoriter:
1. Vörtbröd/julknäcke, bregott, julskinka och starksenap(skånsk!!!!)*drool*
2. Knäckebröd med bregott och kallrökt/gravad/najadrökt lax*drool*
3. Och till sist min favvo, lingongrova med bregott, skivad banan och ovanpå det några strängar kaviar*drool**drool*
:eating:
Trapper Buzz
2009-10-29, 01:02
Just nu keso och kaviar. Någon goudaskiva kan också hitta dit.
Brödet kan vara Frisk och Fröig.
Bump.
Topp 5 just nu:
Rågkusar med smör och kokt ägg.
Rostat bröd med jordnötssmör.
Ciabatta med smör och prästost.
Wasa sport med smör/ messmör.
Tunnbröd med smör och ost.
Rostat vit formfranska med ost och marmelad.
The_RobRoy
2017-01-18, 08:38
ICA Maxi i Solna säljer ett butiksbakat bröd som är helt himmelskt gott när det är färskt, någon typ av ciabatta med nötter i. Sen ordentligt med bregott och ost och skinka, fyfasen va gott..
..kanske den enskilda mat-saken jag saknar mest här i Hongkong.
Lämplig fralla från det lokala konditoriet. Smör, ost, leverpastej, smörgåsgurka och lite persilja.
Lämplig fralla från det lokala konditoriet. Smör, ost, leverpastej, smörgåsgurka och lite persilja.
Lite besviken att du inte svarade en blond tjej och en polare kl 02.00 en lördagsmorron.
OnT: Pulled pork, baugette, vitlöksmajonäs och stekt lök.
Lite besviken att du inte svarade en blond tjej och en polare kl 02.00 en lördagsmorron.
OnT: Pulled pork, baugette, vitlöksmajonäs och stekt lök.
Hm, förstår vad du menar men då är jag hellre osten i två yppiga blondiners macka.
shadowfire
2017-01-18, 09:55
Polarkaka
På med lite smör
Hyvla på ett dundertjockt lager med ost.
Sån lång 400g färsk baguette från Ica som man delar först på mitten och sen skär upp på längden, i med philadelphia vitlök/örter, rostbiff, gouda, skivad plommontomat och gurka på ena halvan. Andra halvan gör man en tonfiskröra på icas tonfisk i olja, creme fraiche, purjolök, seefoodkryddan från Ica+svartpeppar och paprikapulver. Sen täcker man brödet med sallad på insidan så att röran inte gosar ner brödet, i med röran så att baguetten är typ 10cm vidgad, skivar ett eller två hårdkokta ägg som man lägger ovanpå röran, sen svullar man båda halvorna tillsammans med kaffe och fyller skäggreserverna till max. Standardförätt.
Illustrerade mannen
2017-01-18, 11:10
Förbannat jobbig tråd! Äter inte bröd, men blir svårt sugen... *gah!*
ica selection osötat bröd med olivolja + smör + lagrad prästost
ApexProcyon
2017-01-18, 12:21
Limpsmörgås med ost (gärna gouda) doppad i svart kaffe.
Tips: Lyssna på podden "80 väldigt goda mackor" med David Sundin och Albin Olsson. Jävla trevlig podd.
Har skaffat mig en favoritmacka därifrån: formbröd stekt i smör med gravad lax och gravlaxssås samt citron och/eller lime. Väldigt god macka.
VoDaresVins
2017-01-18, 16:21
Favoriten äts nån gång per år kring julafton.
Mörk limpa
Smör
Julskinka
Ost
Saltgurka
Kan även tipsa om en överaskande god simpel en. (Tror det var Askungens ostmacka i Musses kokbok från 80-talet).
Skivat ljust bröd.
Bred senap på två skivor, lägg ost emellan, värm i stekpanna med smör. Sjukt gott.
Betyder favorit den man gör oftast eller den man tycker är godast?
Oftast:
Rostat bröd
Majonnäs
Ketchup
Stekt ägg
Serveras som dubbelmacka
Godast:
Frukt- och valnötsbröd
Olivolja, balsamvinäger, sriracha, honung
Avocado, ruccola, tärnad muscat, buffelmozzarella,
solrosfrön, paprika, soltorkade tomater och rostad lök
Minikubik
2017-01-18, 16:57
Lidls ostfralla
Braegott extra saltat
Cheddarost samt rökt kalkon
Så lätt, så gott
Mitt egna bageribröd, med smör och ost.
Jordnötssmör med skivad banan och sylt
Tunnbrödsrulle fyllt med det mesta =)
Det mesta det går och göra allt med bröd och mackor faktist.
nissenice
2017-01-19, 08:39
nu äter jag sällan bröd men favoriterna är antingen leverpastej eller jordnötssmör :D
shut teh face
2017-01-19, 12:46
Alla sorters mackor är goda. *popcorn*
Jordnötssmör med salami och tomat är en oväntat bra kombo
Rejält med smör och en god ost är en annan favorit
Ibland är det godast med keso och örtsalt, när man är sugen på något lite nyttigare.
Hembakt valnötsbröd med nylagad hummus!
Raschmus
2017-01-19, 12:59
Nybakad fralla som är ljusare än vit med pissemösmör och ännu mera ost (givetvis underdelen).
Annars är rostmacka med smör, avokado, tomat och aromatkrydda rätt läckert.
Godaste mackan är nog vanlig ägg o sill smörgås.
Rostat bröd med smör, mesost och gurka.
Rostat bröd med smör, brieost och någon marmelad eller sylt.
Rostat surdegsbröd i stekpannan (med olivolja). Gnid in med färsk vitlök. Ugnsbakad tofu med rosmarin och havssalt som bas på mackan. En perfekt avokado, tunt skuren (efter skalning) och snyggt utspridd ovanpå basen av tofu. Toppa med en touch oregano och potatiskrydda. Mosa resterande del av vitlöksklyftan och sprid ut ovanpå avokadon.
Ätes ibland som middag, typ en butiksbakad limpa surdegsbröd med 1 block tofu som legat och gottat sig i ugnen med 2-3 avokados till.
Macros för detta:
550g Surdegsbröd
270g Tofu naturell (kung markatta)
3 avokados (~300g)
~15g olivolja
2383 kcal
96g protein
303g Kolhydrat
89g fett
Ciabatta bröd
Smör (extrasaltat)
Ost, skinka, tomat och gurka
Mums :)
Jag gillar att använda tunnbröd till diverse matlådor på jobbet och sleva upp maten med dem, om det nu räknas som en "macka". Där funkar det mesta av allting, typ långkok och dylikt.
Blev en del Philly Cheese Steak sandwich i höstas
Ciabatta / Baguette
Kött, strimlat och stekt
Lök, gärna karamelliserad
BBQ sås
Massa ost, cheddar
Annars fungerar tunnbrödsrullar fint:
Tunnbröd, gärna morsans hembakade
Smör
Ost
Skinka
Sallad
Gurka
Paprika
Raschmus
2017-01-24, 18:39
Blev en del Philly Cheese Steak sandwich i höstas
Ciabatta / Baguette
Kött, strimlat och stekt
Lök, gärna karamelliserad
BBQ sås
Massa ost, cheddar
Annars fungerar tunnbrödsrullar fint:
Tunnbröd, gärna morsans hembakade
Smör
Ost
Skinka
Sallad
Gurka
Paprika
En del av min framtidsdröm att bli förmögen bottnar i en målbild med dig som anställd heltidskock i mitt casa. I tjänsten ingår att du PT:ar mig i SL.
Wilshere
2017-01-24, 20:00
Ciabatta
Curry dressing med liiite mango chutney
Kycklingfile
Tunnbrödsrulle
Tonfisk, Creme fraiche, majonnäs och hackad purjolök.
Köttfärsmackor är extremt gott med, bara att steka köttfärs, på med ost och in i ugnen tills osten är smält och sedan dressing, tycker Max sour cream pepper passar perfekt till denna kombon.
Rostbröd
Marmelad
Ost
Fuckyes!
Skickat från min iPhone med Tapatalk
http://big.assets.huffingtonpost.com/pbsang2.jpg
skogaholmslimpa, bregott, banan och kalles kaviar!
bästa någonsin.
norsk favorit
grovbrød, smör, nugatti air, brunost och jordgubbssylt.
Arigold1
2017-01-25, 23:24
Gjorde en idag schysst macka idag, jävligt god.
Italienskt lantbröd (3 skivor)
Bregott
Rikligt med prosciutto skinka
Gjorde en idag schysst macka idag, jävligt god.
Italienskt lantbröd (3 skivor)
Bregott
Rikligt med prosciutto skinka
En skinkmacka är alltid gott.
Jag gillar att använda tunnbröd till diverse matlådor på jobbet och sleva upp maten med dem, om det nu räknas som en "macka". Där funkar det mesta av allting, typ långkok och dylikt.
Aah, på samma tema använder jag flera gånger i veckan libanesiskt pitabröd istället för bestick.
Jag håller med, en skinkmacka är aldrig fel :)
shut teh face
2017-01-26, 12:07
Rostat vitt bröd, rejält med smör och skivade varma köttbullar
Nybakad scones med smör, marmelad
Ja det finns för mycket goda mackor helt enkelt, och alldeles för enkelt att göra onyttiga och äta för mycket. :d
Edit: fast en nyttig kom jag på här nu
Grovt bröd
Majonäs
Tomat
Gräslök
Purjolök
Citronpeppar
Ägg
Grovt bröd
Hembakat vörtbröd med julskinka! OCH man ska inte glömma grovsenapen!
Eller den osunda/barnsliga mackan, rostat vitt bröd, extra saltat Bregott med ost, doppad i oboy ;D
Rallahalva
Philadelphiaost pepparrot
Rostbiff
Ost
Stekt ägg
Två strängar stark senap
Aah, på samma tema använder jag flera gånger i veckan libanesiskt pitabröd istället för bestick.
Vad är skillnaden mot "vanliga" pitabröd?
Aah, på samma tema använder jag flera gånger i veckan libanesiskt pitabröd istället för bestick.
De är rätta takter...
Time to go to bread... jag menar bed.
HMS Laestander
2017-01-27, 22:04
Vad är skillnaden mot "vanliga" pitabröd?
"Vanligt" pitabröd är mindre till storlek och man skär upp det för att fylla, libanesiskt pitabröd är mer åt svenskt tunnbröd men med annan smak och dessutom ganska mycket större. Som en megatortilla, fast annorlunda smak.
Personligen har jag dille på Hönökaka. Smör och skinka, viker brödet på två och sen är det bara gasa.
Shqypnia
2017-01-27, 22:06
Nybakat varmt bröd med marmelad på..
Vad är skillnaden mot "vanliga" pitabröd?
Väldigt mycket tunnare. Tänk dig ett mellanting mellan vanliga pitabröd och tacobröden (de platta tunna) någonstans där hamnar man.
Edit: Någon hade visst redan svarat..
An Iron Soul
2017-01-28, 10:52
På sistone hembakt limpa/bageri med avokado och örtsallt
Det låter ju smaskens. Tunna bröd ftw. Nackdelen med vanliga tunnbrödsrullar är ju om maten är lite såsig då det lätt kan rinna. Införskaffas den libanesiska varianten i en vanlig livsmedelsaffär?
Minikubik
2017-01-29, 10:48
Det låter ju smaskens. Tunna bröd ftw. Nackdelen med vanliga tunnbrödsrullar är ju om maten är lite såsig då det lätt kan rinna. Införskaffas den libanesiska varianten i en vanlig livsmedelsaffär?
De flesta större tror jag har dom, brukar köpa mina på willys
Det låter ju smaskens. Tunna bröd ftw. Nackdelen med vanliga tunnbrödsrullar är ju om maten är lite såsig då det lätt kan rinna. Införskaffas den libanesiska varianten i en vanlig livsmedelsaffär?
De flesta större tror jag har dom, brukar köpa mina på willys
Garant har väl t.o.m ett eget libabröd nuförtiden?
http://www.garantskafferiet.se/filer/02-vara-produkter/brod--kakor/brod/7340083447211_c1c1.jpg
Tkr lavash bröd är bättre för matfyllningar allt =)
Stabilt som fan. :D
wilhelmblomgren
2017-01-29, 23:28
Tunnbrödsrulle med massa goja, ex. prästost, majonnäs, skånsk senap, skinka (eller annan köttsort), spenat, isbergssallad och sriracha.
An Iron Soul
2017-01-29, 23:30
Jag tänker på fett, sött, salt och att det är mörkt. Det är skitsamma hur den ser ut bara det smakar gott. :d
Gårdagens tacoköttfärs på valfritt bröd, orimligt mycket ost och sedan in i micron *drool*
wilhelmblomgren
2017-01-30, 22:56
Gårdagens tacoköttfärs på valfritt bröd, orimligt mycket ost och sedan in i micron *drool*
Låter smask!
Beställer härifrån http://lelapinbangkok.com/
moderato
2017-01-31, 15:26
Grym tråd!
Har 1000 recept men har kört på detta ett tag:
Garants ekologiska riskakor, en burk tomatpuré med lock jag har i kylen - bre på valfri mängd tomatpuré, skinka el/champinjoner om jag har det (brukar undvika trötta halvfabrikatsskinkor), en bättre nypa oregano och peppar att krydda med under och över, ost, återigen oregano på toppen och in i mikron.
"pizzamacka". går självklart att köra med knäckebröd ala knäckepizzan eller rostat bröd och sen in i mikron. Mumz!!! :D
wilhelmblomgren
2017-01-31, 18:11
Makrill och majonnäs är en överraskande god kombination!
Brukar inte käka mackor så ofta, men blivit några tack vare denna tråden :D
Gårdagens kvällsmat
Ciabatta, Pulled pork (ca 300g) och cheddarost.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/70754029/mat/2017/Vinter/pulledpork_ciabatta.jpg
Förra veckans Philly cheese steak sandwish
Ser jävligt liten och trött ut på bild, men god var den!
Fläskkarré, lök, bbqsås och cheddarost
https://dl.dropboxusercontent.com/u/70754029/Mat/2017/Vinter/2017-01-29%2020.48.00.jpg
wilhelmblomgren
2017-02-04, 01:50
Sloppy joes är riktigt najs!
nissenice
2017-02-04, 08:51
Sloppy joes är riktigt najs!
har du något bra recept på dessa? :D
har varit sugen men finns ju sjukt många olika recept ;)
wilhelmblomgren
2017-02-05, 00:38
har du något bra recept på dessa? :D
har varit sugen men finns ju sjukt många olika recept ;)
Färs+valfri gegga+hamburgerbröd. Done!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.