handdator

Visa fullständig version : Ägg


Maaattias
2003-09-05, 21:18
Tjo...

Idag har jag svept 6 råa ägg....

har hört massa snack om att de e dålig för de höjer kolesterolvärdet i kroppen.. Jag har sökt lite på dett men inte riktigt hittat... Jag vet inte vad de innebär me kolesterolvärde... :notme:

Nån som kan förklara det ?

Och hur många ägg kan man äta per dag utan att det händer?

kharon
2003-09-05, 21:27
Paulun har två stycken artiklar om ägg:

http://www.paulun.com/pwd/art/agg.shtml
http://www.paulun.com/art/pasken.shtml


Varför äter du råa ägg? Så mycket godare kokta/stekta/förlorade/omelett.. Dessutom finns ju alltid salmonellarisken..

jag äter också runt 6 ägg per dag, King Grub får väl i sig runt 10-12 om jag inte har helt fel, och det är en man som har koll på näringslära, så du behöver nog inte oroa dig.

Jon2
2003-09-05, 23:38
Själv tycker jag knäkta äggvitor i mjölk som man sveper är det enklaste sättet man kan få i sig protein på.

Wiiking
2003-09-06, 00:13
Jag äter en hel del ägg jag med och då helst råa av samma anledning. 4 råa ägg i ett glas mjölk går ner så mycket enklare än 4 kokta. Så är det i alla fall för mig.

King Grub
2003-09-06, 05:41
Råa ägg äter man INTE. De innehåller ett protein som heter avidin, vilket binder b-vitaminet biotin till sig och hämmar upptaget rejält, vilket kan leda till b-vitaminbrist. Plus att det finns en, visserligen liten, risk för salmonellasmitta.

Koka, stek eller ät dem i omelett, men inte råa.

Kolesterolet har varit uppe ett otal gånger, t ex här:

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?s=&threadid=12952&highlight=%E4gg+kolesterol

kharon
2003-09-06, 06:20
Själv kokar jag upp alla ägg jag ska käka under dagen på morgonen medan jag käkar frukost. Sen är det bara att ta fram ur kylskåpet. :eating:

Alternativt gör jag en omelett med tonfisk/räkor/ost etc.


Förlorade ägg är både coolt och gött som omväxling!
http://hem.passagen.se/acn62/recept.html
jobbigast att göra dock. inget svårt ändå.

kharon
2003-09-07, 10:48
Angående biotinbristen p.g.a. råa ägg skriver Paulun följande i boken "ät, träna, prestera"

"Brist är ovanligt, men går att framkalla om man äter stora mängder råa äggvitor varje dag. Det är protein i äggvitorna som heter avidin som är boven i dramat. Avidin och biotin bildar tillsammans ett oerhört starkt komplex i tunntarmen. Detta komplex kan vi inte absorbera och biotinet hamnar på så sätt i toaletten. Det har upskattats att det krävs cirka 24 råa äggvitor dagligen för att åstadkomma brist. En rå äggvita då och då gör ingen skada."

King Grub
2003-09-07, 10:55
Brist och optimalt upptag för att maximera träningsresultaten är två skilda saker, och kan vara rätt långt ifrån varandra. :)

Prankie
2003-09-07, 11:29
Originally posted by King Grub
Råa ägg äter man INTE. De innehåller ett protein som heter avidin, vilket binder b-vitaminet biotin till sig och hämmar upptaget rejält, vilket kan leda till b-vitaminbrist. Plus att det finns en, visserligen liten, risk för salmonellasmitta.

Koka, stek eller ät dem i omelett, men inte råa.

Kolesterolet har varit uppe ett otal gånger, t ex här:

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?s=&threadid=12952&highlight=%E4gg+kolesterol

Jag vågar inte ifråsätta din stora kunskap inom näring men är det inte så avidin finns i äggvitan så om man bara äter det kan det leda till B-vitaminbrist? Om man samtidigt äter gulan så är det inge fara för att det är en av de mest b-vitaminrika mat osv...
Inte säker dock.

EDIT: Nån där uppe har tydligen redan nämt det. :)

King Grub
2003-09-07, 12:54
Originally posted by Prankie


Jag vågar inte ifråsätta din stora kunskap inom näring men är det inte så avidin finns i äggvitan så om man bara äter det kan det leda till B-vitaminbrist? Om man samtidigt äter gulan så är det inge fara för att det är en av de mest b-vitaminrika mat osv...
Inte säker dock.

EDIT: Nån där uppe har tydligen redan nämt det. :)

Det spelar mindre roll hur mycket b-vitamin gulan innehåller när avidinet ganska effektivt motverkar upptaget av det.