Visa fullständig version : Påverkan på energiförbrukning och fettoxidation av frukostens GI & GL
King Grub
2009-10-24, 15:19
BACKGROUND AND AIM: Glycemic index (GI) and Glycemic Load (GL) are parameters of carbohydrate bioavailability able to influence risk of chronic diseases. GL can be lowered either by reducing carbohydrate intake or by reducing the GI of the carbohydrate moiety of a mixed meal. These two approaches might have a different impact on Dietary-Induced Thermogenesis (DIT) and preferential substrate oxidation in the postprandial period, which are variables known to be involved in the regulation of body weight and body composition. This dietary, crossover intervention trial was designed to evaluate the effect on DIT and Respiratory Quotient (RQ) of three isocaloric breakfasts different in GI and/or GL (high GI and high GL [HGI-HGL] vs. low GI and low GL [LGI-LGL]; vs. high GI and low GL [HGI-LGL]) followed by a standard meal.
METHODS AND RESULTS: RQ and DIT were measured in 16 lean young males by indirect calorimetry for 8h. DIT resulted significantly higher after the LGI-LGL compared to the HGI-HGL breakfast (p<0.05). Postprandial changes in RQ differed among all breakfasts (p<0.001). RQ increased from baseline after the two breakfasts with highest carbohydrate content and significantly more after the HGI-HGL than after the LGI-LGL (p<0.02), whereas it decreased after the HGI-LGL breakfast, which contained a higher amount of fat.
CONCLUSIONS: Reducing the GL of a meal by reducing GI seems an effective strategy to increase energy expenditure while maintaining a good rate of lipid oxidation. This might be related to different profiles of postprandial hormones affecting substrate oxidation.
Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Oct 14. The effect of breakfasts varying in glycemic index and glycemic load on dietary induced thermogenesis and respiratory quotient.
Snorkelfarsan
2009-10-25, 20:13
Är det korrekt av mig att dra en annan slutsats - som inte är direkt relaterad till studiens mål och säkert redan känd för många; att man sänker GL när man äter något med lågt GI? Dvs äter man en normal frukost med lågt eller mellanlågt GI behöver man inte oroa sig för högt GL (så länge man inte överäter osv)?
Eddie Vedder
2009-10-25, 21:09
Är det korrekt av mig att dra en annan slutsats - som inte är direkt relaterad till studiens mål och säkert redan känd för många; att man sänker GL när man äter något med lågt GI? Dvs äter man en normal frukost med lågt eller mellanlågt GI behöver man inte oroa sig för högt GL (så länge man inte överäter osv)?
Högt GL innebär per automatik stor blodsockerhöjning, det är ju skillnaden på högt GI som kräver en viss mängd.
Jag förstår inte riktigt resonemanget. Menar du att högt GL baserat på produkter med lägre GI är bättre än samma GL men med lägre GI i produkterna?
Är det korrekt av mig att dra en annan slutsats - som inte är direkt relaterad till studiens mål och säkert redan känd för många; att man sänker GL när man äter något med lågt GI? Dvs äter man en normal frukost med lågt eller mellanlågt GI behöver man inte oroa sig för högt GL (så länge man inte överäter osv)?
Eftersom du minskar GL med medel- eller lågt-GI så ökar du i alla fall chansen att du inte får ett högt GL. Om du får det bestäms av fler faktorer än bara GI, bland annat mängden du äter.
Snorkelfarsan
2009-10-26, 13:07
jag menade ungefär det som z_bumbi svarade på. Att GI kan hjälpa till att sänka GL, men att det även är andra faktorer som avgör, t ex mängden kolhydrater så klart.
Säg att man äter 150g havregryn kokt havregryn och 200g banan, nånting som ger et ganska lågt GI, men lär det inte bli ganska mycket kolhydrater? Dvs, hur mycket kolhydrater kan man äta innan "the load" blir väldigt hög? Varierar det som med allt annat?
King Grub
2009-10-26, 13:20
GL är GI delat med hundra och multiplicerat med livsmedlets kolhydratinnehåll i gram.
Jag gissar att det är som med det mesta andra vad gäller hälsan dvs om inga andra riskfaktorer finns så är hälsopåverkan av ett högt GL väldigt låg. Uppfyller en person en rad andra riskfaktorer så är det något man bör tanka mer aktivt på.
Havregrynsgröt och banan är med andra ord inget jag skulle oroa mig för en något så när frisk person som rör sig "normalt" eller mer. Mängden kolhydrater är i exemplet är dessutom inte så stor.
Snorkelfarsan
2009-10-26, 23:21
Jag gissar att det är som med det mesta andra vad gäller hälsan dvs om inga andra riskfaktorer finns så är hälsopåverkan av ett högt GL väldigt låg. Uppfyller en person en rad andra riskfaktorer så är det något man bör tanka mer aktivt på.
Havregrynsgröt och banan är med andra ord inget jag skulle oroa mig för en något så när frisk person som rör sig "normalt" eller mer. Mängden kolhydrater är i exemplet är dessutom inte så stor.
Nej, det var nog inte så mycket, blir ju bara runt 150g. dåligt exempel :). Men hur som helst har du rätt i att den påverkan högt GL kan ha inte är något att "oroa" sig för, för en normal, aktiv individ.
och tack för formeln king grub
Elfsberg
2009-10-27, 09:46
Ursäkta mig, men vad är GL? Jag har aldrig hört talas om det.
King Grub
2009-10-27, 09:52
Glycemic load, glykemisk belastning.
Eddie Vedder
2009-10-27, 10:03
Ursäkta mig, men vad är GL? Jag har aldrig hört talas om det.
http://traningslara.se/blogg/gi-och-gl-en-kort-beskrivning/
Elfsberg
2009-10-27, 13:35
Glycemic load, glykemisk belastning.
http://traningslara.se/blogg/gi-och-gl-en-kort-beskrivning/
Tack så mycket.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.