handdator

Visa fullständig version : Omega-3 mot allergi?


jontet
2009-09-22, 11:46
Jag läste ett inlägg på kostdoktorns(lchf-förespråkare) webbsajt som handlade om att barn som käkade mycket fisk och mättat fett hade mindre allergier ( http://www.kostdoktorn.se/smor-och-fisk-mot-allergier ).


Min tråd här handlar dock inte om den artikeln utan om en av kommentarerna till den, där kostdoktorn(Eenfeldt) klistrar in följande bunt studier som handlar om omega-3 supplementering mot allergi/astma:
Snabba exempel på randomiserade studier med effekt av Omega-3 på allergiska symtom:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19154523
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19001792
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18614738
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18241260
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16424411
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15610365
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15480319
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14657879

Fanns en hel del...

Jag är ganska dålig på att tolka studier men av det jag kan läsa verkar det i studierna som att omega-3 supplementering har effekt på allergi/astma.

Jag är själv atopiker och åretrunt-allergiker (säng/damm-kvalster, pollen). Jag kör på antihistaminer samt nasala glukokortikoider(lokalverkande kortison, näsan) och har fått veta att detta är det enda jag kan göra för att minska besvären förutom att hålla mig borta från allergenerna i bästa mån.
Aldrig någonsin har jag utförligen läst att omega3 supplementering skulle ha effekt och då har jag ändå spenderat en hel del tid framför datorn surfandes efter tips för att minska mina allergiska besvär.

Är det någon som vet något mer om det här eller har lust att tolka studieresultaten för en lekman?

Kanske någon som har anekdotisk evidens för att det skulle funka. Altså fått minskade allergiska besvär efter att de höjt sitt intag av omega3?

jontet
2009-09-23, 21:13
minibump , sista försöket innan tråden dör. Jag är verkligen nyfiken

kidneyinlodz
2009-09-23, 21:19
Jag testar lite själv och äter 5g dagligen, men har inte märkt ett skvatt på min allergi. Ätit ca 3v hittills.

Sverker
2009-09-24, 06:02
Fetter är tröga system. Du måste fylla upp förråden i kroppen innan det kommer resultat som går att räkna. Det tar 8 - 10 veckor innan resultaten kommer.



Jag håller en låg profil eftersom jag aldrig läst om allergi och fetter. Att Omega-3 kan dämpa olika reaktiner är tydligt men att hindra dem från att starta kan jag inget om.

jontet
2009-09-24, 07:40
tackar för svaren :)

Mental
2009-09-24, 09:16
Vad jag utläser ur de länkade studierna så ser man kopplingar mellan omega3 och inflammatoriska mekanismer, som kronisk astma och liknande, villket inte känns som en nyhet, även att omega3 intaget hos modern påverkar fostrets känslighet för allergener tydligen. Men jag ser inte direkt några kopplingar till vanliga allergier och vad mättat fett skulle ha med saken att göra ser jag inte heller i några studier.

Men att komma upp i vettiga nivåer av omega3 ser jag bara som posetivt, så det är helt klart värt att prova, men överdriv inte, för mycket omega3 är negativt det med.

mr ruhl
2009-09-26, 16:00
Vad jag utläser ur de länkade studierna så ser man kopplingar mellan omega3 och inflammatoriska mekanismer, som kronisk astma och liknande, villket inte känns som en nyhet, även att omega3 intaget hos modern påverkar fostrets känslighet för allergener tydligen. Men jag ser inte direkt några kopplingar till vanliga allergier och vad mättat fett skulle ha med saken att göra ser jag inte heller i några studier.

Men att komma upp i vettiga nivåer av omega3 ser jag bara som posetivt, så det är helt klart värt att prova, men överdriv inte, för mycket omega3 är negativt det med.

när blir det för mycket? finns det någon studie på det? och när det blir för mycket, vad är biverkningarna?

mikaelj
2009-09-26, 16:15
när blir det för mycket? finns det någon studie på det? och när det blir för mycket, vad är biverkningarna?

Det mest anmärkningsvärda är att blodet får försämrad levringsförmåga, t.ex. hjärnblödning.

För att det skall ske får du äta väldigt mycket fisk samtidigt som du minimerar ditt intag av omega-6.

Mental
2009-09-26, 17:12
Det mest anmärkningsvärda är att blodet får försämrad levringsförmåga, t.ex. hjärnblödning.

För att det skall ske får du äta väldigt mycket fisk samtidigt som du minimerar ditt intag av omega-6.

Med normal kost kommer man aldrig nå några farliga nivåer, men folk kan ju överdriva in absurdum med kosttillskott. Ta bara C-vitamin, ett av de allra enklaste vitaminerna att få i sig via kosten, tar folk tillskott för som innehåller 1000mg per brustablett, när RDI ligger runt 60mg.
Visst den är vattenlöslig och överskott kissas ut. Men den ska ju snurra ett par varv i systemet innan vi kommer dit. Och det är en stark och viktig antioxidant. Att stoppa i sig stora mängder antioxidanter bör rimligen påverka även nyttiga oxidationsprocesser i kroppen, tex immunförsvaret.

stevebc
2009-09-26, 17:14
Det mest anmärkningsvärda är att blodet får försämrad levringsförmåga, t.ex. hjärnblödning.

För att det skall ske får du äta väldigt mycket fisk samtidigt som du minimerar ditt intag av omega-6.Är det därför omega-3 är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar? För att det "mjukar" upp blodet så blodproppar osv inte inträffar lika lätt? Förutom den uppenbara inflammationssänkningen då.

Eddie Vedder
2009-09-26, 17:16
Är det därför omega-3 är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar? För att det "mjukar" upp blodet så blodproppar osv inte inträffar lika lätt? Förutom den uppenbara inflammationssänkningen då.

Kan nog vara en anledning ja. En annan är ju att insulinkänsligheten förbättras via bättre cellmembranpermeabilitet. Och en bättre insulinkänslighet är ju något som indirekt ger mindre inflammationer även det.

Sverker
2009-09-26, 17:18
Är det därför omega-3 är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar? För att det "mjukar" upp blodet så blodproppar osv inte inträffar lika lätt? Förutom den uppenbara inflammationssänkningen då.

Ja, ungefär så.

the Wire
2009-09-27, 08:38
Kan nog vara en anledning ja. En annan är ju att insulinkänsligheten förbättras via bättre cellmembranpermeabilitet. Och en bättre insulinkänslighet är ju något som indirekt ger mindre inflammationer även det.

Hur förbättras insulinkänsligheten via bättre cellmembranspermeabilitet? För det första verkar insuln på receptorer. För det andra, gör ändrad lipidsammansättning i ett cellmembran att det blir mer permeabelt? Möjligen börde väl fluiditeten påverkas men en generellt högre permeabilitet känns väl inte som något possitivt, eller?