Visa fullständig version : Diabetes av vanlig kost?
Pellegris
2009-08-04, 20:55
Hallå!
Hur stor risk finns det att få diabetes om man äter en ganska kolhydratrik kost. Då menar jag ris, potatis och pasta med mera och inte godis och glass.
Är det snabbheten, mängden eller antalet mål med kolhydrater som är det farliga?
Är det gi (snabbheten) eller II (insulinsvar) som är det farliga? Rent spontant så känns det som att det är gi efter som vad jag läst så har vassle ett högre II än tex socker, och det är väll socker man brukar varna för när det gäller diabetes.
Under vilka förutsättningar? Sitter du bara å spelar wow hela dagarna lär det inte göra dig gott att svulla i dig mat iaf.
Hallå!
Hur stor risk finns det att få diabetes om man äter en ganska kolhydratrik kost. Då menar jag ris, potatis och pasta med mera och inte godis och glass.
Omöjligt att bedöma risken för en enskild individ. Men det är många faktorer som påverkar varav kosten är en. Ställer man höga krav på betacellerna kan man kanske säga att risken för att dessa ska tappa en del av funktionen ökar men helt omöjligt att säga till hur stor grad. Väldigt olika för olika personer. Håller du en relativt regelbunden och lagom nivå på den fysiska aktiviteten får du troligen en överlag bättre insulinkänslighet etc. Som sagt, det är många faktorer som påverkar.
Vissa av dessa faktorer kan man själv påverka, t.ex. livsstilsfaktorer, men andra är svårare som ex. ålder och gener.
King Grub
2009-08-04, 21:10
Det enda man kan säga med rätt stor säkerhet i sammanhanget är att överätning ökar risken; att äta sig tjock. Inaktivitet. Att snabba kolhydrater kombinerat med överätning ökar risken är inte osannolikt. Högglykemiska kolhydrater vid energiunderskott verkar inte ha någon speciellt negativ hälsopåverkan, då själva energiunderskottet utövar en skyddande effekt mot det mesta.
Apos78: Att betacellerrna inte hänger med är väl sällan problemet vad gäller kost, för då är det typ 1-diabetes, och den är snarare autoimmun.
Utan istället att du har gått och blivit insulinresistent, vilket är förstadiet till åldersdiabetes ("typ 2-diabetes", insulinoberoende diabetes). Insulinresistens får du av att du har höga nivåer insulin under lång tid, vilket nöter på insulinreceptorerna i onödan. Ett sätt att minimera mängden insulin i blodet över tid är att använda kroppen, så muskelglykogenlagrena i kroppen inte är fulla hela tiden, och därmed tillåta glukoset att komma in där.
Apos78: Att betacellerrna inte hänger med är väl sällan problemet vad gäller kost, för då är det typ 1-diabetes, och den är snarare autoimmun.
Bara ett exempel för att visa på hur mycket det är som påverkar. Var också ett "kanske" med där ;).
Sen bidrar den fysiska aktiviteten med mer än att bara skapa utrymme för glykogeninlagring genom insulinoberoende glukosupptag vilket jag tror medieras av kalciumjoners påverkan på translokationen av GLUT-4 i cellen.
Även om insulinbristen är relativ vid typ-2 lär det inte vara osannolikt att det beror på endera minskad insulinkänslighet, försämrad insulinproduktion eller en kombination av båda.
Men visst, orsaken till betacellsdestruktionen vid typ-1 är inte kostrelaterad.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.