Logga in

Visa fullständig version : Skillnad mellan kokt och okokt Couscous.


TSullivanM
2009-08-04, 10:30
Hallå!

Jag tittade precis på innehållsförteckningen över den Couscous jag nu köpt och fann den lite intressant.

Den innehåller okokt (per 100g):

339 kcal. 11,0g protein. 71,0g kolhydrat.

Och kokt:

188 kcal. 6,1g protein. 38,0g kolhydrat.


Ganska stor skillnad tycker jag. Hur kommer detta sig? Vad är det som händer egentligen?

Personligen när jag tillagar den gör jag på följande sätt. Jag häller Couscousen i en skål "rå" kokar sen upp lite vatten vilket jag häller över i skålen, låter det svalna ett par minuter och äter sen.

Räknas det som kokt? I så fall är det ju en extremt snabb process som gör att energiinnehållet nästan halveras.

magdalenae
2009-08-04, 10:34
Couscousen suger ju upp vattnet du häller på men vatten innehåller ju ingen energi. Det gör ju att energiinnehållet "förändras".

Xenomore
2009-08-04, 10:37
100gr okokt + 1dl vatten = 200gram kokt.
100gr kokt couscous = 50gr okokt + 50gr vatten.
Eller?

TSullivanM
2009-08-04, 10:37
Hm okej. Alltså om jag skulle väga om det då, är det så dem tänker? :)

Så om jag häller i 100g "rå" couscous då är det precis det energiinnehållet jag ska gå på. Sen att själva "maträtten" har blivit tyngre pga vattnet, det struntar ju jag i.

** Jag har precis börjat ett projekt att räkna kalorier vilket jag inte gjort tidigare. Jobbigt i början.

mattilainen
2009-08-04, 10:39
Alltså äter du 100 gram okokt kommer du antagligen äta 200 - 300 gram kokt. Det är som med ris. Det sväller och som magdalenae säger så måste är det vatten.

Kolla hur mycket du behöver äta okokt för att bli mätt och sen kollar ud hur mycket kokt du behöver äta för att bli mätt. Det kommer hamna kring samma kcal.

TSullivanM
2009-08-04, 10:41
Så säg att jag vill ha i mig just 339kcal. Då är det bara mäta upp 100g och sen tillsätta den mängd vatten som behövs så är det ok?

Det "försvinner" inget pga tillagningsprocessen?

mattilainen
2009-08-04, 10:42
ja, det är bara att mäta upp 100 gram och koka. Då får du i dig 339 kcal. Inga kalorier försvinner under tilllagningen.

Rickard
2009-08-04, 10:44
Så säg att jag vill ha i mig just 339kcal. Då är det bara mäta upp 100g och sen tillsätta den mängd vatten som behövs så är det ok?

Det "försvinner" inget pga tillagningsprocessen?

Ja.
Nej.
Biter mig i tummen för att inte skriva något elakt.

TSullivanM
2009-08-04, 10:45
Nu ska vi inte vara såna. Tack jag har förstått allt och kan återgå till mitt räknande :P

mattilainen
2009-08-04, 10:49
Bara att fråga om det är något. Inte lätt när man inte gjort det tidigare.

Nitrometan
2009-08-04, 11:48
Jättebra att du frågar.

Det är ju inte självklart när man inte har sysslat det tidigare.

Skönt att folk kom med bra svar också utan att vara för elaka.