Visa fullständig version : Snabba kolhydrater ökar cancerrisken
CrazyJoeDavola
2009-07-22, 17:39
"Kvinnor som äter mycket kolhydrater av fel sort löper mycket högre risk att få den näst vanligaste typen av bröstcancer, enligt en ny studie från Karolinska institutet.
Runt 20 procent av alla kvinnor som får bröstcancer drabbas av den typ som enligt ny forskning påverkas av kostvanor. En kost rik på snabba kolhydrater kan ge upp till 80 procents förhöjd risk.
-Det var lite otippat. Vi hade nog tänkt oss mer att det skulle vara samband med total bröstcancer, säger Susanna Larsson, doktor i epidemiologi vid Karolinska institutet.
Snabba kolhydrater
Det är inte bara hur mycket kolhydrater som en person äter, utan också vilken sort som ökar risken. En person som inte äter så mycket kolhydrater, men fel sort, löper upp till 44 procents risk att få den näst vanligaste typen av bröstcancer.
Det är de så kallade snabba kolhydraterna som man ska undvika: -Det är kolhydrater som finns i till exempel vitt bröd, potatis och vitt ris, säger Susanna Larsson.
Fullkorn bättre
Hon rekommenderar istället en kost innehållande kolhydrater från fullkornsris, fullkornspasta, och fullkornsprodukter över huvud taget.
Studien bygger på analyserad data från drygt 61.000 kvinnor som svarade på en enkät om sina matvanor vid slutet av 1980-talet.
Under 17 års tid fick nästan 3.000 av kvinnorna bröstcancer.
När det gäller den totala risken att få bröstcancer, oavsett typ, så är inte kosten lika avgörande, enligt studien. Den risken ökade med 13 procent."
Eddie Vedder
2009-07-22, 20:09
Du kan ju gärna länka eler i alla fall ange den källan du citerat.
Här är i alla fall studien:
High-glycemic load diets have been hypothesized to increase the risk of breast cancer but epidemiologic studies have yielded inconsistent findings. We examined the associations of carbohydrate intake, glycemic index and glycemic load with risk of overall and hormone receptor-defined breast cancer in the Swedish Mammography Cohort, a population-based cohort of 61,433 women who completed a food frequency questionnaire at enrollment in 1987-1990. During a mean follow-up of 17.4 years, we ascertained 2,952 incident cases of invasive breast cancer. Glycemic load but not carbohydrate intake or glycemic index was weakly positively associated with overall breast cancer risk (p for trend = 0.05). In analyses stratified by estrogen receptor (ER) and progesterone receptor (PR) status of the breast tumors, we observed statistically significant positive associations of carbohydrate intake, glycemic index and glycemic load with risk of ER+/PR- breast cancer; the multivariate relative risks comparing extreme quintiles were 1.34 [95% confidence interval (CI) = 0.93-1.94; p for trend = 0.04] for carbohydrate intake, 1.44 (95% CI = 1.06-1.97; p for trend = 0.01) for glycemic index and 1.81 (95% CI = 1.29-2.53; p for trend = 0.0008) for glycemic load. No associations were observed for ER+/PR+ or ER-/PR- breast tumors. These findings suggest that a high carbohydrate intake and diets with high glycemic index and glycemic load may increase the risk of developing ER+/PR- breast cancer.
http://www3.interscience.wiley.com/user/accessdenied?ID=121664968&Code=4719&Page=http://www3.interscience.wiley.com/forwardlinking/index.html?oid=121664968
Susanna C. Larsson, Leif Bergkvist, Alicja Wolk. Glycemic load, glycemic index and breast cancer risk in a prospective cohort of Swedish women. International Journal of Cancer
Volume 125, Issue 1 , Pages153 - 157
Alltså ett högt intag av kolhydrater i allmänhet innebar en högre förekomst av bröstcancer bland de undersökta kvinnorna men primärt då kolhydratintaget utgjordes av mycket raffinerade kolhydrater.
NiklasAlm
2009-07-22, 22:08
Efter att ha läst eddies blogg om fullkorn så tror jag inte det är nyttigt att bara äta fullkornsprodukter heller. Vafan är de för fel på svensk hederlig potatis? Tur man inte är tjej :)
Eddie Vedder
2009-07-23, 06:28
Efter att ha läst eddies blogg om fullkorn så tror jag inte det är nyttigt att bara äta fullkornsprodukter heller. Vafan är de för fel på svensk hederlig potatis? Tur man inte är tjej :)
Potatis skulle nog av många klassas som ett "risklivsmedel" om man stirrade sig blind på just de här studieresultaten.;)
Jag har inte läst mer än abstraktet men jag vet inte vilka faktorer man kontrollerade för och frågade om utöver bara kosten. Men att människor med en kost baserad på mycket raffinerade kolhydrater lever mindre hälsosamt i allmänhet på befolkningsnivå är ju ingen nyhet. Och ett allmänt ohälsosamt levrerne ökar ju förstås risken att bli sjuk.
Sedan kan man ju undra vilka grupper i samhället som i större utsträckning utnyttjar möjligheten till mammografi. Utan att ha sett statistik har jag en känsla av att just "hälsomedvetna" gör det i större utsträckning, invandrarekvinnor, lågutbildade kvinnor, kvinnor med låglönejobb/arbetslösa kanske är grupper som mer sällan utnyttjar den möjligheten.
Klipper in lite text som jag skrev i ett annat forum:
Det där är ju inte direkt någon banbrytande studie och säger mer eller mindre ingenting som man inte redan vet. Att förhöjda nivåer av insulin leder till ökad cancerrisk har man vetat ett bra tag. Här har du en i stort sett en identisk studie från 2001 med samma resultat
http://www.springerlink.com/content/k4h151jk12044462/
För att väga upp lite så har du här en studie från 2004 som också är i stort sett identiskt där man inte hittade något samband, http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/159/8/732
Här såg man ett samband (GI-bröstcancer) endast hos kvinnorna som redan var överviktiga. De har med andra ord en dålig insulinkänslighet vilket leder till ökade insulinnivåer och därmed ökad risk. Smala kvinnor med bättre insulinkänslighet hade ingen större risk
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/87/5/1384
Här såg man endast en förhöjd risk hos kvinnor under 50 med normalt BMI som åt mat med hög GL, alltså inte GI utan GL.
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/86/4/1160
Mer eller mindre samma resultat som i den första studien. Man tittade dessutom på vad som höjde GL i kosten hos deltagarna och man kom fram till att godis, raffinerade kolhydrater och salta snacks förklarade 68 % av variansen.
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/86/2/465
En studie som visar att fiber är skyddande mot bröstcancer. Mer fiber innebär i stort sett alltid lägre GI och GL
http://ije.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/36/2/431
Inget samband mellan kolhydrater, GI eller GL hos postmenopauskvinnor i danmark
http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/135/1/124
Ökad risk hos kvinnor som åt mycket smör när de va unga.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12793898
Ingen ökad risk från GI och GL hos postmenupauskvinnor i USA
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12815005
För att summera så är det vi har lärt oss att vi inte ska äta mycket skitmat med raffinerade kolhydrater. Vi ska se upp med att gå upp i vikt och vi bör motionera så att vi inte får tendenser till insulinresistens...
Att sen författaren till studien nämner potatis som ett "farligt" livsmedel är ju bara löjligt.
Ola Wallengren
2009-07-23, 08:24
Som Guddi redan påpekat så är resultaten från olika studier ganska blandade, varav detta är en studie där man kunde se risk i en subgupp (denna studie är iofs inte med i meta-analyserna av förklarliga skäl)
Glycemic index, glycemic load, and cancer risk: a meta-analysis
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/6/1793
Glycemic index, glycemic load, and chronic disease risk—a meta-analysis of observational studies
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/3/627
Dietary glycaemic index, glycaemic load and breast cancer risk: a systematic review and meta-analysis
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18728653?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
En fundering jag har kring denna studie är att man har justerat för fiberintag.
Om jag tänker rätt så borde detta innebära att man på så sätt "filtrerar bort" kolhydratkällor med högt fiberinnehåll, som också ofta har lägre GI, tex frukt och fullkorn.
Kvar blir då "skräpmat", och det är med dessa man ser ett samband med bröstcancer.
En annan sak som man bör beakta är att kolhydratintaget är uppskattat från ett formulär med totalt 67 livsmedel/grupper, vilket också innefattar protein och fettkällor kan jag tänka. Hur många livsmedel/grupper som själva kolhydratintaget är baserat på vet jag inte men det lär ju vara väsentligt färre. Intaget är uppskattat i standardportioner och med 8 olika frekvenser.
När de kollade hur väl kolhydratintaget stämde överrens med kolhydratintaget från en kostregistrering (en bättre metod, men som också den har sina felkällor) så var korrelationen 0.54. För de som vet lite om statistik så förstår man att det inte är ett så värst starkt mått på överrenstämmelse mellan mätmetoder. Detta ökar risken för felklassningar så att personer som äter låg-GL kost kanske klassas som medel-GL osv. vanligtvis så brukar detta försvaga samband mellan kostintag och en viss sjukdom men beroende så hur frekvensformuläret är utformat och hur man har konverterat detta till GI och GL så är det långt i från självklart vad man egentligen analyserat och vad resultaten står för.
Författarna är helt medvetna om detta och räknar i diskussionen upp en ganska lång rad av möjliga felkällor, något som naturligtvis inte tar sig ut i rapporteringen i media.
Såg ett morgonprogram på SVT imorse då en av forskarna bakom studien var deltagande. Hon var väldigt skeptisk till att det här hade rullats ut som ett nytt "medielarm". Hon menade att det var en ovanlig form av bröstcancer det handlade om och att resultatet inte alls var säkerställt utan att ytterligare forskning behövdes. Nu lyssnade jag inte så jättenoga på programmet men det var åt det hållet i.v.f.
kalajset
2009-07-23, 11:57
Såg ett morgonprogram på SVT imorse då en av forskarna bakom studien var deltagande. Hon var väldigt skeptisk till att det här hade rullats ut som ett nytt "medielarm". Hon menade att det var en ovanlig form av bröstcancer det handlade om och att resultatet inte alls var säkerställt utan att ytterligare forskning behövdes. Nu lyssnade jag inte så jättenoga på programmet men det var åt det hållet i.v.f.
Såg ej programmet själv, (kanske går att göra i efterhand, får kika efter), men det är bra att denne person fick komma tills tals. Rent ut sagt "funkar det inte" med alla dessa "larmrapporter" i media om än det ena än det andra, risken att folk dels tar det på fel sätt, ("Jaha, nu kan man inte äta potatis/chips/aspartam/whatever längre"), och dels helt enkelt slutar bry sig är stor, och det tycker jag är en beklaglig utveckling. Tror det s as kan stjälpa mer än det hjälper i många fall.
Blomstrande
2009-07-23, 12:04
Såg ett morgonprogram på SVT imorse då en av forskarna bakom studien var deltagande. Hon var väldigt skeptisk till att det här hade rullats ut som ett nytt "medielarm". Hon menade att det var en ovanlig form av bröstcancer det handlade om och att resultatet inte alls var säkerställt utan att ytterligare forskning behövdes. Nu lyssnade jag inte så jättenoga på programmet men det var åt det hållet i.v.f.
Ja precis, det gällde först och främst en sorts bröstcancer.
Då har man ytterligare anledning att äta hälsosamt och balanserat då :)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.