handdator

Visa fullständig version : Täcka proteinbehov med kasein?


Frillan
2009-07-22, 07:33
Hej, funderade lite idag. Om jag intar 30G Vassle kommer ju proteinbalansen återgå till normal efter ett tag, i förhållandevis till om jag tagit 30G kasein? :smash:

Räcker det då med ett ''mindre'' proteinbehov om man endast använder kasein istället för vassle *screwy*?

oddyboll
2009-07-22, 07:37
lånar tråden lite:

har för mig att Grub skrev att vassle endast stimulerar uppbyggnaden och att kasein (endast?) förhindrar nedbrytningen?

stämmer detta, eller minns jag fel?

Peter Hansen
2009-07-22, 12:26
Alltså att förhindra en nedbrytning betyder troligtvis att det gynnar en uppbyggnad. Vassle kanske har den effekten att det stimulerar muskeltillväxt, dvs att proteinsyntesen får sig en liten topp. Eftersom vassle är ett rätt snabbt protein kommer kroppen gå ner till normala nivåer och kanske till och med muskelnedbrytning efter en viss tid.
Kaseinet går mer långsamt ut i blodet så denna "topp" kommer inte att infinna sig, men däremot så kommer ju man heller inte gå ner i nedbrytningsfasen lika fort.
Man måste titta mer på helheten.
Att förhindra muskelnedbrytning = mer muskler.

oddyboll
2009-07-22, 20:33
aha okej. ja nu när jag tänker efter lite så var det väl dessutom så att:

"kasein och vassle har visat sig ha samma anabola effekt efter träning" ?

Eddie Vedder
2009-07-22, 20:39
"kasein och vassle har visat sig ha samma anabola effekt efter träning" ?

I en studie av Tipton från 2004 såg man likvärdig muskelproteinsyntes och nettproteinbalans efter träning vid intag av både 20 gram vassle och 20 gram kasein.

Tipton et al. Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise. Med Sci Sports Exerc. 2004 Dec;36(12):2073-81.

Tabellen från studien kan du se en bit ner på sidan här:

http://traningslara.se/blogg/idrottarens-proteinbehov-del-2-proteintillskott/

men en nyare studie som grub postade för ett tag sedan visade att både vassleportein och sojaprotein stimulerade muskelproteinsyntesen bättre än kasein:

This study was designed to compare the acute response of mixed muscle protein synthesis (MPS) to rapidly (i.e., whey hydrolysate and soy) and slowly (i.e., micellar casein) digested proteins both at rest and after resistance exercise. Three groups of healthy young men (n=6 per group) performed a bout of unilateral leg resistance exercise followed by the consumption of a drink containing an equivalent content of essential amino acids (10g) as either whey hydrolysate, micellar casein, or soy protein isolate. Mixed muscle protein synthesis (MPS) was determined by a primed constant infusion of L-[ring-(13)C6]phenylalanine. Ingestion of whey protein resulted in a larger increase in blood essential amino acid, branched-chain amino acid, and leucine concentrations than either casein or soy (P<0.05). Mixed MPS at rest (determined in the non-exercised leg) was higher with ingestion of faster proteins (whey=0.091+/-0.015, soy=0.078+/-0.014, casein=0.047+/-0.008 %(.)h(-1); ); MPS after consumption of whey was ~93% greater than casein (P<0.01) and ~18% greater than soy (P=0.067). A similar result was observed after exercise (whey>soy>casein); MPS following whey consumption was ~122% greater than casein (P<0.01) and 31% greater than soy (P<0.05). MPS was also greater with soy consumption at rest (64%) and following resistance exercise (69%) compared to casein (both p<0.01). We conclude that the feeding-induced simulation of MPS in young men is greater after whey hydrolysate or soy protein consumption than casein both at rest and after resistance exercise; moreover, despite both being fast proteins whey hydrolysate stimulated MPS to a greater degree than soy after resistance exercise. These differences may be related to how quickly the proteins are digested (i.e., fast vs. slow) or possibly to small differences in leucine content of each protein.

Tang et al. Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men. J Appl Physiol. 2009 Jul 9.

Tråden om studien:

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=133551

oddyboll
2009-07-22, 20:46
mycket intressant. Tackar!

minishcap
2010-05-17, 15:47
Jag gör en liten bump här och undrar lite över om ett stort kaseinintag inte kan fungera ypperligt vid deff då det förhindrar muskelnedbrytning och således minskar nedbrytningen såvida man sköter sin kosthållning? Tar studierna någon skillnad på just muskeluppbyggnadsfas och viktnedgång/deff?

Ekonomiskt sett är det ju billigare med kasein från kvarg än att köpa massa kyckling. :)

WHITEFOLKS
2010-05-17, 15:51
Både kyckling och kasein är långsamma proteinkällor.

Visst är kasein bra vid deff, det är bra i allmänhet.

vicarious
2010-05-17, 19:38
Både kyckling och kasein är långsamma proteinkällor.

Visst är kasein bra vid deff, det är bra i allmänhet.

Njae, är det inte just kasein som kopplas till bland annat ökad risk för diabetes? Kan väl vara värt att tänka på om man överdoserar. Mycket kvarg innebär även mycket kalcium.

Eddie Vedder
2010-05-17, 19:44
Njae, är det inte just kasein som kopplas till bland annat ökad risk för diabetes? Kan väl vara värt att tänka på om man överdoserar. Mycket kvarg innebär även mycket kalcium.

Jo det stämmer. Och hormonet IGF-1 som frisätts i stor mängd från kasein tros kunna påverka risken för vissa cancerformer. Personligen tror jag mer på IGF-1 än kalcium som eventuell riskfaktor för prostatacancer t.ex.

Men ur muskelsynpunkt så är ju mjölkproteinerna toppen.